Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 109

Temat: Alfa Romeo 159 1.9 150 KM czy Honda accord VII 2.0 155 KM co polecacie?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Ja bym powiedział że diesel nie nadaje się do alfy i KAŻDA benzyna będzie lepsza niż traktor no ale to moje zdanie i masz prawo się z tym nie zgadzać. Jeśli nie przeszkadzają Ci kolosalne koszty napraw 2.4JTD, bierz. Jak to mówią, kto bogatemu zabroni?

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    TBi to zupełnie inna bajka, silny motor, dynamiczny, narzekają, że bez brzmienia ale jeździ naprawde dobrze i jest trwały, nie słychać narzekania na jakość tych silników, a mają one od 3 do 5 lat już.
    Wiem, wiem, sporo pali ale mowiłem juz, 159 to nie auto do oszczedzania.
    Jeździłeś kiedyś 159 TBi, że tak piszesz??
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

ja jezdzilem TBi, połtora roku mniej wiecej.
    i faktycznie, auto pali, nie galony ale solidnie. w mieście ponizej 11 litrów nie zejdziesz, norma to 12. W trasie tez sporo. Dziś sie takich aut nie robi, nawet silne benzyniaki palą niżej dyszki.
    Mam teraz lexa, wiesz ile pali? Tbi niestety, wysiada. Choć to dobry silnik, dynamiczny, elastyczny.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Domyślnie

owszem, jezdzilem TBi, znajomy ma, bardzo fajny silnik, pasuje do tego auta, z silnikiem MPi w ogóle nie ma porównania, to kompletnie inna bajka, przepaść
    Pali sporo dość ale warto.
    Mechanicy, gdzie serwisuje swoje auto, prawie w ogole nie widzą problemów z silnikami Tbi, okazują się być trwałe
    Inna sprawa, ze jest ich w Polsce mało dość.

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Tragedia z tymi Hondami, kumpel szuka Accorda VII i mówi, że jeszcze nie znalazł takiej co by nie miała korozji, podłogi i nadkola całe w rudej.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Też się wypowiem zwłaszcza, że od czterech lat jeżdżę Accordem VII. Silniki V-tec a dokładnie iV-tec to konstrukcje niemalże bezobsługowe (łańcuchy rozrządu brak "innowacyjnych" generujących koszty rozwiązań). Zawieszenie również jest pancerne. Mam wersję 2.4 i jest bardzo dynamiczna. Auto jest lekkie, w wersji 2.4 waży 1380kg co przekłada się na spalanie i prowadzenie. Jeżdżę dynamicznie i spalam 9.5 l benzyny (nie mam instalacji gazowej) w jeździe mieszanej. Można na trasie zejść do 6 i mieście do 9. Polecam Ci właśnie silnik 2.4 ze względu na dużą elastyczność oraz skrzynię 6 biegową ( w 2.0 jest 5 biegów) mitem jest większe spalanie większej pojemności. W hondzie jest odwrotnie. Mniej kręcisz na obroty mniej spalasz.
    Właściwości jezdne są bardzo dobre. Zawieszenie to złoty środek między komfortem a dobrym trzymaniem się drogi na zakrętach.
    Wnętrze jak to w japończykach średniej klasy. Niby nudno miejscami twardo, ale za to niezniszczalnie i bez trzeszczenia. Jeżdżę 4 lata i jednak środek mi się nie znudził. Czyli nie jest źle.
    Dodam jeszcze, że silniki Hondy to jedyne V-teci, w których czujesz że masz zmienne fazy rozrządu. Moja kręci się do 7 tyś a przy 6 nagle auto dostaje kopa i trzeba być czujnym bo momentalnie wkręca się na czerwone pole
    Co do rdzy to u mnie nic nie rdzewieje. Mam rocznik 2007 i wszystkie elementy w oryginalnym lakierze. Niestety lakiery są słabe i łatwo się rysują. W nowych Alfach też jest podobnie.

