U mnie po wymianie termostatu zawsze utrzymuje 90° niezależnie czy jazda po mieście czy autostradą
Wysłane z mojego S5 Neo
U mnie po wymianie termostatu zawsze utrzymuje 90° niezależnie czy jazda po mieście czy autostradą
Wysłane z mojego S5 Neo
Ja powiem Ci jak jest u mnie w benzynie - trasa i specjalnie jechałem na 5 biegu 90 km/h żeby sprawdzić czy utrzyma 90 i bez najmniejszego problemu trzymała temp. mimo -10 stopni i ogrzewaniu na max biegu dmuchawy, na dieslach się nie znam ale myślę że też powinny trzymać 90.
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
To też wiem. U Ciebie temp. otwarcia wynosi pewnie 88 stopni. U mnie zaś 70. A przy wyższych obrotach wskazuje więcej.
Temp wzrasta proporcjonalnie do obrotów. Nie przekraczając 90 stopni.
Ale czemu miałby się otwierać przy 70 jak to jest niezdrowe dla silnika ??
Bo taką ma oryginalną temp. otwarcia ten termostat. Nie wiem dlaczego; skoro ktoś takowe produkuje i montuje to chyba w jakimś konkretnym celu a nie dla jaj (chociaż z tym też różnie bywa). Auto miałem sprowadzane z Włoch. Chodzi mi o to, że jeśli jazda na niskich obrotach czyli do 2 tyś. przy temperaturze 70 stopni nie szkodzi silnikowi to według mnie wymiana nie ma sensu, bo im więcej mam obrotów tym temperatura wyższa.
Szczerze wątpię aby ktoś produkował termostat z temperaturą otwarcia 70°
Na innym forum Alfy znalazłem że mogą być termostaty z temp otwarcia 83° i 88° ale z ta pierwsza się nie spotkałem
Wysłane z mojego S5 Neo
żeby zrozumieć czemu ma być 90 stopni trzeba wiedzieć co to jest rozszerzalność cieplna metali - części ruchome silnika (wał, panewki, tłoki itd.) są zaprojektowane tak żeby właśnie przy tych 90 stopniach jak najlepiej ze sobą wspołpracowały (nie wiedziałem jak to prosto wytłumaczyć)
Jakbyś miał Alfe robioną na rynek afrykański to jeszcze by uwierzył w te 70 stopni ale Włochy to żadne tropiki
no do wymiany i nie sluchaj tego pseudo mechanika. Wymieniaj bo zajedziesz prędzej czy później silnik.
U mnie po wymianie dochodzi o 90 'C i trzyma to bez najmniejszego problemu. Czy to miasto czy trasa, czy obroty eko czy wyższe to zawsze 90 utrzymuje. Dodam, że mam diesla 1.9 JTD![]()