Strona 69 z 126 PierwszyPierwszy ... 19596061626364656667686970717273747576777879119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krzysiek156
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.0 TS 155km 2000 rok

Domyślnie

a co powiecie o falowaniu tylko na nierozgrzanym silniku? po otwarciu termostatu ustaje wszelkie falowanie.

Czy to tez wina tego wytartego potencjometru? jezeli tak to powinno falowac zawsze

tak pytam bo zaczelo mi ostatnio troszeczke falowac na zimnym, przy wcisnieciu sprzegla przy dojezdzaniu np do swiatel zafaluje tak 600-1000

narazie mi to nie przeszkadza ale jak sie pogorszy to bym wiedzial od czego zaczac

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

potencjometr powinno się przesmarować dobrej jakości olejem silikonowym, ewentualnie jakimś specyfikiem do konserwacji styków elektrycznych

---------- Post added at 11:34 ---------- Previous post was at 08:54 ----------

Cytat Napisał Krzysiek156 Zobacz post
    a co powiecie o falowaniu tylko na nierozgrzanym silniku? po otwarciu termostatu ustaje wszelkie falowanie.

Czy to tez wina tego wytartego potencjometru? jezeli tak to powinno falowac zawsze

tak pytam bo zaczelo mi ostatnio troszeczke falowac na zimnym, przy wcisnieciu sprzegla przy dojezdzaniu np do swiatel zafaluje tak 600-1000

narazie mi to nie przeszkadza ale jak sie pogorszy to bym wiedzial od czego zaczac
    zobacz co pokazuje czujnik temperatury na komputerze

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

na zimnym to mogą być świece/przewody/cewki....zwlaszcza ze rano jest juz co raz to chłodniej

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krzysiek156
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.0 TS 155km 2000 rok

Domyślnie

swiece wymienione na platynowki jakies 2tys km temu i falowac zaczal w lato. nastepna ciekawostka do rozwiazania jak sie znaczaco pogorszy to napewno zaczne od tego krokowca

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

no i ja dziś poczyściłem u mnie nie pomogło, chyba że jeszcze adaptacje przepustnicy zrobić po wszystkim?
    jakie zadanie ma wąż z serwa do kolektora?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Dogiales blaszki potencjometra?? Jak mozno miales wytarte sciezki? Moze reset zrobiles za szybko?
    Ja reset robie tak:
    W AD klikam reset silniczka
    Zatwierdzam
    Czekam aż silniczek przestanie pracowac (ok 15s)
    Odlaczam kabelek od wtyku
    Wylaczam zaplon
    Czekam 90s
    Wlaczam zaplon
    Czekam chwilke i wylaczam zaplon
    Wlaczam go ponownie po paru minutach i odpalam
    Zauwazylem że sa dwie wersje resetu i nie wiem od czego zalezy ktora się uda (bez zwiazku z temp silnika)
    Raz po resecie silnik wskakuje na ponad 1500 i sobie opada
    A innym razem po odpaleniu silnik wskakuje ledwo na 1000 i tak trzyma
    Jak trafi mi się ta druga, gorsza opcja to robie reset jeszcze raz, cala procedure od samego poczatku

Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    Dogiales blaszki potencjometra?? Jak mozno miales wytarte sciezki? Moze reset zrobiles za szybko?
    Ja reset robie tak:
    W AD klikam reset silniczka
    Zatwierdzam
    Czekam aż silniczek przestanie pracowac (ok 15s)
    Odlaczam kabelek od wtyku
    Wylaczam zaplon
    Czekam 90s
    Wlaczam zaplon
    Czekam chwilke i wylaczam zaplon
    Wlaczam go ponownie po paru minutach i odpalam
    Zauwazylem że sa dwie wersje resetu i nie wiem od czego zalezy ktora się uda (bez zwiazku z temp silnika)
    Raz po resecie silnik wskakuje na ponad 1500 i sobie opada
    A innym razem po odpaleniu silnik wskakuje ledwo na 1000 i tak trzyma
    Jak trafi mi się ta druga, gorsza opcja to robie reset jeszcze raz, cala procedure od samego poczatku
    wiem jak zrobić reset, dzięki, właśnie zrobiłem, mój potencjometr wyglądał b.dobrze, nie było widocznych wytarć ani żadnych uszkodzń, poczyściłem, psikłem silikonem , dogiąłem styki
    zobaczę może reset coś dał

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Witajcie, przede wszystkim do Krzysiek156, mam ten sam silnik i te same objawy. Na zimnym faluje, po rozgrzaniu ustępuje, lub faluje w mniejszym stopniu. Ani świece, ani sonda, ani przepływomierz to nie jest bo wszystko nowe i oryginalne. Zarówno nowe wszystkie filtry, cały nowy dolot powietrza, oraz nowy kolektor ssący! łącznie z wężykami, nowymi zaworkami odmy. Czyszczona cała odma przez pokrywę zaworów do zaworka. Sam silnik chodzi jak w zegarku, moc ma, odpala na dotyk, wariator nie hałasuje, rozrząd nowy i sprawdzany trzy krotnie w trzech niezależnych warsztatach. Żaden fachman nie wie co to jest, nawet ASO FIATA nie ma pojęcia po kilkukrotnej diagnostyce rozłożyli ręce. Sam osobiście wymieniłem jeszcze akumulator, przekaźniki, poprawiłem wszystkie masy. Problem występuje nadal.

Od razu kolegów miłośników czyszczenia silniczka krokowego ostudzę przed nadzieją na usunięcia falowania za pomocą czyszczenia potencjometru.
    -Po pierwsze metoda nie sprawdzona w moim przypadku.
    -Po drugie nie ma tam co czyścić ponieważ wszystko jest fabrycznie zalane silikonem, a to co jest w środku na potencjometrach to smar fabryczny i ma tam być.
    -Po trzecie rozebranie silniczka krokowego zbyt ryzykowne. Są tam cztery mikroskopijne blaszki i jeśli komuś się urwie to może zamawiać nowego krokowca lub pozostaje zabawa z lutownicą jak było u mnie.
    -Po czwarte rozebranie silniczka krokowego równa się z uziemieniem samochodu na dwa dni, przy szczęściu jeśli damy radę go ponownie złożyć i czegoś nie spier**lić i dopóki przy składaniu krokowego nie wyschnie silikon którym kleimy.

Z obserwacji wynika że po zmianie temperatury, czyli po otwarciu się zaworu termostatu, ECU dostaje odczyty z czujników. Nie wiem jeszcze jaki wpływ ma na falowanie np uszkodzony czujnik temperatury, bo jego jeszcze nie wymieniałem, ale wg jego odczytów zgadza się z faktyczną temperaturą. Być może wpływ na zmniejszenie się falowania ma obciążenie prądowe, gdyż po załączeniu się wentylatora chłodnicy właśnie falowanie się zmniejsza nie wiem tylko czy to zmiana temp. czy włączenie wentylatora pomaga gdyż obie te rzeczy zaczynają się w tym samym czasie.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Co do czyszczenia silniczka to jest tam duuuuzo do czyszczenia. Sciezka potencjometru to postac wegla po ktorej non stop szoruje drut. Ta sciezka najnormalniej w swiecie się sciera. U mnie w miejscu "wolnych obrotow" mialem usypana taka mikroskopijna kupke. Ty masz falowanie na zimnym, ja mialem na cieplym. U mnie pomoglo. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

**uj wie co jest.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf