Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 96

Temat: bulgotanie/ terkotanie - docisk, łożysko, skrzynia ? ( filmik od 3:35)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Moyset napisz "tu" co zrobiłeś po kolei!!!

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

To samo co ja w takiej kolejności

Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto

Domyślnie

A przy wymianie 2masy i sprzęgła wymienialiście koło pasowe? Bo jeśli NIE to problem nie jest w kole pasowym. Bo ja wymieniłem zestaw 2masy, sprzęgła, łożyska i właśnie koło pasowe i terkotanie jest, a jeśli ktoś wymienił tylko 2mase i sprzęgło a nie wymieniał koła pasowego i terkotanie też jest to problem nie leży w kole pasowym (chyba). Pozostaje alternator wg Moyset'a.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Wg mnie słaba to opcja z tym alternatorem , ja słysze terkotanie z lewej strony , tam gdzie skrzynia.
    Jak po wciśnięciu sprzęgła może alternator przestawać terkotać , niby że mniejsze wibrację.
    Potwierdza się też że przy próbie wrzycenia 1ki bez sprzęgła cichnie.

Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jambo Zobacz post
    Wg mnie słaba to opcja z tym alternatorem , ja słysze terkotanie z lewej strony , tam gdzie skrzynia.
    Jak po wciśnięciu sprzęgła może alternator przestawać terkotać , niby że mniejsze wibrację.
    Potwierdza się też że przy próbie wrzycenia 1ki bez sprzęgła cichnie.
    Jambo więc co obstawiasz?
    Ja wsadziłem cały komplet valeo (2mase, sprzęgło i łożsyko) i febi koło pasowe. Zrobiłem 2km i słyszę stuki. Mechanik reklamacja 2masy i sprzęgła. Wsadziłem stare zregenerowane sprzęgło i 2masę i dalej terkotanie ale już o niebo ciszej.

Ktoś jest z Poznania? Tam są spece od sprzęgieł (http://www.sprzeglo-service.pl/). Może ktoś podjedzie i im pokaże albo opisze co się dzieje?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Ja po długiej analizie tego co kto wymieniał, i co to dało, doszedłem do wniosku że to nie może być dwu masa, skrzynia ani docisk. Wiele osób to wymieniło i terkot dalej był, lub wtedy się pojawił. Nie popadajmy w paranoje, nie jest tak że każde koło zamachowe jest wadliwe i już przy zakupie uszkodzone. Jak się trafi jest to odosobniony przypadek. Skrzynie nie jeden naprawiał i nic. Z dociskiem tak samo. Mechanicy też wiedzą co robią, no może 9 na 10. Alfa to nie F-22 czy prom kosmiczny, ot samochód jak każdy inny. Tyle że my tu serce wkładamy. Na drugim końcu wału korbowego patrząc od strony dwu masy w dużym zaokrągleniu jest koło pasowe. Jakkolwiek nie patrząc też dwu masowe. Poszedłem tym tropem. Wymieniłem je na Dayco bez takiego pierścienia w środku, stare go miało, a też było Dayco. Szwankowało sprzęgło alternatora dałem nowe INA. Do tego nowy pasek wielorowkowy Contitech. Oleum w sławetnej i wielbionej M32 wymienione na Tutele Matryx w ilości 2.8 litra. Regulacja linki skrzyni z zachowaniem pozycji serwisowej lewarka. Tyle zrobiłem i jak ręką odjął. Która z tych rzeczy pomogła? Tego nie wiem. Faktem jest że mam teraz błogą ciszę, Po długim szukaniu. I jak tu nie kochać Alfy?

Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto

Domyślnie

Tylko pozazdrościć!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Cytat Napisał awj1 Zobacz post
    Jambo więc co obstawiasz?
    U mnie też tak było , sprzęgło się zaczeło ślizgać przy około 165K wymieniłem cały zestaw choć dwumas jeszcze nie dawał do wiwatu. I jest terkotanie a nie było.
    Może to być koło pasowe , ale co zepsuło sie po włożeniu nowego sprzęgła... (nie wykluczam ale daje to na koniec listy) ,
    aha i koło jest z prawej .

Jak pisał jeszcze czapel ..."rolka regulacja linek"

I tu by mi było najbliżej , przy próbie wrzucenia biegu bez sprzęgła coś tam się napręża i przestaje terkotać.

Ja ogólnie chyba oleje tą sprawę na razie , chyba że definitywnie ktoś znajdzie przyczyne. Niedługo będę zmieniał rozrząd to poprosze mechanika niech zajrzy na te linki , bo szczerze to zielony jestem jak to działa.
    pozdro

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Żeby było śmieszniej każdy przypadek może być inny. O tym trzeba pamiętać. Ale współalfaholik Czapel, też wymienił to co ja i ponoć pomogło również jemu. Zostaje nam tylko to co już dawno zostało zapisane, mianowicie: Szukajcie, a znajdziecie. Panie Jambo, dajcie meila to wyśle Ci pigułe. Co prawda ona jest pobrana z tego forum ale skomasowana i co najważniejsze gotowa do użytku
    Ostatnio edytowane przez Moyset ; 28-04-2015 o 20:38 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

Cytat Napisał Jambo Zobacz post

Jak pisał jeszcze czapel ..."rolka regulacja linek"

I tu by mi było najbliżej , przy próbie wrzucenia biegu bez sprzęgła coś tam się napręża i przestaje terkotać.

Potwierdzam. Ruch lewarka również niweluje terkotanie. I robi to równie dobrze jak wciśnięcie sprzęgła. Ze swojej strony dodam że też miałem zmieniane koło dwumasowe od osprzętu i terkotanie było przed jak i po wiec to odpada.