Nie jeździłem Alfą 159 więc nie wypowiem sie na jej temat. Jedyne co mnie akurat bardzo zniechęca do tego modelu to ta masakryczna masa własna. To się przekłada na istotne parametry samochodu tj. dynamikę, właściwości jezdne, spalanie.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 16-01-2015 o 15:12

Domyślnie

Honda o której piszesz jest dużo lżejsza od tej "masakrycznej" 159?
    Dane są takie, moze sie mylę, proszę poprawić mnie:

Accord VII z silnikiem 2.4 masa własna 1390 kg
    Alfa 159 z silnikiem TBi masa własna 1430 kg

40 kg róznicy przy prawie półtorej tonie....

Fakt, "masakryczna masa własna".
    Ostatnio edytowane przez Anderson ; 17-01-2015 o 17:06

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Ja bym powiedział że diesel nie nadaje się do alfy i KAŻDA benzyna będzie lepsza niż traktor no ale to moje zdanie i masz prawo się z tym nie zgadzać. Jeśli nie przeszkadzają Ci kolosalne koszty napraw 2.4JTD, bierz. Jak to mówią, kto bogatemu zabroni?
    Fakt, trudno liczyć się ze zdaniem kogoś kto nie posiada Alfy i na dodatek krytykuje na podstawie własnych jak widać przykrych doświadczeń z tą marką. Jeśli dla kogoś, jeden z najlepszych silników diesla jest traktorem, to nie warto z kimś takim w ogóle dyskutować i słuchać jego opinii. Odnalazł się jak widać w VW 1.9 TDI i niech tam zostanie.Tu akurat się zgodzę, że to traktor.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Proponuje przeczytać co napisałem raz, później drugi, następnie trzeci. Nie napisałem że JTD to traktor a wszystkie inne diesle mają kulturę pracy bliską ideałowi. Napisałem że diesel to traktor, nie ważne czy JTD, TDI, czy HDI. Jeśli już się czepiasz to HDI czy DCI biją JTD na głowę jeśli chodzi o kulturę pracy. CO OCZYWIŚCIE NIE ZNACZY ŻE SĄ LEPSZE (może teraz zrozumiesz co chciałem przekazać).

Co do zarzutu przykrych doświadczeń to nie bardzo. Miałem dwie alfy, które miały zarówno plusy jak i minusy, teraz mam pastucha który ma zgadnij? Plusy i minusy! Ja się nie wczuwam, nie podniecam nad jakąś konkretną marką podchodzę do samochodów chłodno, racjonalnie. Tak jak napisałem parę postów wyżej jeśli coś jest dobre to jest dobre jeśli nie to nie. Liczy się to co wyjdzie po dodaniu wszystkich za i przeciw. Gdzie napisałem że odnalazłem się w VW? Gdzie napisałem że stary pastuch to mistrzostwo świata i bije na głowę wszystkie alfy pod każdym względem? Odpowiedź brzmi: NIGDZIE! Więc prosiłbym nie opowiadać głupot.
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 18-01-2015 o 06:10

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Honda o której piszesz jest dużo lżejsza od tej "masakrycznej" 159?
    Dane są takie, moze sie mylę, proszę poprawić mnie:

Accord VII z silnikiem 2.4 masa własna 1390 kg
    Alfa 159 z silnikiem TBi masa własna 1430 kg

40 kg róznicy przy prawie półtorej tonie....

Fakt, "masakryczna masa własna".
    Poprawiam Cię bo się mylisz.
    Rozmawiamy tu o Accordzie w benzynie 2.0 i 159 w dieslu 1.9
    Masa 159 w dieslu 1,9- 1535kg
    Accord 2.0 benzyna- 1293 kg
    Accord 2.4 benzyna- 1356kg ( w dowodzie mam 1393kg)
    Dane z autocentrum.pl

Różnica 242 kg przy autach o podobnej mocy i wielkości to przepaść. Inaczej mówiąc prawie 20% różnicy.

nie wiem po co podajesz parametry TBi skoro autor tematu nie pyta o alfe w benzynie.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 18-01-2015 o 08:06