Strona 69 z 144 PierwszyPierwszy ... 19596061626364656667686970717273747576777879119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Cobra
    Gość

Domyślnie

u mnie niestety dziś też się pojawił ten błąd... czasami wyłącza wręcz turbinę (na 2 auto dochodzi do max 3-3,2k obrotów..), zalałem dziś auto na innej stacji i zobaczę, bo może syf w paliwie, a jak nie to jutro mam nadzieje, że podepnę auto pod kompa i zobaczę o co tak naprawdę chodzi.

wszelkie sugestie mile widziane, bo patrząc na stronie to większości przechodzi błąd po wyłączeniu auta.. u mnie dalej jest...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Moc nie wraca czy tylko lampka (marchewa się świeci) po ponownym włączeniu?Przeczytaj pierwszą stronę.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Cobra
    Gość

Domyślnie

łódź podwodna świeci się zaraz po zapaleniu silnika, a moc 2 razy mi się zdarzyło, że była ograniczona, ale od wczoraj wieczora jak dotankowałem na BP to mocy nie traci, ale kontrolka non stop się świeci i zauważyłem zwiększone spalanie...

Dziś jadę na spota to mam nadzieje ktoś będzie miał kompa i wtedy się okaże co boli moją belle...

Użytkownik Rowerzysta Avatar szarik.rcm
    Mieszka w
    Miasto królów
    Auto
    'Funia'

Domyślnie

Wyskoczyło mi to cholerstwo dziś Czy jest ktoś w Krakowie posiadający kompa kto mógłby się podłączyć do mojej Alfy?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi...
    niestety (chyba) zabrałem się jednocześnie za czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania oraz wymianę wężyków oraz czyszczenie overboosta.
    czyszczenie overboosta skończyło się na etapie deinstalacji, gdyż podczas ściągania wężyka ułamałem gniazdo - strasznie delikatne cholerstwo - musiałem zamówić nowy overboost i dzięki temu miałem duużo czasu na czyszczenie czujnika, który przypominał czarną kulkę syfu, języczek miał z każdej strony kilka mm sadzy więc nie miał prawa nic mierzyć, nie wiem jakim cudem ten silnik działał tyle czasu bez problemów.
    zamontowałem nowy overboost, użyłem nie za pięknych starych wężyków gdyż okazało się że moje 2 i 3mm są za cienkie i ruszyłem na testy.
    Błąd już nie powrócił, a samochód dużo płynniej i żwawiej przyspiesza, 1 i 2 jest ok ale na 3 brakuje mi trochę mocy na wyższych obrotach, nie pamiętam czy po prostu ten silnik tak ma (za mało mocy), czy coś nadal mu brakuje, dlatego mam prośbę o zinterpretowanie wykresów:
    1. samochód stoi na skrzyżowaniu, po 2 minutach, nagle EGR sie zamyka a ilośc powietrza wzrasta - powinien tak robić?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	postoj.jpg
Wyświetleń:	332
Rozmiar:	68.6 KB
ID:	67360
    2. wykres z przyspieszania - turbina pompuje momentami nawet 2800mBar - nie za dużo?
    i tak jakby brakowało powietrza w stosunku do tego "zapotrzebowanego" - czy tak ma być?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jazda.jpg
Wyświetleń:	502
Rozmiar:	82.7 KB
ID:	67359

1.9 jtd 16v 136ps dla przypomnienia

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał szarik.rcm Zobacz post
    Wyskoczyło mi to cholerstwo dziś Czy jest ktoś w Krakowie posiadający kompa kto mógłby się podłączyć do mojej Alfy?
    Pewno, ze jest

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Ciastek Zobacz post
    1. samochód stoi na skrzyżowaniu, po 2 minutach, nagle EGR sie zamyka a ilośc powietrza wzrasta - powinien tak robić?
    Nie.

Cytat Napisał Ciastek Zobacz post
    2. wykres z przyspieszania - turbina pompuje momentami nawet 2800mBar - nie za dużo?
    i tak jakby brakowało powietrza w stosunku do tego "zapotrzebowanego" - czy tak ma być?
    Za dużo i o ile soft masz oryginalny, to już dużo wcześniej powinien ci wywalić błąd.
    Z resztą chyba nawet nikt nie kręci do takich wartości i limitery ustawia się gdzieś na 2650 mBar.

