Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 85

Temat: Brak pomysłów co jest nie tak z moją 2.4 jtdm

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Ja bardziej bym się skupił na ustawieniu rozrządu i prawidłowym napięciu paska niż na tym ściąganiu koła z wału. Nieszczelny kolektor może być tropem i na pewno ma wpływ na pracę na wolnych obrotach. U ciebie to musi współgrać z jakąś inną usterką układu paliwowego. Miałem kiedyś alfę która zaczynała nierówno pracować na rozgrzanym silniku i tylko na rozgrzanym, ale były to sporadyczne przypadki. Po uszczelnieniu kolektora problem zniknął.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lipno
    Auto
    Alfa 156 2.4 jtd 20v 2003r

Domyślnie

Gdyby tak się stało byłbym wniebowzięty. Wcześniej zasiali we mnie ziarno niepewności z tym kołem wału i teraz nie jestem w stanie odpuścić. Tym bardziej rozrząd rozgrzebany to jest okazja być na 100% pewnym. Wałki jak kręcę z włożonymi blokadami to nigdy nie wskakują idealnie równocześnie. Ciągnę zgodnie z ruchem zegara i pierwsza wskakuje na wydechowym i wtedy muszę cofnąć dosłownie o włos i wskakuje druga. Tak jest ok? Blokady minimalnie luźne są może tylko dlatego. Ogólnie po tym zabiegu siedzą na swoim miejscu.

Auto

Domyślnie

No ale oni pisali o "ściętym" klinie, który uniemożliwia ruch koło. Ty nie jesteś w stanie odkręcić koła nie mówiąc o jego samodzielnym przestawieniu. Tłok w górnym martwym punkcie , a na dole blokada.

Co do kół w głowicy. Istnieje możliwość delikatnego skorygowania położenia wałka względem kół zębatych. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem...da się zablokować obydwa koła na raz? Jeśli tak to bym to zostawił no chyba, że ktoś coś przestawił podczas sprawdzania głowicy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Szkoda ze nie jesteś w Polsce pewnie by ktoś Kumaty podjechał do ciebie zobaczyć co i jak.
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał manik8621 Zobacz post
    Gdyby tak się stało byłbym wniebowzięty. Wcześniej zasiali we mnie ziarno niepewności z tym kołem wału i teraz nie jestem w stanie odpuścić. Tym bardziej rozrząd rozgrzebany to jest okazja być na 100% pewnym. Wałki jak kręcę z włożonymi blokadami to nigdy nie wskakują idealnie równocześnie. Ciągnę zgodnie z ruchem zegara i pierwsza wskakuje na wydechowym i wtedy muszę cofnąć dosłownie o włos i wskakuje druga. Tak jest ok? Blokady minimalnie luźne są może tylko dlatego. Ogólnie po tym zabiegu siedzą na swoim miejscu.
    To wyciągnij wtrysk, ustaw tłok w GMP i zobacz czy się to pokrywa z blokadą. Jak się pokryje to klin na kole jest OK. Jak nie to trzeba będzie go ściągnąć.
    I nie rozumiem dlaczego po stronie ssącej wskakuje dopiero jak cofniesz, czyli przekręcisz kluczem w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara.
    Wałki są na stałe zazębione ze soba kołami zębatymi .

http://allegro.pl/walki-alfa-romeo-1...019548413.html

Więc jak kręcisz kołem zgodnie z ruchem wskazówek zegara, wałek wydechowy kręci się w ta samą stronę natomiast wałek ssący w przeciwną. Dlatego Ssący powinien pierwszy wskoczyc skoro musisz sie później "wracać"
    Możliwe że to wina blokad. Ale z teg co ja kojarze to powinny wskoczyc bez konieczności korygowania .
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 28-11-2016 o 13:19

Auto

Domyślnie

To bardzo dziwne z tym wskakiwaniem bo według mnie oznacza, że po cofnięciu wraca na miejsce gdzie blokada przed chwilą już była tylko nie wskoczyło. Może za szybko kręci albo coś z blokadą, która potrzebuje poprawki.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lipno
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    To bardzo dziwne z tym wskakiwaniem bo według mnie oznacza, że po cofnięciu wraca na miejsce gdzie blokada przed chwilą już była tylko nie wskoczyło. Może za szybko kręci albo coś z blokadą, która potrzebuje poprawki.
    Dokładnie tak się dzieje. Mało to prawdopodobne ale tak jest. Jak widać moja Alfa jest ciężkim przypadkiem. Z nią jak z kobietą. Myślę że to wina chińskich blokad. Jak obie siedzą na swoim miejscu to i tak mam minimalny ruch. Są słabo dopasowane raczej.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lipno
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał manik8621 Zobacz post
    Co do kół w głowicy. Istnieje możliwość delikatnego skorygowania położenia wałka względem kół zębatych. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem...da się zablokować obydwa koła na raz? Jeśli tak to bym to zostawił no chyba, że ktoś coś przestawił podczas sprawdzania głowicy.
    Da się delikatnie skorygować koła od strony pompy vacu? Wiesz coś na ten temat?

Wałki da się zablokować obydwa naraz po wcześniejszym wyjęciu kolektora ssącego.

Sory nie o to pytałeś. Tak obydwie blokady siedzą w wałkach tylko tak jak pisałem że nie wskakują jednocześnie. Od ssącego wskakuje jako druga, jak dosłownie trące kluczem z powrotem. Myślę że to nie ma znaczenia ale piszę bo nigdy nic nie wiadomo.
    Ostatnio edytowane przez manik8621 ; 28-11-2016 o 20:05

Auto

Domyślnie

Składaj ten rozrząd, jest dobrze. Prawidłowo wyreguluj napinacz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lipno
    Auto

Domyślnie

Te koło na wałku to niezłe zamieszanko robi. Dzisiaj złożyłem rozrząd na znakach i blokadach po dwóch obrotach wałem lipa o ząb operacja od nowa z poluzowanym kołem wałka - lipa o 1.5 zęba . Trzecia próba: poluzowanie koła wałka, dwa obroty wału do momentu wskoczenia blokady na wydechowym, cofnięcie wałem tak żeby zgrał się lizaczek na wale, dokręcenie koła wałka na 130Nm i dopiero k...a jest dobrze. Taki prosty k...a rozrząd.
    Koło
    Wału ciut pływa
    Wałka w h..j pływa
    Pomiędzy wałkami pływają
    Powodzenia tym co w innych wątkach wyśmiewają tych co piszą o luzowaniu koła wałka. Szacun dla tych co stosują się do tego. 1.5 zęba to nie nie pasyjąca w gwint blokada wału, to k..a wogóle niewidoczna dziura na tą śrubę blokady.

A koło wału dał radę odkręcić udar bateryjny dewalt o skoku odkręcania 1650Nm. Dodam że bez kleju było.
    Klucz polecam. Trochę kosztuje ale potęga mega. I dobrze że się zabrałem za nią bo kropla oleju już wisiała pod uszczelniaczem. Do próby w punto ii ukręcił śrubę koła

Jutro uruchomienie więc trzymać kciuki.