To moze byc tak ze jak ecu od gazu szwankuje to obroty na PB tez beda falowac ?? Bo i na tym i na tym mi faluja tak samo.A resety robie na PB oczywiscie
To moze byc tak ze jak ecu od gazu szwankuje to obroty na PB tez beda falowac ?? Bo i na tym i na tym mi faluja tak samo.A resety robie na PB oczywiscie
Panowie pomocy....jeśli było już o tym to mnie zbesztać i podać linka...ale mam 2 problemy:
1. nie moge połączyć się alfadiagiem....tzn się łaczę się raz na ruski rok dosłownie na sekundę (zdążę zrobić jeden zrzut) i mnie rozłącza...i potem juz nie mogę się połączyć....to moje ustawienia:
reszta ustawień w alfadiagu standardowa i nie ruszana. na powyższym oknie odznaczałem już zakładkę "Use Alternate Timings" i też bez rezultatu...Poniżej błędy jakie mi wywala. Ktos ma jakieś pomysły..?
2. Spotkał się ktoś z was z takim softem w ecu AR 166 2.4 jtd 20V '04r...zrobiłem zrzut bo tylko tyle udało mi się na chwilkę połączyć wykorzystując wersję EDC16C8, że nie wspomnę że mam sterownik dziwnie z 2005r wedle AD.
================================================== ==================================================
[11/04/2009 17:01:34] Testing: Bosch EDC16C8 Using Device: FTDI Device Version: 3.3.0.11
================================================== ==================================================
UseUSB: True
SerialPort: COM6 : VCP0
KwpTiming:
RequestInterByteTime: 5
EcuResponseTimeout: 1500
EcuResponseInterbyteTimeout: 100
IsoTiming:
RequestInterByteTime: 5
EcuResponseTimeout: 2000
EcuResponseInterbyteTimeout: 150
Sending bytes: [ 55 AA 55 AA 55 AA 55 AA ]
Received bytes:[ 55 AA 55 AA 55 AA 55 AA ]
Expected Bytes: 1 Received Bytes: 1 Total wait time: 0 ms
Expected Bytes: 1 Received Bytes: 1 Total wait time: 0 ms
Expected Bytes: 1 Received Bytes: 0 Total wait time: 5000 ms
Error:Serial Device Timeout Exception: KWP01: Timeout reading INIT byte [1] Timeout: 5000
Test Complete
AlfaDiag.Ecus.Exceptions.EcuException: Failed executing Connect. ---> h: Error sending command to Ecu.ResponseCode[Unknown] ---> Serial Device Timeout Exception: KWP01: Timeout reading INIT byte [1] Timeout: 5000
--- End of inner exception stack trace ---
at a4.a(InitType A_0)
at AlfaDiag.Ecus.Kwp.KwpEcu.i()
--- End of inner exception stack trace ---
Server stack trace:
at AlfaDiag.Ecus.Kwp.KwpEcu.i()
at AlfaDiag.Ecus.Generic.Ecu.ak()
at AlfaDiag.Model.b(EcuDescriptor A_0)
at System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink ._PrivateProcessMessage(IntPtr md, Object[] args, Object server, Int32 methodPtr, Boolean fExecuteInContext, Object[]& outArgs)
at System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink .PrivateProcessMessage(RuntimeMethodHandle md, Object[] args, Object server, Int32 methodPtr, Boolean fExecuteInContext, Object[]& outArgs)
at System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink .AsyncProcessMessage(IMessage msg, IMessageSink replySink)
Exception rethrown at [0]:
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.EndInvok eHelper(Message reqMsg, Boolean bProxyCase)
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RemotingProxy.Invo ke(Object NotUsed, MessageData& msgData)
at e.EndInvoke(IAsyncResult A_0)
at b8.t()
Proszę was poradżcie coś po wyjdę z siebie....
Ostatnio edytowane przez danus77 ; 04-11-2009 o 17:24
- wg. tego linku to wersja softu jest 103735-9274.
--
http://tuningyourcar.com/alfaromeo/85-alfaromeo166-33
- ECU było reprogramowane w 2005 roku ( by ASO).?
- ja mam w konfiguracji alfadiaga parametry jak niżej, ale łacze sie tylko z 156 TS
- czy wcześniej używałeś FTclean-a ?
- jaki to system , z logów wynika że system jest przytkany, kiedy był instalowany system.
--
![]()
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 04-11-2009 o 19:10
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ciekawy link....ciekawe tylko co oznaczają te parametry:
cv/min, cv/max, kg/min i kg/max
1. nie wiem czy przez aso było programowane ale odczytany przebieg przez fachowców to coś ok. 15k km...bardzo dziwne...
2. sprawdzę taką konfigurację...choć wcześniej jak tak próbowałem to nie widział portu wirtualnego..
3. tak uzywałem ft-clean-a
4.system instalowany dawno temu, będę musiał postawić drugi tylko w tym celu, bo tamtego nie da rady ruszyć ze względu na postawionego Oracla i MS Server że nie wspomnę o kopilatorach i bazach które programuję i tworzę...
- to trafiłem w problem, po logach.
- dlatego ja mam w swoim notebooku, dodatkowe partycje z innymi systemami.
- i wtedy alfadiag działa super.
Zrobiłem skany z ecu selespeed. Jest jeden test failed i trochę błędów które jednak wracają. Z podpiętym lapkiem i w alfadiagu skrzynia zmienia biegi poprawnie, a jak odepnę lapka to zapina tylko 1,2 i R
Mam lekki kłopot z uploadem więc później wstawię link.
Taki komunikat mi wyskoczył na jednym teście:
Deactivate All actuators will @ 0.5HZ for 5seconds. Test Failed.
Reason: Operation of Actuator failed for the following reason:
SubFunctionNotSupportedInnvalidFormat
Ostatnio edytowane przez romek126 ; 06-11-2009 o 12:38
- wybrany typ ECU skrzyni nie supportuje tej fukcji.
- czasami zmiana CFC208 na CFC218 pomaga.
- ale poczekajmy na kolegów, którzy to robili przy selespeedzie.
Teraz się udał upload, miewam słaby sygnał.
Ostatnio edytowane przez romek126 ; 06-11-2009 o 16:28
- przy zakładce Fault Code w opisie błedów jest suwak jak się go ruszy to wtedy widać parametry środowiskowe, czasami ich znajomość jest potrzebna.
- pulpitu nie pokazujemy !!! na zrzutach, to tak dla zasady.
Już poprawiłem, wyciąłem pulpit i dodałem Fault Codes dolną część środowiskową.
Ciekawe czy ktoś mi doradzi w czym tkwi problem ze selespeed.
I dodam że na wyświetlaczu samochodu mam napis - Distance to service O km - ale nie wiem czy chodzi skasowanie inspekcji czy o co? Pewnie to w ecu silnika ale jeszcze nie doszedłem jak która zakładka.
Normalnie to wiem examiner ale zakładam że alfadiag potrawi. Tak to napisałem jakbym nie miał pojęcia co to za napis, dlatego edytowałem.
Ostatnio edytowane przez romek126 ; 06-11-2009 o 19:54