Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Temat: Eco-driving

Siafal89
    Gość

Domyślnie

hmmm to ciekawe. Nie byłem pewny ale myślałem że tempomat jednak obniży trochę spalanie. Przez to że jest stała prędkość. Przynajmniej na równym terenie. Mimo wszystko chciałbym mieć tempomat w belli

Cytat Napisał Zet
    masz Alfę, a to wszystko rekompensuje
    chyba nikt na tym forum nie myśli inaczej

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał Zet
    masz Alfę, a to wszystko rekompensuje

Ja porównując moje spalanie do innych samochodów, innych marek, kierowanych przez innych kierowców, zawsze odnoszę się do silników V6. Dlaczego? Bo praktycznie nikt w niealfowskiej czterocylidrówce nie jest w stanie utrzymać mojego tempa Mojego skromnego 1.8 TS
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Wszystkie reguły, eko drajwingi i cała reszta nigdy nie będą wystarczająco uniwersalne, żeby podciągac je pod każdy samochód benzynowy, czy w ogóle samochód. Właśnie ostatnio patrzę pod tym kątem na swój samochód i powiem wam, że zajebiście ciągnie już od 2000 obrotów, także zmiana biegu na wyższy w moim przypadku następuje przy ok. 3000. Jeśli warunki nie pozwalają na bardziej dynamiczną jazdę. Jednak coś tam daje ta zmiana faz rozrządu.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    ...Jednak coś tam daje ta zmiana faz rozrządu.
    Pewnie, że daje - pozwala na uzyskanie max. momentu obrotowego przy niższych obrotach i utrzymanie go w szerokim zakresie obrotów co poprawia elastyczność silnika :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Dziś będę chyba tankował Nexię zobaczymy ile zeżarła przy eco-jeździe czyli szybkim rozpędzaniu do żądanej prędkości i utrzymywaniu jej w miarę możliwości na najwyższym biegu + hamowanie silnikieim itd

Wczoraj też zalałem Alfę też miał być eco-driving, no ale niestety stać mnie było tylko na spokojny wyjazd ze stacji

Damian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Dziś będę chyba tankował Nexię zobaczymy ile zeżarła przy eco-jeździe czyli szybkim rozpędzaniu do żądanej prędkości i utrzymywaniu jej w miarę możliwości na najwyższym biegu + hamowanie silnikieim itd

No i... ?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Wesolatempra
    Ja porównując moje spalanie (...) zawsze odnoszę się do silników V6. Dlaczego? Bo praktycznie nikt w niealfowskiej czterocylidrówce nie jest w stanie utrzymać mojego tempa Mojego skromnego 1.8 TS
    No to może lekka przesada... co 6 garów to nie 4... nie uwłaczając oczywiście R4. Z jakimi 6 cylidrowcami się porównujesz? Do 2.8V6 od Audi nawet nie podchodź, R6 od BMW podobnie, V6 od Alfy... szkoda gadać, żadnych szans, wolne żarty. No chyba że do amerykańskiego Buick'a z '78 V8, 5000cm3 pojemności, 160KM

Cytat Napisał bimski
    Wszystkie reguły, eko drajwingi i cała reszta nigdy nie będą wystarczająco uniwersalne, żeby podciągac je pod każdy samochód benzynowy, czy w ogóle samochód.
    Nie, nie wszystkie reguły. Jedna na pewno jest uniwersalna. Sprawdziła się i w Hondzie 1.4 i Fabii 1.2 (fuuuuuuuuuuuuuuuj, takim byle czym nigdy wcześneij nie jeździłem) i w 2.0 TS. A wspomniał o niej Damian:
    Cytat Napisał Damian
    Z innych ciekawostek zaobserwowanych w tym samochodzie spostrzegłem, ze najlepsze rezultaty spalania daje dosłownie muskanie pedału gazu po rozpędzeniu samochodu.
    Dokładnie!
    A apropo samego rozpędzania się. I to się sprawdza niezależnie od tego w którym miejscu zakresu obrotów auto zaczyna jechać. Nie chodzi o to aby rozpędzać się jak emeryt, ale jeżeli ktoś spróbuje pojechać spokojniej to zauważy że jest taki moment przy rozpędzaniu się że po zmianie biegu nie trzeba "deptać" pedału gazu a tylko lekko nacisnąć żeby auto w miarę zgrabnie przyspieszało dalej. I obroty będą rosły, i kolejny bieg, itd. Bez szaleństw oczywiście ale przyspieszać będzie. W Hondzie najlepiej było zmienić bieg przy 3000rpm, po wbiciu wyższego biegu miałem 2200rpm, pedał lekko wciskałem i przyspeiszałem aż uzyskałem 3000rpm, itd.
    W 2.0 TS o dziwo wyżej bo przy 3500rpm. O dziwo bo przy silniku o większej pojemności powinno być chyba niżej, ale to również kwestia przełożeń skrzyni.

