Strona 69 z 152 PierwszyPierwszy ... 19596061626364656667686970717273747576777879119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post

w 2.4 ? masarka. Ja podszedłem do tematu na lajcie bo juz robiłem 1.9 16 V a u siebie w 2.4 mocno się zdziwiłem że zaplanowane kilka godzin nie starczy i nie złoże auta tego samego dnia.
    No ja bawiłem się dwa dni, ale w tym czasie jeźdźenie (oczywiście innym autem) aby umyć chemią kolektor, nagwintoważ otwory, szukanie śrub no i oczywiście wymiana rozrządu, pompy wody. Podszedłem też na lajcie, bo myślałem że tak właśnie będzie, ale powiem szczerze w pewnym momencie przy rozbieraniu już miałem ochotę to olać i skręcić ponownie, bo w sumie klapy miałem wyłączone i nie było z nimi problemu. Ale tylko dlatego że kolega z którym to robiłem się nie poddał, to kolektor został wyjęty i doprowadzona sprawa do szczęśliwego finału

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Achaj
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V Distinctive 2006

Domyślnie

Dobry wieczór, kilka tyg temu nabyłem AR 159 1.9 16V, klapy kolektora wywalone elektronicznie i fizycznie. Nie wiem tylko czy obecny kolektor był przerabiany czy zastąpiony jakimś innym, nie mam pojęcia. Zauważyłem, że troszkę się poci w jednym miejscu tak jak na załączonym obrazku. http://s1.tufotki.pl/2015/01/15/4XAct-hrcpcS.jpg?v=2 Mogę temat olać czy mam się zacząć martwić ?
    Ostatnio edytowane przez Achaj ; 16-01-2015 o 00:09

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Po pierwsze masz 1.9 a nie 1.6i tak masz sie martwić i zrobic porządek z tym

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

tak, musisz to uszczelnić czyli zdemontować kolektor;D powodzenia

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Mieszka w
    Kraśnik
    Auto

Domyślnie

dejon, błąd z rozpędu No cóż, jak trza to trza... To jest chyba dosyć powszechny przypadek, prawda ? W jaki sposób doprowadza się go do porządku, wymiana uszczelek przy łączeniu ? Pytam bo w kwestii budowy tych kolektorów zbyt dużego pojęcia nie mam. Taki demontaż z uszczelnieniem to w jakich kwotach się mieści ? Sam demontaż bardzo kłopotliwy ?

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

demontaż wiąże się z demontażem pompy CR, najlepiej zrobić przy rozrządzie, tobie sie rozczelniło w miejscu składania kolektora, wiec dobry silikon da rade, plus nowa uszczelka metalowa miedzy głowice i kolektor

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Mieszka w
    Kraśnik
    Auto

Domyślnie

A rozrząd wymieniany raptem 10k temu.... :/ No nic, pojeżdżę jeszcze troszkę, poobserwuję jak bardzo jest to nasilone i najwyżej coś się pomyśli wtedy, dzięki za pomoc

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja bym zrobił, na próbę inaczej, ale to nie daje gwarancji że się uda uszczelnić, jednak znacznie mniej roboty by było.
    Kolektor jest skręcany m.in. u góry. Ja bym te górne śruby poluzował i w szczelinę próbował wsadzić płaski śrubkokręt, tylko z wyczuciem, bo nie wiem czy się uda. Gdyby się udało to władowałbym w szczelinę silikon i skręcił.
    Gdby nie udało się rozsunąć tych elementów, to jeszcze w połowie wysokości kolektora są też śruby, tylko nie pamiętam czy jest do nich dostęp gdy jest kolektor zamontowany. Dwie wewnętrze luzując, na pewno się uda rozszunąć te przepuszczające elementy aby móc jest uszczelnić bez potrzeby wyjmowania kolektora.

Jeszcze jedna kwestia, czy te śruby którymi jest poskręcany kolektor są dobrze dociągnięte? Bo może po prostu nie ściskają dostatecznie tych elementów i dlatego się poci.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

jak kolektor był spawany mogło go pokrzywić. Krawędzie kanałów sa bardzo cienkie i jak to robił rzeźnik to mógł uszkodzic odlew a później przeszlifować. Był planowany po spawaniu ?
    Dlatego ja założyłem kolektor od 2.4 175 km bo chciałem uniknąć spawania i zawirowań związanych z pustymi przestrzeniami w kanale po wkręceniu korka czy wspawaniu zaślepki od góry.

Ad próby uszczelnienia - średnio. Dojście do śrub w 16 V jest łatwe i dasz rade go poluzować ale dasz za dużo uszczelniacza / zacznie zwisać w światło kanału i tylko czekać aż sie urwie i pójdzie do silnika. Bez rozbierania ciężko będzie to uszczelnić. Lepiej ściągnąć i zrobić na nowo.

ad rozbierania rozrządu - ja to zrobiłem bez rozpinania.
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 16-01-2015 o 09:56

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRo
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Panowie a ktoś demontował kolektor do czyszczenia w JTDm 8v ? Czym ściągacie koło pasowe z pompy CR ?