Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    jak napisales w bok,tutaj jest w tyl ,i zawsze jest to ze nie zachowal bezpiecznej odleglos
    Totalna bzdura, jest kilka sytuacji kiedy uderzający w tył innego pojazdu nie jest sprawcą kolizji i ten przypadek to jeden z nich co jak widać już udowodniono.

Zobaczymy
    A poza tematem z czyjego OC pojdzie naprawa jesli ja skrecam na skrzyzowaniu w lewo a koles wyprzedzajac na podwojnej ciaglej uderza w przednia czesc mojego auta?
    Oczywiście, że z Twojego, bo nie upewniłeś się czy możesz bezpiecznie wykonać manewr skrętu w lewo.
    Tyle, że trzeba tu rozpatrzeć dokładnie całą sytuację, bo jeśli koleś zaczął wyprzedzać i dopiero wtedy wrzuciłeś kierunkowskaz, i zacząłeś skręcać to jest ewidentnie Twoja wina. Natomiast jeśli Ty włączyłeś już kierunkowskaz, to ten z tyłu nie ma prawa Cię wyprzedzać i jeśli wykonasz skręt, a on w tym momencie rozpocznie wyprzedzanie i w Ciebie uderzy to wina jest po jego stronie. Problem polega na udowodnieniu tego...

oczywiscie prawo tak mowi,jak i wiele innych rzeczy jest tam napisane,tyle ze winny bedzie ten ktory zajechal droge a nie ten ktory popelnil wykroczenie.i tak jak pisalem nie ja to wymyslilem tylko powtarzam to co mowil mi policjant,dla mnie tez jest to troche niezrtozumiale no ale,,

prosty przyklad
    pojedziesz w terenie zabudowanym 80 a ja Ci wyjade z podporzadkowanej,czyja wina Twoja?bo prawo mowi ze masz jechac 50
    Kolejna bzdura. Ty będziesz sprawcą kolizji, a ja co najwyżej dostanę mandat za prędkość (o ile ktoś mi w ogóle udowodni, że jechałem więcej niż te 50km/h, a przy niedużym przekroczeniu jest to niemożliwe). A od mandatu za prędkość i tak się wymigam, bo nie ma pomiaru homologowanym do tego urządzeniem, więc nie jest w stanie nikt orzec dokładnie ile jechałem i w jakim progu się mieszczę.
    Jedyna sytuacja, gdzie mógłbyś się próbować dochodzić bądź u Policjantów, bądź w sądzie mojej winy, to taka kiedy pojadę 200km/h na ograniczeniu do 50km/h. Wtedy można rzeczywiście próbować opcji, że przy takiej prędkości mogłeś mnie nie zauważyć. Dokładnie taki problem był z motocyklistami, którzy popierniczali grubo ponad limit, ktoś im wyjeżdżał i z automatu był uznawany za winnego. Od niedawna w sumie zaczęto rozpatrywać, czy kierowca samochodu mógł zauważyć motocyklistę pędzącego z taką prędkością.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Dlatego po moich ostatnich przygodach inwestuje w rejestrator jazdy,bo później wychodzi ze prawda jest bardziej mojsza niż twojsza itd
    Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Kolejna bzdura. Ty będziesz sprawcą kolizji, a ja co najwyżej dostanę mandat za prędkość (o ile ktoś mi w ogóle udowodni, że jechałem więcej niż te 50km/h, a przy niedużym przekroczeniu jest to niemożliwe). A od mandatu za prędkość i tak się wymigam, bo nie ma pomiaru homologowanym do tego urządzeniem, więc nie jest w stanie nikt orzec dokładnie ile jechałem i w jakim progu się mieszczę.
    Hola hola, kolega się trochę zapędził widzę
    A biegli są od czego? Wyliczą Twoją prędkość +/-10km/h. Dostaniesz 50% winy i tak się wymigasz...