No i oczywiście obserwowanie drogi, jak jest czerwone za 200m to zdjąć nogę z gazu, nawet jak z tyłu trąbią. Dbać o łożyska kół, ciśnienie w oponach, żadnych niepotrzebnych rzeczy w bagażniku, żadnych bagażników dachowych.

O tym całym eko-drivingu to my sobie możemy pisać, ale ta mója 156 2.0 TS to straszna wariatka jest. Ona nie lubi jeździć na niskich obrotach, i to jest główny problem, to auto widać że się źle czuje poniżej 2400rpm, powyżej 2400rpm się budzi a od 3500rpm to już frunie. To jest takie auto... a ja lubię fruwać i to bardzo. Znam właścicielkę Opla Astry 1.4 która jeździ pomiędzy 1500rpm a 2500rpm. I o dziwo tym autem da się tak jeździć. Moją 156 to jest niemożliwe. Zresztą wiecie sami.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Damian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Zresztą wiecie sami.
    Oj wiemy, wiemy )

ozzy masz moje pozwolenie na poprawienie cytowanej mojej wypowiedzi- za dużo tam skrótów myślowych

Generalnie ozzy bardzo dobrze wszystko streścił- tak ogólnie to powinno wyglądac.

Wczoraj zafascynowany naszą rozmową ponownie wsiadłem do diabła z kraju kwitnącej wiśni (Yaris 1.0 :twisted: ). Oczywiscie żeby w praktyce sprawdzić nasze przemyślenia. BARDZO ważna sprawa- nieprawdą jest że silnik pali najmniej na najwyższym biegu. B Z D U R A. Silnik pali najmniej przy odpowiednio dobranym przełożeniu. Sprawdzone 8)
    Przy 60 km/h chwilowe spalanie na 4 biegu w trasie wynosi ok. 4,5-4,7 l. Po wrzuceniu na "piąty" bieg obroty spadają, silnik zaczyna był mułowaty, pedał gazu jak z gumy. Co ciekawe, aby samochod spalal tylce co na 4 biegu trzba rozpedzic go do 75 km/h. Ponizej tej predkosci mimo wyzszego biegu i nizszej predkosci samochód spala ok. 0,7 l wiecej! Chciałbym sie dowiedziec co na ten temat do powiedzenia maja pseudo redaktorzy namawiajacy do "swobodnego rozpedzania na piatym biegu juz od 50 km/h"...

Przemek K
    Gość

Domyślnie

Dla mnie osobiście wspomniany Eco-driving to umiejętne posługiwanie się pojazdem oraz rozumienie zasad jego działania. Hamowanie silnikiem, a nie dojeżdżanie na luzie, umiejętna zmiana biegów, wykorzystywanie mocy, poruszanie się w odpowiednim zakresie obrotów, przewidywanie przeszkód, jazda dynamiczna, ale nie gwałtowna.

Nie można tego mylić z jazdą jak stereotypowy kapelusznik w skodzie czy z uwzględnieniem jakiś dziwnych teorii czy niepotwierdzonych przekonań.

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Cytat Napisał Siafal89

No i... ?
    No i dziś cały dzień jeździłem Alfą a w dodatku jakąś godzinę temu dostałem w dupkę więc Alfa teraz będzie stała i jutro pewne że zatankuję Nexię, no chyba, że spalanie jest takie małe że jeszcze będę jeździł i jeździł żarcik, zatankuję