Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Temat: Pytanie do użytkowników MultiAir 170 KM - ważne

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Dlaczego mam coś odejmować? Koszty samochodu zastępczego wynikają z ich winy.
    Bo nie chodzi mi już o to, że samochód się zepsuł, bo każdy mógł się zepsuć, tylko że nie naprawili usterki w listopadzie, kiedy ją zgłosiłem. Niestety dopiero opinia rzeczoznawcy po pół roku ich do tego zmusiła i to nie działa na ich korzyść, bo ktoś mógłby uznać, że próbowali mnie oszukać olewając obowiązek naprawy w ramach gwarancji.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Tu masz rację, ale napisałem o możliwych interpretacjach.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

No wiesz, jeżeli ten sędzia będzie się wypowiadał w tej sprawie, to wszystko jest możliwe. Może nawet skazać mnie na trzy lata więzienia za jeżdżenie niesprawnym samochodem i świadome narażanie innych na niebezpieczeństwo.
    Ja jednak naiwnie wierzę jeszcze w przyzwoitość niektórych ludzi w tym kraju. Inaczej dawno by mnie tu nie było, bo nic mnie tu nie trzyma.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	65604925651427741341.jpg
Wyświetleń:	529
Rozmiar:	12.8 KB
ID:	164558  

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Rozumiem i trzymam kciuki. Czy eksperci z ASO już się wypowiedzieli?

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Samochód jeszcze nie dojechał do Bielska, więc pewnie jeszcze zejdzie z tym kilka tygodni albo miesięcy zanim coś ustalą, tak coś czuję. Osobiście przypuszczam, że skończy się na tym, że stwierdzą, że usterki nie ma albo że jest, ale przecież da się jeździć. Ale i tak wykazałem dość dużo cierpliwości, więc kilka miesięcy różnicy nie robi, póki jeżdżę zastępczą Lancią Deltą, a więc wiochy nie ma.
    Podejście sprzedawcy, typowe dla sprzedawców w tym kraju - sprzedać i więcej mnie nie obchodzi, też pozostawia wiele do życzenia - pisałem do niego wcześniej kilka maili, bo miałem kilka pytań np. o czas między przeglądami, bo różne źródła różnie mówią, to odpowiadał bardzo chętnie i od razu. Ja zapytałem czy może nie mieli takiej usterki u siebie w ASO, to nagle przestał odpisywać. Dopiero jak mu napisałem, że będę żądał wymiany samochodu na nowy, to się zainteresował. Jeszcze zaczął wciskać mi, ze jeżeli skończy się na wymianie silnika, to przecież nic nie tracę, bo silnik to "część zamienna" i przyszłemu kupcowi chętnemu na mój samochód nie muszę wcale mówić, że silnik był wymieniany. Ale na pytanie, czy by chciał mieć samochód z wymienionym silnikiem, to już odpowiedział, że nie. Oczywiście na wymianę silnika się nie zgodzę, do czego mam pełne prawo.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Pytanie do fachowców: czy to możliwe, że te objawy powodowała awaria body komputera? Podobno jego wymiana w Bielsku pomogła, chociaż jeszcze nie miałem okazji stwierdzić, czy faktycznie tak jest.
    Dodam, że mniej więcej w tym okresie, kiedy zaczęły się całe te problemy, padł też system Start&Stop i część instalacji elektrycznej, a próba wymiany bezpiecznika kończyła się jego paleniem. Okazało się, że wtedy rozładował się akumulator i dopiero jego wymiana pomogła. Może i jakiś impuls zepsuł coś w komputerze, ale co to wszystko ma wspólnego z ruszaniem na zimnym silniku?
    Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 11-05-2015 o 19:45

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Te informacje o jakimś zwarciu w instalacji to chyba teraz napisałeś. Dla mnie wymiana komputera to naprawa poważna, choć w zasadzie mechanicznie banalna. Dla mnie zagadką jest: co robiło zwarcie? Bo w opowiadanie, że rozładowany akumulator przepalał bezpiecznik to nie uwierzę.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Pisałem już kiedyś, ale nie przywiązywałem potem do tego wagi.
    Wtedy wymienili najpierw jeszcze czujnik położenia biegu, ale to raczej na ślepo, bo i tak nie pomogło, a system SS zaczął jeszcze bardziej wariować (to znaczy w ogóle nigdy nie działał, ale wtedy zaczęły pokazywać się na wyświetlaczu dziwne komunikaty dotyczące SS). Od tego momentu przestała działać klimatyzacja i oświetlenie wnętrza. Radio też wtedy zaczęło wariować, a raz się zrestartowało do jakichś dziwnych ustawień (pod przyciskiem CD zaczęło się uruchamiać np. radio czy coś w tym stylu, bo już nie pamiętam szczegółów). Co robiło zwarcie to chyba do dzisiaj nie wiadomo, w każdym razie na tamte problemy jak ręką odjął pomogła wymiana akumulatora.
    Z tym, że problemy z silnikiem wystąpiły już wcześniej, problemy z SS wykryłem kiedy jadąc właśnie z tym do serwisu z ciekawości go włączyłem po raz pierwszy, bo i tak nie miałem zamiaru go używać.
    Właściwie to chodzi mi tylko o potwierdzenie, czy body computer ma coś wspólnego ze sterowaniem silnikiem i dlaczego akurat na zimnym silnikiem miałoby to występować. Bo się boję, że znów wymienili coś na ślepo, a jak już przywiozą samochód z tego Bielska, to kolejny raz nie będę go tam wysyłał, bo mi szkoda czasu.
    Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 11-05-2015 o 20:23

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

czy body computer ma coś wspólnego ze sterowaniem silnikiem i dlaczego akurat na zimnym silnikiem miałoby to występować.
    - tak jest powiazanie body i silnika, poprzez magistralę CAN.
    - prawdopodobnie był element który na niższe temperatury reagował "inaczej" co powodowało chwilowe zwarcia na magistrali CAN.
    - poprzez wymiane akumulatora na nowy, podwyższył się prób zadziałania elementu i zwarć już nie było.
    - ten problem jest trudno diagnozowalny w systemie, nie wiem po jakim czasie braku komunikacji po can , urządzenia przechodzą w tryb pasywny, odcinają can i pracują autonomicznie.
    - naturalnie nie dotyczy to urzadzeń newralgicznych systemu elektroniki pojazdu.
    - w przypadku takich błędów należy wykonać Proxy, po wczesniejszym kasowaniu ewentualnych błedów.
    - ale to wszystko jest w instrukcji serwisowej od wi-techa.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Ale z tego wynika, ze po wymianie akumulatora powinny ustąpić wszystkie problemy. Dobrze rozumiem, że sugerujesz, że ten wadliwy element reagujący na zimno cały czas gdzieś jest, tylko wymiana akumulatora "ukryła" problemy z nim? Tylko co to może być, jeżeli wszystko było już po kolei wymieniane.
    A jeżeli wymienili body komputer i podobno teraz pomogło, to musiał być też uszkodzony komputer. Czy takie uszkodzenie dałoby się wykryć w ASO, gdzie wszystko już sprawdzali i się poddali? Kierownik ASO mówił, że w Bielsku do tego jakoś doszli co jest uszkodzone, więc chyba nie wymieniali na chybił trafił, zresztą trwało to kilka tygodni. Wiem, ze ASO to ASO, ale widać było, że naprawdę się przyłożyli, mając przed sobą perspektywę sprawy sądowej.