w 2.0 nie ma klap wtf? niczego sie nei boje moja lala smiga jak zla, polecam kazdemu silnik 2.0 170 km
Pewnie przeczytałeś o tym tutaj na forum? Niestety tak to jest z forumowymi informacjami, że nie wszystkie są prawdziwe. Też myślałem, że nie ma klap w 2.0, ale nie miałem racji. Ostatnio o tym było pisane w tym wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...py_wirowe.html
od postu #28.
W PL jest dużo oplów insigni z bliźniaczym dieslem 2.0, w których urwała się klapka. Być może kolektor w oplu jest inny niż w Alfie (wg mnie wyglądają bliźniaczo). Niemniej jednak klapy na pewno są. co się z nimi będzie działo dowiemy się w ciągu najbliższych lat ("poprawiony" kolektor w 1.9 16v też długi czas uznawany był za lepszy i bezproblemowy, prawda jednak jest inna).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 25-04-2014 o 08:20
czolem,
Temat klap był poruszany w watku który wcielo podczas awarii forum. Były tez wklejane watki z forum insigni z silnikiem 2.0 i 160 kucy. Wypowiadal się tez user Tomek Krk który powiedział ze zadnych klap jeszcze nie robil w 2.0 a widział już auta z przebiegiem ciut powyżej 200k. później była amba
Ja ze swojej strony tez monitoruje sytuacje bo w rodzinie jest i insignia 2.0 160 kucy jak i julka 2.0 i 170 kucy. Jakos nie chce mi się wierzyc ze fiat sobie zrobil lepszy osprzęt niż dal do opla. Ale skoro jest 10 kucy więcej to i może klap wirowych tez tam nie ma problematycznych
Dodano po 4 minutes:
Hej,
tez wydawalo mi się ze jts w alfie to problematyczna jednostka ale jak skojarzyłem akcje z tsi czy innymi tsri w VW to w sumie wychodzi ze nie jest az tak problematyczny
Akurat usera Tomek_krk nie wymieniałem w liscie podmiotow pomocnych, bo sam przecież pisal ze ostatnie auto z Reichu sciagnal jakies 6 lat temu![]()
Ostatnio edytowane przez pieta ; 25-04-2014 o 08:26 Powód: Dodano
Jak Bozia da trochę wolnego czasu to sobie rozbierzemy jeden kolektor w 2.0 i zobaczę, jak się tam mają klapy po przebiegu rzędu 150 tysięcy km - ale sam ich system przymocowania do osi jest inny niż w 1.9 i jak pisałem - jeszcze nie mieliśmy ani jednej 2.0, w której cokolwiek by się działo z klapami. W Insigniach problem dotyczy modeli z roku 2009, a niekoniecznie AR musi mieć zamontowany ten sam kolektor (co doskonale widać na przykładzie silników 1.9 16V JTD i CDTi - kolektory są plastikowe w Alfie, aluminiowe w Oplach). Tak więc nie rzucam się jakoś bardzo na globalne wywalanie klapek w 2.0, dopóki w przypadku Alfy 159 nikt nie zgłosił problemu z tym "dodatkiem".
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
A jest ktoś na forum kto usuwał klapy w 2,0 ?
Mam pytanko oglądałem dzisiaj autko 159 oczywiście i przy pomiarze wyszło 220-230 mikronów na całym aucie ,właściciel zapewnia że on jej nie malował a autko z Belgii wiec co o tym myśleć? Czy Belgom chciało by się malować całe auto?wiem że raczej to nie szpachla ale po co w takim razie malować?