Zmień sobie jeszcze te wężyki do overboosta...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

miirage
    Gość

Domyślnie

Ja mam 156 2.4 JTD. 150km
    Owy błąd wyskoczył mi 5 dni temu po wymianie oleju w serwisie. Wbiłem 4 ostre przyspieszenie a tu błąd i spadek mocy.
    Po kolei wykonałem wszystkie czynności czyszczące i sprawdzające. Elektrozawór przesmarowany wężyki nowe.
    Na diagnostyce uproszczonej powiedzieli mi że wyświetla się błąd turbo (przeładowanie), ale nie mają sprzętu aby stwierdzić co dokładnie mu dolega
    Dokonałem przepalenia silnika i turbiny od 0 do 5000tyś na każdym biegu i idzie ogniem, ale:

Auto zrywa się jak szalone już od 1000 obrotów wcześniej rwało od 2000.
    Niestety przy ruszaniu komputer pokazuje spalanie rzędu 20l/100km a wcześniej (przed awarią i czyszczeniem) pokazywał 6-8l/100km przy tym samym stylu jazdy
    Jak wbijam 4 i daje ostro gazu to od 3tyś wyskakuje ten błąd ale mocy nie ubywa, dopiero jak odpuszczę gaz i dodam ponownie to auto muli, po zmianie biegu na 3 lub 5 i powrocie na 4 odzyskuje moc.

Co to może być, bo nie mam pojęcia? Niektórzy mówią że to same turbo już do regeneracji bo auto ma przejechane 220 tyś.
    Czekam na jakieś info co jeszcze można samemu sprawdzić lub gdzie w trójmieście (najlepiej pogranicze Gdynia-Sopot) udać się aby tanio i dobrze zdiagnozowali usterkę i ewentualnie zrobili regenerację turbiny.

Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał miirage Zobacz post
    Co to może być, bo nie mam pojęcia?
    Przeciez to jest wyjasnione w 1 poscie...Nie czytales go ???

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . W takich sytuacjach pomaga czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa (zaworu redukcyjnego) znajduje się na pompie. Dobrze jest też przeczyścić układ paliwowy – np. wlewając jakiś środek czyszczący i wiążący wodę – np. STP, no zdecydowanie zainteresować się filtrem paliwa

Użytkownik Rowerzysta Avatar szarik.rcm
    Mieszka w
    Miasto królów
    Auto
    'Funia'

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Pewno, ze jest
    Dzięki już sobie poradziłem, ale PW poszło
    U mnie wystarczyło czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania oraz EGRu z dolotem
    Dziękuję za poradnik z pierwszej strony! Polecam przeprowadzenie tych kilku opisanych czynności samemu, wszystkim, którym wyskoczy M.C.S.F., gdyż można zaoszczędzić parę $.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    alfa romeo 156 SW 1.9 JTD (105HP)

Domyślnie

cholera... ten problem dotknął również mnie, auto mam miesiąc, jeżdżę spokojnie ( spalanie na poziomie 5,2 ). Jechałem na zakupy, obrotów ja wiem może koło 2tysi, na prostej drodze bez wyprzedzania ze stałą prędkością nagle MCSF, zjechałem na pobocze zgasiłem samochód, przekręciłem ponownie kluczyk żadnej kontrolki nie ma, komputer pokładowy nie komunikuje o żadnym błędzie, ale nie moge odpalić samochodu... odpiąłem akumulator, podłączyłem i ... samochód jak nowy zero błędów auto odpala na dotyk, nie traci mocy, a co mnie zdziwiło najbardziej: zaczęła działa klimatyzacja, ( tzn działała cały czas ale myślałem że się skończył czynnik jakiś tydzień temu i miałem jechać napełnić a tu taki psikus...) na razie samochód stoi jutro pojadę koło 100km i zobaczę czy coś się stanie... troche się nie pokoje ... przeczytałem wątek co prawda nie cały, ale wybiórczo i nie spotkałem się z podobnym zjawiskiem, najbardziej zdziwiło mnie to że nie mogłem odpalić samochodu... macie jakieś pomysły? ( oprócz tych żeby jechać na komputer bo to oczywiste, ale może ktoś się mierzył z czym takim? )

- wróciłem, bez żadnych problemów... a specjalnie chciałem trochę zmęczyć samochód ale nie było żadnego problemu, mimo wszystko jutro podjadę do warsztatu i poproszę o sprawdzenie punktów z pierwszej strony
    Ostatnio edytowane przez szeff ; 09-09-2012 o 18:17