Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Żuczek dobrze prawi.
Co do testów, to fakt, trzeba brać (dużą) poprawkę na stronniczość. Ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że taka Insignia/Passat w ogóle się nie prowadzi w porównaniu z E90, czy A4. Jak ktoś chce dupowóz to może ok, ale jak się oczekuje czegoś więcej to naprawdę pozostają tylko wspomniane auta premium.
Teraz do nich ma dołączyć Giulia co mnie bardzo cieszy![]()
Pozdro,
Bartas
"Motor" to faktycznie nie jest najlepszy wzorzec ale w przypadku tego testu nie można posądzać ich o brak obiektywizmu, bo po ostatecznym podsumowaniu Mazda i tak … wygrała testoczywiście tylko ze względu na bogate wyposażenie w standardzie oraz niską cenę. Widać było, że cały test był chyba pod nią robiony, bo tylko po obejrzeniu cenników wiadomo było, że i tak wygra
![]()
Przy okazji testowania wyszło jednak, jak dużo brakuje jej do samochodów klasy premium pod względem technicznym.
Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 22-04-2016 o 08:45
Zgadzam się z Belfrem, mimo że jak on nie siedziałem w Giulii , ale znając dotychczasowe Alfy i widząc na fotografiach wnętrze Giulii, to wiem że to dwa światy kompletnie. Sam wybrałem 6tkę - ale na _rodzinne_ auto. W żadnym razie, to nie jest wóz mogący równać się do odpowiedniej (mocą czy rozmiarami) Alfy, mieć to coś, czy dawać choć pół frajdy z jazdy jaką Alfy dają.
Ale generalnie Mazda 6, to zwykły wół roboczy jak inne Mondeo, Passat czy Insignia, tylko ładniejszy. Tu zdecydowanie przejął pałeczkę najładniejszej bryły kombi po 156SW i 159SW (ale tylko dlatego że Alfa nie zrobiła SW żadnego) i mniej popularny. Ma robić swoje i jeść nie wołać. W sumie w tej prostocie jest coś przyjemnego.
A Alfa - to kaprys kupującego, coś jak fiat 500 czy Mini versus skoda fabia czy inne polo. I język wystawiony na szkopskie kloce i ich uwielbienie, zwłaszcza w tym kraju, ech.
No, ale te opcje - np. HUD - to trzeba sobie posprawdzać, które są faktycznie takie jak należy, a które po to tylko, żeby były na liście wyposażenia i ładnie na tej liście wyglądały. HUD w BMW, a HUD w Maździe to tylko nazwę wspólną mają.
A skóra NIE JEST wentylowana ! (i raczej nie jest skórą tak naprawdę) jest perforowana tylko. Wentylowana ma być w Kii Optimie , jak i ogrzewana kierownica. Ale nie ma tych rzeczy w Maździe. Opcje niektóre mocno tracą po bliższym zapoznaniuNie wszystkie, ale warto je poznać nie z folderu.
Materiały i design są dość nijakie i to w odniesieniu do Alf sprzed 10ciu lat itd. Owszem, przyjemnie i po FL już nie tak dziadkowato (i nie zgodzę się co do foteli - mimo że mniejsze, to są wygodniejsze niestety niż w 156 i 166), super poprawnie wszystko zgrane i zaprojektowane, fajnie działająca skrzynia AT, ale wszystko łącznie - bez emocji i bez poczucia wyjątkowości jakie Alfy mają. Silniki mimo że wolnossące, to gdzie im do charakteru choćby TS'a , nie wspominając już o Vkach. Zdecydowanie wolę 156 czy 166 samemu jeździć (z czego żona się bardzo cieszy) , nie żeby Mazda źle się prowadziła, jak na tak wielkie FWD jest wg mnie bardzo ok, ale to nie to.
Aha, i każda 6tka jest taka sama jak inne- nie da się w praktyce indywidualnie wyposażyć. To nie pozwala wejść do tej grupy zwanej Premium, chyba bardziej niż oś napędzana.
Co w lexusie to nie wiem, ponoć faktycznie japońskie tak mają - raz że ma to dawać mniejszą usterkowość (mniejsza komplikacja-mniej ryzyka błędu, wszystko współpracuje, czas poświęcony na opcje można poświęcić na dopracowanie tych podstawowych 2-3-4 wersji), dwa że ma obniżać koszt produkcji i przyspieszać montaż. Czy faktycznie ? nie wiem, na pewno wiem że usterkowość, niestety przykro to mówić, ale wygląda na to że nie istnieje przy usterkowości Alf :-/ przepraszam - zużyciu eksploatacyjnym![]()
Panowie odnosze wrazenie, ze kilku kolegow juz siedzialo w seryjnej Giuliipoczekajmy na ocene materialow, wykonczenia, prowadzenia i komfortu do momentu kiedy auta beda w salonach i sie nimi przejedziemy/pomacamy... Do tego na sile chcecie wcisnac biedna Dzulie do segmentu premium, wykreowanego przez auto swiat i tvn turbo, komus to potrzebne do szczescia?
P.s. Oby Giulia nie byla tak premium ja Giulietta![]()
a mnie ciekawi czy będzie czerwone wnętrze, jak w mojej 147?I jeśli różnica w wykonaniu wnętrza będzia tak duża jak pomiędzy 147, a 159, to powinno być bardzo dobrze !
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Motor to od dłuższego już czasu wydawnictwo: BAUER , i to już nie to sama gazeta co dawniej (a pierwsze egzemplarze w mojej kolekcji są z 1986r) nie ten poziom co wtedy, teraz to przedruki z prasy sąsiadującego kraju