Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 249

Temat: Problem po sprzedazy auta

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159JTDm 2.4 diesel automat

Domyślnie

Jestem po wizycie u radcy prawnego..narazie kazal nic nie robic tylko czekac na ruch ze strony kupujacego czy nie odpusci tej sprawy co wykaże jego rzeczoznawca dopiero pozniej mozna dalej zastanowic sie co z tym robic dalej

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

A masz w ogóle w umowie zapisane, że auto było uszkodzone?
    Chyba, że czegoś nie doczytałem.

Ale jeb.. cwaniak na 100%, już nie pierwszy raz słyszę, że komuś auto się popsuło parę godzin po zakupie i żąda zwrotu części kasy. Potem się okazuje, że auto było sprawne, ale sprzedający się przestraszył i jakąś kasę oddał.
    Co za naród.

Użytkownik Rowerzysta Avatar LuKe93
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4 300Km/600Nm

Domyślnie

Nic nie rób w tej sprawie, Dareek i Bonzo wyczerpali temat... Olej gościa totalnie, szkoda twoich nerwów i pieniędzy wydawanych na radców prawnych.. Zwykły złodziej.. boże co za kraj..

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

rzeczoznawca może być koleżką kupca albo udziałowcem w zyskach - to raz

dwa - są ludzie którzy żyją z nieco innego ale też kantu przy zakupie - wyszukują samochody z cofniętymi licznikami, jadą, płacą, kupują, proszą o wpisanie
    przebiegu do umowy po czym wracają po godzinie mówiąc że sprawdzili przed chwilą historię serwisową, że dokonano oszustwa, że zaraz wezwą policję
    chyba że dostaną zwrot kasy + kilka tysięcy zł, nie chcą niższej ceny tylko zwrotu $$ z górką ...historię oczywiście mają sprawdzoną przed zakupem,
    jak trafią cofnięte auto z widoczną w ASO historią która potwierdza cofkę - jadą kupować
    ...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Maras1823 Zobacz post
    Witam nie wiem czy weszlem w dobry dzial ale problem polega na tym ze sprzedalem przed swietami swoja alfe romeo 159 auto bylo po kolizji drogowej ucierpiała lewa strona maska zderzak nadkole oczywiscie cene opuscilem dokladnie 16tys (...)
    Auto sprzedałeś jako uszkodzone? Jest napisane tak w umowie?
    Nie rozumiem co za problem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159JTDm 2.4 diesel automat

Domyślnie

W ogloszeniu bylo ze auto jest po kolizji w umowie nie ma o tym wzmianki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Niekoniecznie to musi wyglądać na celową zagrywkę. Trochę bronię gościa bo wydaje mi się, że miał po prostu pecha. Jest teraz w przysłowiowej czarnej d.pie i dlatego straszy że odbierze swoje 23, żeby zmusić naszego forowicza do partycypowania w kosztach. Tonący brzytwy się chwyta.
    Dlaczego nie musi być oszustem zawyżając kwotę do 23 tys. Np dlatego, że zrobił to w celu podwyższenia sobie kosztów, ale nie tylko. Mógł np wymyślić konstrukcję w celu wyciągnięcia np dotacji Unijnej. Mógł także zrobić to po to, a by np bank mu to zrefinansował. Mógł także zawyżyć swój udział finansowy w jakimś przedsięwzięciu. Możliwości wiele.
    Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i zastanów się jakie głupoty wypisujesz, bronisz gościa a wszystko co wymieniłeś to mniejsze lub większe przestępstwo, żaden normalny człowiek w takiej sytuacji nie wyciąga od sprzedającego więcej kasy a dla świętego spokoju oddaje co kupił, bierze pieniądze i znika.

"Dlaczego musi być oszustem zawyżając kwotę do 23 tys.", tak powinieneś to napisać bo:
    w celu podwyższenia sobie kosztów - oszustwo
    wymyślić konstrukcję w celu wyciągnięcia np dotacji Unijnej - grube oszustwo z paragrafami
    bank mu to zrefinansował - oszustwo
    zawyżyć swój udział finansowy w jakimś przedsięwzięciu - oszustwo

Masz bardzo osobliwe interpretacje tego co jest uczciwe a co jest oszustwem.

