Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    – również jest problem z klapami w kolektorze (które są bardziej poukrywane niż w plastikwoym 1.9), właściciele insigni już się o tym masowo przekonali
    Czyli posiadacze 2.0 jtdm też powinni się ich bać i wrzucić? Masz gdzieś link do informacji o tych klapach?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ProMyst Zobacz post
    Czyli posiadacze 2.0 jtdm też powinni się ich bać i wrzucić? Masz gdzieś link do informacji o tych klapach?
    Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że trzeba się tematem zająć. Silnik 2.0 jtdm widziałem tylko na obrazku, więc musisz szukać dalszych informacji u bardziej kompetentnych osób.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

w 2.0 nie ma klap wtf? niczego sie nei boje moja lala smiga jak zla, polecam kazdemu silnik 2.0 170 km

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał stunt_rider Zobacz post
    w 2.0 nie ma klap
    Pewnie przeczytałeś o tym tutaj na forum? Niestety tak to jest z forumowymi informacjami, że nie wszystkie są prawdziwe. Też myślałem, że nie ma klap w 2.0, ale nie miałem racji. Ostatnio o tym było pisane w tym wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...py_wirowe.html
    od postu #28.

W PL jest dużo oplów insigni z bliźniaczym dieslem 2.0, w których urwała się klapka. Być może kolektor w oplu jest inny niż w Alfie (wg mnie wyglądają bliźniaczo). Niemniej jednak klapy na pewno są. co się z nimi będzie działo dowiemy się w ciągu najbliższych lat ("poprawiony" kolektor w 1.9 16v też długi czas uznawany był za lepszy i bezproblemowy, prawda jednak jest inna).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 25-04-2014 o 08:20

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Pewnie przeczytałeś o tym tutaj na forum? Niestety tak to jest z forumowymi informacjami, że nie wszystkie są prawdziwe. Też myślałem, że nie ma klap w 2.0, ale nie miałem racji. Ostatnio o tym było pisane w tym wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...py_wirowe.html
    od postu #28.
    czolem,
    Temat klap był poruszany w watku który wcielo podczas awarii forum. Były tez wklejane watki z forum insigni z silnikiem 2.0 i 160 kucy. Wypowiadal się tez user Tomek Krk który powiedział ze zadnych klap jeszcze nie robil w 2.0 a widział już auta z przebiegiem ciut powyżej 200k. później była amba
    Ja ze swojej strony tez monitoruje sytuacje bo w rodzinie jest i insignia 2.0 160 kucy jak i julka 2.0 i 170 kucy. Jakos nie chce mi się wierzyc ze fiat sobie zrobil lepszy osprzęt niż dal do opla. Ale skoro jest 10 kucy więcej to i może klap wirowych tez tam nie ma problematycznych

Dodano po 4 minutes:

Dodatkowo:
    – droższy zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym
    – chyba też droższe wtryski i turbo
    – wersja 17x KM i 13x KM są mechanicznie takie same, ta pierwsza stockowo jest tak wysterowana, że ma słaby dół, warto od razu zrobić program
    – również jest problem z klapami w kolektorze (które są bardziej poukrywane niż w plastikwoym 1.9), właściciele insigni już się o tym masowo przekonali

Poczytałem ostatnio o BMW E9x z sinlikiem 2.0d N47 i powyższe problemy to malutki pikuś w porównaniu z niemiecką marką.

Strażak – wątków o 2.0 było na pęczki. 5 minut z googlem, żeby znaleźć co najmniej 3 duuuuuże wątki.
    Hej,
    tez wydawalo mi się ze jts w alfie to problematyczna jednostka ale jak skojarzyłem akcje z tsi czy innymi tsri w VW to w sumie wychodzi ze nie jest az tak problematyczny

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Już sama nazwa jest trochę ujowa...
    Akurat usera Tomek_krk nie wymieniałem w liscie podmiotow pomocnych, bo sam przecież pisal ze ostatnie auto z Reichu sciagnal jakies 6 lat temu
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 25-04-2014 o 08:26 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    czolem,
    Temat klap był poruszany w watku który wcielo podczas awarii forum. Były tez wklejane watki z forum insigni z silnikiem 2.0 i 160 kucy. Wypowiadal się tez user Tomek Krk który powiedział ze zadnych klap jeszcze nie robil w 2.0 a widział już auta z przebiegiem ciut powyżej 200k. później była amba
    Ja ze swojej strony tez monitoruje sytuacje bo w rodzinie jest i insignia 2.0 160 kucy jak i julka 2.0 i 170 kucy. Jakos nie chce mi się wierzyc ze fiat sobie zrobil lepszy osprzęt niż dal do opla. Ale skoro jest 10 kucy więcej to i może klap wirowych tez tam nie ma problematycznych
    Jak Bozia da trochę wolnego czasu to sobie rozbierzemy jeden kolektor w 2.0 i zobaczę, jak się tam mają klapy po przebiegu rzędu 150 tysięcy km - ale sam ich system przymocowania do osi jest inny niż w 1.9 i jak pisałem - jeszcze nie mieliśmy ani jednej 2.0, w której cokolwiek by się działo z klapami. W Insigniach problem dotyczy modeli z roku 2009, a niekoniecznie AR musi mieć zamontowany ten sam kolektor (co doskonale widać na przykładzie silników 1.9 16V JTD i CDTi - kolektory są plastikowe w Alfie, aluminiowe w Oplach). Tak więc nie rzucam się jakoś bardzo na globalne wywalanie klapek w 2.0, dopóki w przypadku Alfy 159 nikt nie zgłosił problemu z tym "dodatkiem".
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

A jest ktoś na forum kto usuwał klapy w 2,0 ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał RaD Ol Zobacz post
    A jest ktoś na forum kto usuwał klapy w 2,0 ?
    Przynajmniej jeden usunal, biala 159 w sedanie z Grajewa z tego co kojarze bo nazwe usera zapomniałem. Ale to raczej było z powodu ogolnego tuningu auta, które wypluło cos ponad 200 kucy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Przynajmniej jeden usunal, biala 159 w sedanie z Grajewa z tego co kojarze bo nazwe usera zapomniałem. Ale to raczej było z powodu ogolnego tuningu auta, które wypluło cos ponad 200 kucy
    Mi w V techu za klapy, egr i dpf wycenili robociznę za 1800 zł. Ktoś się wypowie kto robił?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kris25
    Mieszka w
    Świnoujście
    Auto
    była 146 TS,156 JTD,159 JTDM 150 KM aktualnie poszukuje 2.4 lub 2.0 JTM

Domyślnie

Mam pytanko oglądałem dzisiaj autko 159 oczywiście i przy pomiarze wyszło 220-230 mikronów na całym aucie ,właściciel zapewnia że on jej nie malował a autko z Belgii wiec co o tym myśleć? Czy Belgom chciało by się malować całe auto? wiem że raczej to nie szpachla ale po co w takim razie malować?