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Jedyna sytuacja, gdzie mógłbyś się próbować dochodzić bądź u Policjantów, bądź w sądzie mojej winy, to taka kiedy pojadę 200km/h na ograniczeniu do 50km/h. Wtedy można rzeczywiście próbować opcji, że przy takiej prędkości mogłeś mnie nie zauważyć. Dokładnie taki problem był z motocyklistami, którzy popierniczali grubo ponad limit, ktoś im wyjeżdżał i z automatu był uznawany za winnego. Od niedawna w sumie zaczęto rozpatrywać, czy kierowca samochodu mógł zauważyć motocyklistę pędzącego z taką prędkością.
    Ostatnio była taka ładna sprawa. Jechała młoda dziewczyna Subaru Imprezą i wbiła się w lewy tył wymuszającego pierwszeństwo Opla Omegę. Jak to przed skrzyżowaniem w trasie- było ograniczenie 50km/h. Kierowca Opla był prawdopodobnie pijany, do teraz jest ścigany listem gończym. W wypadku zginęła trójka pasażerów Opla. Biegli wyliczyli, że dziewczyna jechała około 115km/h. Dostała 20% winy o ile mnie pamięć nie myli. Gdyby nie to, że byli świadkowie widzący pijącego kilka piw tego dnia kierowcę Opla dziewczyna by była w jeszcze większym bagnie. Co Ty na to, drogi FXX

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ajajajniemamjaj Zobacz post
    Hola hola, kolega się trochę zapędził widzę
    A biegli są od czego? Wyliczą Twoją prędkość +/-10km/h. Dostaniesz 50% winy i tak się wymigasz...
    Życzę powodzenia, żeby przy małym przekroczeniu mi to udowodnić, a temat był już przerabiany, nie tyle przeze mnie co przez mojego znajomego, który jechał pi razy drzwi, 70-80km/h, koleś wymusił pierwszeństwo i jak piszesz chciano mu wcisnąć współwinę, na co się nie zgodził i sprawa trafiła do sądu - wygrał. Oczywiście w całej sprawie jest jeszcze jedna ważna rzecz, w które miejsce samochodu wymuszającego uderzysz, jeżeli trafisz od razu w lewy przedni narożnik, tak jak trafił mój znajomy to życzę powodzenia, żeby wcisnąć współwinę.
    A mandatu za prędkość również nie dostał, bo nadal nawet biegli nie są w stanie ocenić dokładnie w jakim progu się mieścił - czy to było przekroczenie 20-30km/h czy 30-40km/h. Co Ty na to ?
    To mniej więcej tak jak panowie Policjanci chcieli mi wlepić mandat za przekroczenie prędkości na podstawie pomiaru z... licznika radiowozu. Grzecznie i delikatnie ich wyśmiałem, a następnie odmówiłem przyjęcia mandatu. Do sądu z tym nie poszli, bo dobrze wiedzieli, że nie mają szans.

Ostatnio była taka ładna sprawa. Jechała młoda dziewczyna Subaru Imprezą i wbiła się w lewy tył wymuszającego pierwszeństwo Opla Omegę. Jak to przed skrzyżowaniem w trasie- było ograniczenie 50km/h. Kierowca Opla był prawdopodobnie pijany, do teraz jest ścigany listem gończym. W wypadku zginęła trójka pasażerów Opla. Biegli wyliczyli, że dziewczyna jechała około 115km/h. Dostała 20% winy o ile mnie pamięć nie myli. Gdyby nie to, że byli świadkowie widzący pijącego kilka piw tego dnia kierowcę Opla dziewczyna by była w jeszcze większym bagnie. Co Ty na to, drogi FXX
    Co ja na to? A ja na to jak na lato, a w dodatku nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co co napisałem Jak pisałem wyżej, przy większym przekroczeniu możesz zostać współwinnym. Trochę przesadziłem może z tym motocyklistą i 200km/h, ale jeżeli tutaj miała ok. 115km/h na 50km/h to mamy już spore przekroczenie. Na dodatek uderzyła w tył Opla, zatem można sądzić, że kierowca tegoż samochodu, źle ocenił prędkość Subaru, zakładając, że jedzie zgodnie z ograniczeniem. Gdyby uderzenie miało miejsce np. w przód Opla, spokojnie można walczyć w sądzie.
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 08-09-2013 o 08:59

