Strona 65 z 79 PierwszyPierwszy ... 15555657585960616263646566676869707172737475 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Doloze do kolekcji wtop subarowski diesel palacy sprzeglo po kilku - kilkunastu tysiacach kilometrow. Subaru Polska nie uznawalo reklamacji, auta jechaly na lawetach do Niemiec, tam juz gwarancja dzialala.
    Automatu poczatkowo nie oferowali, co za przypadek. Po przejsciu akademii jazdy Subaru dawali gwarancje na 20 tysiecy, ze niby uzytkownik umie ruszac prawidlowo. W koncu to poprawili fabrycznie, zdaje sie zbyt wysoki moment byl na starcie. Nie szkodzi, po wykreceniu stu tysiecy i tak korbowod lubil wyjsc i mozna bylo szukac nowego motoru.Wnioski na forum Subaru - to marka dla wybranych. Bez komentarza.
    Mam na liczniku Stelwiusza 111 tys, poki co wszystko ok, jesli kiedys pojdzie MA, uznam to za czesc eksploatacyja i tyle. Trudno, alternatywa to chyba tylko Leksus zostal.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał Mieciu Zobacz post
    Wnioski na forum Subaru - to marka dla wybranych. Bez komentarza.
    Oj nie prawda, wszyscy jechali SBD jak burą sukę, tylko właściciel warszawskiego ASO (taki z syrenką w awatarze) bronił zawzięcie jaki to wspaniały dynamiczny silnik i sam nim jeździ. A problemy z shortblockiem były znane, uznane i w zasadzie nieuniknione. Byłem tam wtedy, szczęśliwie jako posiadacz benzynki 2.5 z LPG, gdzie częścią eksploatacyjną była UPG
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 02-10-2024 o 12:41

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio TI 2,0 280KM MY2019

Domyślnie

Ja z kolei ze swojej strony mogę się podzielić spostrzeżeniami na podstawie MA w kilku różnych modelach, głównie 1,4. Jak ktoś zacznie pisać, że to przecież zupełnie inny silnik i moduł to z jednej strony się zgadzam, ale z drugiej niech poczyta sobie różne fora Giulietty/Mito. Problemy w dużym stopniu są właściwie identyczne, zasada działania samego modułu z tego co się orientuję jest też chyba identyczna.

Mito sprzedane przy około 100k kilometrów koleżance ponad dwa lata temu (robi do pracy dziennie 60-80kg, więc pewnie trochę dodatkowych kilometrów nastukała). Nigdy nie było problemu z MA, ale dbałem i poleciłem dbać o olej. Lana była Selenia Digitek 0w30
    Giulietta przekazana na początku roku bratu przy 116k kilometrów - problem pojawił się raz u brata, ale zwlekał z wymianą oleju. Po wymianie problem ustąpił. Też Selenia 0w30.
    Giulietta znajomego mojego taty - MA był wymieniany przy ponad 60k kilometrów (jak kupował to było coś ponad 40k jeśli dobrze pamiętam). Lana była wtedy przez pierwszego właściciela Selenia Star P.E. Po wymianie modułu były w miarę pilnowane wymiany i wymiana na Seleniach Digitek 0w30. Problem był raz, ale okazało się, że oleju było mało na bagnecie. Sprzedany przy ponad 170k.
    Giulietta mojej koleżanki z pracy - zakupiona na początku roku z przebiegiem ponad 170k (inna niż ta powyżej ). Niewiele po zakupie zaczęły się problemy. Jej ojciec lubi majsterkować, więc wykręcił i rozkręcił moduł. W środku mnóstwo syfu od oleju (albo kiepski olej, albo długie interwały wymiany), ale bez uszkodzeń mechanicznych. Wyczyściliśmy moduł (w pracy mamy wystarczająco dużą myjkę ultradźwiękową, więc tam wylądował) plus na koniec ręczne mycie i wypłukanie wszystkiego zmywaczem smarów, bo nie miał żadnych widocznych uszkodzeń czy rys. Skręcony, zalany olejem Liqui Moly, problemy zniknęły (oby jak najdłużej). Swoją drogą pierwszy właściciel niewiele po zakupie musiał wymieniać MA, bo tak wychodzi z daty, którą znaleźliśmy na wykręconym module.
    Mój Jeep Renegade z 2,4 Tigersharkiem - obecnie ma 87k kilometrów i pracuje bez problemu (odpukać), ale pilnuję wymian (pisząc tego posta przypomniałem sobie, że muszę w najbliższych dniach umówić się na wymianę) i leję zalecany Shell Helix Ultra SP 0w20.
    O Stelvio się na razie nie wypowiem, bo mam je za krótko i ma raptem 61k kilometrów przebiegu. Na razie jest po wymianie oleju i świec.

