Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Temat: Temperatura silnika JTD

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    A możesz wrzucić link?
    Post 1677. http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ml#post1910248 - mam nadzieję, że zadziała.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Dobra bo się tu burdel zrobił i ja sam się zagalapowałem.
    W GT/147 jest inny sposób pokazywania nagrzania silnika i w tym przypadku wg wskaźnika ma być 90.
    W 156 jest osobny temat i tam nie będzie tak pokazywać.
    P.s.
    Majka. Za dużo filozofi w temacie EGR. Pisz do @sdero albo czytaj temat o zaślepieniu EGR.
    Wysłane z mojego SM-A500FU
    O logice działania wskaźnika już pisałam, gdzieś indziej i już mi się nie chce tego forsować.

Jaboleq – po prostu proszę, przemyśl to co napisałam. I Ty napisz do kolegi sdero. Nie mam nic do Ciebie, ani nie piszę złośliwie. Ani do Was wszystkich. Po prostu jak napisałeś pierwszy raz – coś mnie zaniepokoiło. Ciebie chyba też jak jechałeś. Przepraszam, ale to nie jest kwestia zagalopowania się. To jest kwestia Twojego samochodu i jakieś obiektywnej prawdy.
    - Problem w tym, że w czasie jazdy w trasie praca elementów w temp. 50 – 70 st powoduje potęgowanie procesu ich zużycia. W tym momencie jesteś w błędnym kole, tyle, że nic Ci tego nie sygnalizuje. A latem jesteś na wiatrakach, jak benzyna.

Ale nie dziwię się, że mi nie wierzycie… bo niby czemu? Już się przyzwyczaiłam. Mnie nawet na tym nie zależy specjalnie.

Ciężko wytaczać argumenty w rozmowie ze specjalistą, ale zawsze można spróbować podjąć dyskusję, choćby po to, żeby zwrotnie dostać szczegółowe argumenty. Ja mówię NIE zaślepianiu EGR oraz tuningowi i nie muszę się z tego tłumaczyć. Dla mnie za wysoka temp. spalania to może nawet inny olej… nie wiem.

- Nie filozofuję, po prostu widzę związek między EGRem, a kontrolą ECT. Widzę też korzyści z tego, że sprawnie działa na bilans cieplny silnika.
    - przepraszam dla mnie wada konstrukcyjna, może należałoby ją uzupełnić o jakiś doprowadzenie ciepła z nagrzewnicy zimą, by ogrzać płyn wodny, nie wiem…
    - Jaboleq, przeczytałam ten wątek o EGRach, o zaślepianiu i rozumiem czemu, że ekologia, jasne, syfu nie ma w kolektorze, ale …. nie ma to nic wspólnego z wykorzystaniem recyrkulacji spalin do innych celów niż zmniejszenie emisji spalin, w tym do regulacji ECT i to właśnie w dislu.
    - można sprawdzić jakim sygnałem steruje ECU tym EGRem. Jeśli jest tak jak myślę, że prostokątnym, to może wpływać na stopień otwarcia zaworu, a to znaczy pewną logikę sterowania i zależność z innymi parametrami. W GT, co sprawdziłam otwiera się już przy 20s ECT. Pewnie powiązane z ogrzewaniem wnętrza w trybie auto. Od iluś do iluś procent, to nie jest wszystko albo nic. Jakie są dokładnie korelacje nie wiem, ktoś kto analizuje szczegółowo wszystkie parametry na pewno będzie wiedział. Na pewno MAF, ciśń, atm. Reszta – nie wiem, nie muszę. Pewnie zależy od modelu, czy ma DPF, czy nie.

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Post 1677. http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ml#post1910248 - mam nadzieję, że zadziała.
    Dziękuję za link.

Lukass, przepraszam, ale... ja przeszłam dobrą szkołę min. patrzenia na wykresy. Przeczytaj dokładnie. Patrz co jest na wykresach … jaka tam jest temperatura == spalin… a nie ECT…
    - Dokładnie, czytaj dalej co napisał kolega majseter: zimą nie dogrzewa, a latem wiatrak… 100st w dislu??? W JTS bałabym się jechać z takim ECT.
    I dalej, „zamknie się powyżej 3000 rpm i nie ma to już skutków ubocznych… „ ale wcześniej osiągnie bez regulacji EGR takie ECT, że już jej nie zbije… a jak zejdziesz z obrotów, to znowu…
    - dodaj do tego zwiększenie dawek paliwa (?)
    - Common rail to wtrysk bezpośrednio na tłok, a w takim wypadku rośnie rola oleju w odprowadzania ciepła. Też dlatego to się tak zachowuje… te nawiewy. O tym moim zdaniem zapomnieliście.
    - ECU steruje tym zaworem, mało tego już w 166 ma monitor EGR, który widziałam.
    - już pomijam, że jak będziecie diagnozować usterki rozmaite?