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quattro
    Mieszka w
    SZY/GBY
    Auto
    Maserati GranTurismo S, Seat Leon 5F Cupra

Domyślnie

Tu się pojawiają takie brednie, że aż szkoda komentować…

Cytat Napisał FXX
    panowie Policjanci chcieli mi wlepić mandat za przekroczenie prędkości na podstawie pomiaru z... licznika radiowozu. Grzecznie i delikatnie ich wyśmiałem, a następnie odmówiłem przyjęcia mandatu. Do sądu z tym nie poszli, bo dobrze wiedzieli, że nie mają szans.
    …a mówili, że dobranockę ściągnięto z TVP.

Chcesz powiedzieć, że policjanci Cię zatrzymali w związku z przekroczeniem prędkości, nie mając na to dowodów? Delikatnie Ci zasugeruję, że w to w życiu nie uwierzę…
    Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
    Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Quattro Zobacz post
    Chcesz powiedzieć, że policjanci Cię zatrzymali w związku z przekroczeniem prędkości, nie mając na to dowodów? Delikatnie Ci zasugeruję, że w to w życiu nie uwierzę…
    Miałem identyczną sytuacje,
    fakt faktem, że dość zdrowo przesadziłem na pewnej drodze (około 40km.h) więcej niż dozwolona.
    Nie zauważyłem, że za mną cały czas leciał focus ze zgaszoną belką na dachu.
    Jechali mi tak na dupie cały czas, aż zobaczyłem błysk kogutów. Rozmowa wyglądała dokładnie tak samo - chcieli pisać mandat na podstawie ichniejszego licznika. Przyjęcia odmówiłem, po pół godzinnej kontroli wszystkiego co się w aucie dało skontrolować puścili dalej, niestety już spóźnionego dość mocno.
    nie wiem od czego to zależy - ale wielu moich znajomych w podobnym (młodym) wieku miało identyczne przygody z tutejszą prewencja - więc może po prostu szukają za przeproszeniem frajera, który mandat w taki sposób nałożony przyjmie.
    147 powodów do zadowolenia

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Quattro Zobacz post
    Tu się pojawiają takie brednie, że aż szkoda komentować…

…a mówili, że dobranockę ściągnięto z TVP.

Cóż, skoro lepiej ode mnie wiesz czy mnie zatrzymali czy nie, to jedyne co mi zostaje to polecić dobrego psychologa Wierzyć mi nie musisz, na prawdę jakoś to przeżyję, ale zawsze możesz zadzwonić do tutejszej KPP i zapytać, czy w kwietniu 2009r. (dnia niestety już nie pamiętam), w późnych godzinach nocnych kontrolowali takiego, a takiego kierowcę.
    Sytuacja wyglądała podobnie do tej, którą opisuje kolega mattom, tyle, że ja przesadziłem mocniej, bo przekroczenie było o ok. 60-70km/h. Ale reszta to ta sama śpiewka, wyłączona belka, Fiat Stilo SW jeszcze w niebieskim malowaniu i w pewnym momencie włączyli bomby. Aaa jeszcze nawet pamiętam stopień, imię i nazwisko kontrolującego mnie Policjanta. Niestety, ale taka jest mentalność, że jak młody to się nie zna na przepisach i można go za wszystko karać, na mnie się 3 razy przejechali i od tej pory kilku mnie nie darzy wielką sympatią.