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

jeżeli ogłoszenie jest jeszcze dostępne online - zrób poswiadczony notarialnie wydruk
    ...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Torino
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    GT & Gtv

Domyślnie

Ja niestety miałem okazję dwukrotnie doświadczyć " targowania po zakupie". W obu przypadkach było to samo " he he he....to jak to teraz Pan rozwiąże?" Srak - za pierwszym razem mocno się przestraszyłem, bo kupujący stwierdził, że wpisałem wyposażenie w ogłoszeniu, którego auto nie ma ( kontrola trakcji). Odezwał się z tym zaraz po tym jak ogloszenie zniknęło z allegro. Początkowo były gadki jak z cytatu, pózniej zagadywanie, że odda auto,a na koncu straszenie, że mam mu oddać 4 tysiące i jakoś to przełknie. Fartem wtedy działał jeszcze dostep do archiwum allegro, zdobyłem ogłoszenie i nic o kontroli trakcji nie było. Trawło to wszystko z dwa tygodnie, wtedy byłem młody i pozytywnie nastawiony na ludzi, kosztowało mnie to kilka nieprzespanych nocy. Jak tylko postraszyłem go próbą wyłudzenia i pociągnełem ten wątek to finalnie on mi chcial przelać 200zł na dobre whisky :/

Aczkolwiek przypadki chodzą po ludziach, jednak jak miałbyś ukryć wadliwa pompę oleju? Ja bym olał, jeśli masz czyste sumienie.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Podam Wam przykład z mojego zakupu. Kupiłem 159 tak jak stała. Pierwsze co zrobiłem to doturlałem się 100 km do siebie do miasta i udałem się na przegląd. Kiedy ją kupowałem była po trasie 1500 km, a mimo to pierwsze co zrobiłem to przegląd a nie tournee po całej Polsce.
    Jeszcze w drodze do domu zauważyłem, że termostat klapnął. Sprawdziłem dla pewności poziom płynu. Na przeglądzie wyszło też, że jeden z klocków z tyłu trochę trzyma.

Jak myślicie, poleciałem z ryjem do sprzedającego, że coś nie działa mi w samochodzie? Nie. 159 miała już kilka lat za sobą. Usterki się zdarzają i poprzedni właściciel z którym pozostaje w bardzo dobrych kontaktach nie o wszystkim musiał wiedzieć.
    Tylko trzeba być w życiu odpowiedzialnym. A nie hulaj dusza, piekła nie ma, a jak coś się przez moją lekkomyślność, albo zwykłego pecha zniszczy to zwalę winę na wszystkich wkoło.
    Tak to się zachowują dzieci w wieku 5-8 lat, później u zdrowego człowieka już powoli kształtuje się poczucie odpowiedzialności.

Nabywcy, jeśli rzeczywiście pojawiła się usterka współczuję, miał pecha. Gdyby jednak wziął auto na lawetę, pewnie przy pierwszym przeglądzie wszystko by wyszło. A jeśli nie? To winny byłby znów kto inny, tym razem pewnie mechanik który robił przegląd.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Szkoda że mamy takie liberalne prawo bo jakby mu ręce i nogi ktoś połamał bez konsekwencji to by się odechciało wałków
    Domaganie się kwoty z faktury a nie realnej przesądza o tym że to naciągacz a nie zwykły kupujący który ma problem.
    Wczytałem się w temat... Gość ewidentnie robi takie wały zawodowo.

23-15 = 8

Za 4 znajdziesz takich co to zrobią. czyli 50% zostaje w kieszeni

W żadnym razie oczywiście tych rozwiązań nie polecam, ale na miejscu cwaniaka bym uważał

Poza tym zignoruj go. Cwaniak nie będzie chciał iść do sądu, mogłyby wyjść jego wały. Prawo jest po Twojej stronie.
    Na przyszłość nie bądź frajerem - z tymi kwotami na umowach.

Kup sobie dyktafon, albo zapisuj smsy i go nagraj.