Jak ktoś ma pecha to chociaż nie wiem co by robił to MA mu padnie. Wprasowane cewki na pewno w tym wszystkim nie pomagają (a to mam wrażenie jest największy problem). Ciekawi mnie tylko jak wiele przypadków wynika z zaniedbań oleju, który jak widać po powyższym ma ogromne znaczenie. Druga strona medalu to jaki wpływ ma użytkowanie samochodu, bo jeśli ktoś katuje do końcówki obrotomierza i gotowania płynów to raczej powinien być pewnym, że moduł nie przekroczy 100k km. Żeby nie było, nie rzucam do nikogo oskarżeń, ale jestem ciekaw (chociaż pewnie nigdy się nie dowiemy) ile przypadków wynika z winy użytkowników, ile to zwyczajny pech, a ile z tego to rzeczywisty błąd w projekcie/wykonaniu samego modułu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Ciężko nazwać pałowanie rozgrzanej Julki winą użytkownika - to w końcu do tego jest ten samochód

Użytkownik Świeżak Avatar bibol166
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Giulia MY 24 2.0 280 KM LPG

Domyślnie

Pisałem już kiedyś, przebieg 180000 km, olej Motul 0W 30 wymieniany co 15000 km, obroty do odcinki codziennie. Zero problemów z pracą MA i w ogóle z samochodem, może mam szczęście, MA traktuje jako element wymienny który się zużywa i jak zajdzie konieczność to go wymienię. W stosunku do ceny samochodu to żaden koszt, przy takich przebiegach więcej wydaje się opony, oleje i inne materiały eksploatacyjne nie mówiąc o paliwie więc nie ma co płakać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Może wspominałem wcześniej, może nie, pewien znany w PL tuner (który też kilka lat miał swoją Giulię) twierdzi że auta zamulane maja szybki pad MA a auta kręcone mocno MA żyje i żyje - w luźnej rozmowie powiedział że przy ocenie stanu auta patrzy tez na średnie spalanie vs prędkość z TRIPa, z tego widzi jak ktoś jeździ i wnioskuje jakiej kondycji raczej jest MA (dla danego przebiegu). Podobno mu się to sprawdza.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Ktoś stosował ceramizer i ma jakieś wnioski? Czy częsta wymiana oleju i stosowanie ceramizera może mieć podobne efekty jak przy silniku z wariatorem czyli wydłużenie żywotności.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Z tego co tu jest opisywane bardzo podobne - czyli żadne. Ceramizer i częsta wymiana oleju w T S ach nic nie dawała. Tutaj Darek opisał to samo (no może bez xeramizera).
    Wad konstrukcyjnych płyny nie uleczą.
    Alfa trwa w swej tradycji .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

może i trwa, choć raczej zamulaczy dotyka. moja dostaje w palnik często i nic się nie dzieje, ale dbam o rozgrzanie, częstsze wymiany oleju i czasem dodatki.
    ja się cieszę wspaniałym autem, jeśli MA padnie wezmę na klatę, a Ty wolisz biadolić w kółko jaka to niedoróbka. Ciekawe czemu większość użytkowników, nawet tych co wyminili MA nie biadolą?

nie odbieraj mojego posta jako atak, raczej pozytywną prowokację choćby do zakupu używki bądź nawet sprowadzenia z USA - wypróbuj i potem się wypowiesz po kilku latach
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 11-10-2024 o 22:22
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ależ niech trwa. Spoko , byle użytkownicy nie pletli teorii o leczeniu fabryki jakimiś ceramizerami czy wymianami oleju co 7 tys. Oraz mądrościami ASO. To już było. I nic nie dało. Tak samo jak ze wspomnianym wariatorem.
    W palnik pewnie , jestem za, chyba po to AR i kazde auto jest . To w zasadzie całkiem możliwa teoria (promenadowe użytkowanie AR skutkujące problemami).

W żadnym wypadku nie odbieram jak atak .
    Nie wypróbuję bo mam bardziej frajdowe dla frajdy i niezawodne dla niezawodności auta, a sedanów nie lubię i nie potrzebuje. Suv ów tym bardziej.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 11-10-2024 o 23:35