Btw. to jeszcze jest delikatne, za ruszenie z delikatnym zapiszczeniem opon (na granicy przyczepności, może w poślizgu koło zrobiło z jeden obrót) chcieli mi wręczyć nagrodę w wysokości 300zł, również odmówiłem.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Fxx, o mandacie nic nie mówię
    Z tym miejscem uderzenia to oczywiście masz rację. Twój znajomy miał szczęście, że trafił tego kogoś w przód. Kilka km wolniej i by było centralnie. Zauważ, że te 20-30 i 30-40 o którym piszesz to jest to +/-10km/h o których ja mówię. Ten Twój kolega jechał załóżmy te 75km/h. To jest o 50% więcej niż jest dopuszczalne. Kiedyś widziałem ładny rysunek z jakiejś strony nauki jazdy, iż w przypadku podniesienia prędkości do bodajże 70km/h, czyli 20km/h ponad ograniczenie droga hamowania wydłuża się dwukrotnie...

Inna sprawa, że jedziesz te 100, widzisz przed sobą 70, a potem 50 to bieg w dół i do skrzyżowania masz te 70 na liczniku. Ale może to tylko ja, bo jestem wolnym kierowcą jeżdżącym jednak głównie po mieście. Osobiście przyznam, że jestem za przepadaniem samochodu w przypadku przekroczenia prędkości dwukrotnie i wyżej, tudzież przy kierowcach w promilami powyżej 1,5.

Przyczepiłem się głównie właśnie tych 200km/h i tych motocyklistów
    Dałem ten przykład, bo to nie jest zwykły przykład. Nie wiem czy zauważyłeś, ale kierowca Opla był pod wpływem.

Auto

Domyślnie

Dałem ten przykład, bo to nie jest zwykły przykład. Nie wiem czy zauważyłeś, ale kierowca Opla był pod wpływem.
    Z tego co powiedziałeś, to kierowca Opla prawdopodobnie był pod wpływem - nie ma wyniku badań na zawartość alkoholu we krwi, więc nie można być pewnym w 100%. Tego, że świadkowie widzieli jak pił piwo nie brałbym za pewnik, bo równie dobrze może się okazać, że te kilka piw to są dwa piwa, a koleś wsiadł po 4-5h od wypicia tego drugiego i dmuchnąłby zero.
    Dlatego śmiem wątpić, aby taka relacja miała wpływ na orzeczenie winy w dużym stopniu, bez badania - jak się domyślam z Twojej wypowiedzi, kierowca zbiegł z miejsca wypadku?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Przyznam, że aż poszukałem artykułów by sobie przypomnieć co i jak tam dokładnie było, co by Cię nie oszukać

I jest tam napisane tak:
    - Zanim odpalił omegę, wypił w ciągu kilku godzin 3-4 piwa - zeznali jego kompani od prac dorywczych.

Wójcik od kilku już lat nie miał ponadto uprawnień kierowcy, bo policja trzy razy przyłapała go pijanego za "kółkiem".
    To wszystko plus ucieczka, raczej nie działa na jego korzyść...
    Zdjęcia z wypadku są robione za dnia, latem. Ale godziny wypadku zgadywał nie będę. Jednak wątpię, by 0,0 alkomat pokazał.

Dziewczynie odebrano prawo jazdy na 5 lat. Tak jeszcze przeczytałem.

Najsmutniejsze w tym wszystkim (poza oczywiście śmiercią trzech osób, w tym dwójki dzieci, wyrzuconych z pojazdu podczas wypadku. Ahhh te złe, niewygodne pasy ) jest to, że ta dziewczyna nawet pod koniec procesu mówiła, że nie widzi w tym wypadku swojej winy, i nie jechała więcej niż 70km/h. Gdzie biegli twierdzą, że przy najlepszych dla niej parametrach jechała 116km/h...
    Równie smutne były komentarze ludzi pod tymi artykułami. Biedna dziewczyna i ten straszny pijany złoczyńca.
    Ostatnio edytowane przez ajajajniemamjaj ; 09-09-2013 o 19:05