Mi to nie wystarcza, ale mi Panowie nie musi… Tam nie ma adekwatnych wykresów… ani argumentów… Argumentami byłyby logi z disla sprawnego z działającym poprawnie EGR oraz disla z zaślepionym EGR, logi w układzie EGR, ECT, rpm, ciśń atm, MAF, czy MAFy jak tam macie, temp. spalin, albo jakimś może bardziej przemyślanym.
    - Ja bym sprawdziła w logach jak to wygląda, zmierzyłabym też temp. oleju. Wtedy miałabym dowód.

Jaboleq – proszę Cię przemyśl to co napisałam. Rzadko piszę, ale jak widzę osoby, które przez wiele mają te same samochody, to akurat czasem coś mi się wyrwie. Z zwyczajnej sympatii…

EOT.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-01-2017 o 23:50

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

P
    Napiszę tak: latem 35 stopni / autostrada 170 km/h przez 500 km, temp silnika 90-94 stopnie, tylko klima chodzi.

Wysłane z mojego SM-A500FU
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

To świadczy o sprawności regulacji układu wodnego. Ok. Miało być EOT.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 21-01-2017 o 05:32

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ale akurat w tych warunkach pracy silnika, kiedy normalnie zawór jest zamknięty i temp. spalin nie ma wpływu na ECT. Gdyby wtedy pozostał w pozycji otwartej mogłoby to wyglądać inaczej.
    - Badanie powinno być w tych stanach, w których zawór normalnie jest otwarty. Zresztą większość usterek bada się w ściśle określonych sekwencjach jezdnych i temperaturowych.

- Chłodniczka EGR jest elementem układu wodnego, schładzając spaliny, oddaje ciepło do układu wodnego. Ile ciepła zależy od wielkości przepływu i temp. spalin. To jest tylko kwestia jak chłodniczka jest podłączona do układu wodnego do obiegów, wężem wejściowym i wyjściowym, by to ciepło wykorzystać. A to możesz sprawdzić.
    - też pewnie zależy od stanu chłodniczki i od tego co w niej jest w środku.
    - Natomiast monitor EGR będzie miał status nie zakończony, albo nie rozpoczęty, zależnie jak go wyeliminowano elektronicznie. Ale chyba ECU musi go widzieć, tylko nie steruje. Jeśli nie jest to ostatni monitor wykonywany, to będzie miał wpływ na inne kody błędów – na to, czy zostaną wyrzucone w razie czego, czy nie. W OBD2.
    - Wydłużenie dawek paliwa i tak raczej wymusi wywalenie EGR, bo takich temp. spalin materia może nie wytrzymać. Dopóki będzie sprawny na ECT to nie wpłynie, ponieważ przepływ przez chłodniczkę warunkuje % otwarcia zaworu EGR. Jest jeszcze sama chłodniczka, jej sprawność pewnie też nie jest bez znaczenia.

Więc koło się zamyka. Coś za coś.

Ja wiem, akurat po JTS, gdzie mam paliwo na tłok i wewnętrzny EGR, że przy sprawnie i wydajnie działającym układzie wodnym, wzrost ECT na skutek wzrostu temp. spalin można w zasadzie zobaczyć wtedy, gdy to działa, np.: na jałowym. To nie są duże zmiany, ale widać, głównie po przyroście ECT, ale wtedy rośnie temp. głowicy, chyba. Jak wewn. EGR nie działa, to jest stabilne ECT w jeździe, niemal stałe w normie, widać po temp. oleju, że coś się może dziać. Ale może dlatego, że nie ma to związku z głowicą.
    Trochę mi ten wątek pomógł w moich przemyśleniach. Nie wiem jednak nadal, czemu producent ustawił lambda pre-cat w open loop w związku z wewn. EGR.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-01-2017 o 00:54

Użytkownik Świeżak Avatar Gregi
    Mieszka w
    Rzeszów / Kraków
    Auto
    AR Giulietta Veloce 1.4 MA 150 KM + AR GT 3.2 V6 Busso + Abarth 595 Pista

Domyślnie

Jaka jest prawidłowa temperatura pracy rozgrzanego JTDm 16v mierzona na centralce (nie na wskaźniku)? U mnie podczas autostradowej jazdy (temp. powietrza -5'C, 6 bieg, 2200-2400 obr./min.) oscyluje w granicach 77-78'C.

Do 82'C rośnie tylko podczas jazdy na obrotach rzędu 3100-3300. Termostat nie był wymieniany od nowości. eLearn dla termostatu w JTDm 16v podaje następujące wartości:
    • przy temperaturze płynu < 80 ± 2°C termostat, (który jest zamknięty) kieruje płyn chłodzący bezpośrednio do pompy
    • przy temperaturze > 80 ± 2°C termostat (otwiera się) umożliwiając przepływ płynu do chłodnicy
    Ostatnio edytowane przez Gregi ; 02-02-2017 o 18:30

Użytkownik Rowerzysta Avatar soris
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Z tego co wiem i temat był już wałkowany , termostat w gt ma pełne otwarcie przy temperaturze 88C. Temperatura na wskaźniku i na kompie musi być taka sama bo czujnik zastosowany jest jedno-kanałowy

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka