Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 164

Temat: GME 2.0 MultiAir

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

z ciekawosci jakie obroty masz na 8 biegu przy np 150km/h?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    z ciekawosci jakie obroty masz na 8 biegu przy np 150km/h?
    W dizelu jest ~2100. Wczoraj jeździłem po autostradzie ok 100km (niestety nie Veloce). Przy niezbyt dużym ruchu (po 19-tej) dizel pali w/g licznika 6.6l - jest OK. Zakładam, że Veloce będzie palić z 0.5l więcej (bo napęd). W poniedziałek sprawdzę benzynę na takiej samej trasie (też nie Veloce). Nastawiam się jednak na dizela, bo za dużo tras.

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Dziś jeździłem benzyną z automatem (nie Veloce niestety). Spalanie na tej samej trasie w podobny sposób jechanej - 9.2l (dla przypomnienia 6.6l diesel). Do tego nierówno pracuje ten silnik. Drgania czuć, oraz w czasie jazdy czuć szarpanie. Ogólnie lekko rozczarowany jestem.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Drgania czuć w benzynie a w Dieslu nie? Co do szarpania to jakie masz na myśli - przy zmianie biegów czy jakby silnik przerywał? Chłopaki co kupili benzyny nie chwalili się, że silnik im szarpie… Automat lepszy w Giulietcie czy w Giulii?

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Drgania czuć w benzynie a w Dieslu nie? Co do szarpania to jakie masz na myśli - przy zmianie biegów czy jakby silnik przerywał?
    Tak, drgania czuć w benzynie, bo to nie jest tak, że one są ciągle. To trochę tak jak raz na jakiś czas zatrzęsło silnikiem i dlatego czuć. Diesel to diesel, tam przynajmniej jest to równomierne i jak się zagrzeje to właściwie ani go bardzo słychać ani czuć (tu, uważam, że dobra robota w wyciszeniu auta bo na zewnątrz klekocze głośniej niż moje TeDI). Poszarpywanie jest obecne po zmianie biegu oraz przy odpuszczaniu gazu, przy wyrównywaniu prędkości (czyli but a potem zdejmuje gaz na tyle by jechać ze stałą prędkością). Trochę tak jakby przerywał silnik... dziwne...

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Automat lepszy w Giulietcie czy w Giulii?
    Ciężko porównywać. Osobiście wydaje mi się, że w Giulietcie, ale to może dlatego, że Giulia była dość młoda (2200km). Ale manetki mają pewniejsze działanie w Giulii, choć Giulietcie wygodniejsze, bo denerwuje mnie to w Giulii, że są wielkie i nie obracają się z kierownicą. Jak będę zamawiać, to się zastanawiam czy sobie nie darować...
    Ostatnio edytowane przez Imć ; 13-03-2017 o 22:23 Powód: formatowanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Imć Zobacz post
    Ciężko porównywać. Osobiście wydaje mi się, że w Giulietcie, ale to może dlatego, że Giulia była dość młoda (2200km). Ale manetki mają pewniejsze działanie w Giulii, choć Giulietcie wygodniejsze, bo denerwuje mnie to w Giulii, że są wielkie i nie obracają się z kierownicą. Jak będę zamawiać, to się zastanawiam czy sobie nie darować...
    Nie bardzo rozumiem jak 6 biegowy automat TCT z Giulietty może być lepszy od nowego 8 biegowego ZF w Giulii. Może wyjaśnisz?

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Nie bardzo rozumiem jak 6 biegowy automat TCT z Giulietty może być lepszy od nowego 8 biegowego ZF w Giulii. Może wyjaśnisz?
    Płynniej zmienia biegi?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Jeździłem Giuliettą QV z TCT i od paru tygodni mam okazję testować Giulię Veloce. Owszem, TCT jest bardzo dobrą skrzynią, ale śmiem twierdzić, że automat w Giuli jest rewelacyjny. Świetnie zmienia biegi, bardzo szybko, wystarczy mocniejsze depnięcie i momentalnie jest kick down z 7/8 na 5.
    I absolutnie nie zauważyłem żadnych drgań silnika, wszystko pracuje perfekcyjnie. Może trafiłeś jakiś trefny egzemplarz.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Skrzynia w Giuliettcie i Giulii to totalnie różne konstrukcje. Jeździłem obiema i mi bardziej pasuje z Giulietty. Jakoś lepiej się z nią dogaduję. Ma swoje wady jak np jazda w korku i szarpanie ale ogólnie działa bardzo sprawnie i w górę biegi zmienia z mgnieniu oka. Mam wrażenie, że w Giulii wszystko dzieje się ciut wolniej. Nieznacznie ale jednak wyczuwalnie. Wciąż jednak to chyba najlepsza 8 biegowa klasyczna skrzynia na rynku Trochę nie potrafię się z nią dogadać np dojeżdżając do skrzyżowania i skręcając od razu w prawo prawie zawsze jest niemiłe szarpnięcie. W Giuliettcie tego efektu nie miałem. To tylko takie subiektywne odczucia

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Mi akurat bardziej pasuje w Giulii. Dużo lepiej dobiera biegi i robi dużo mocniejsze redukcje w D niż Giulietta.

Szarpanie powoduje czasem niezdecydowanie kierowcy - dajesz mocno buta redukcja i poźniej gwałtownie odpuszczasz gaz to chwilę szarpnie zanim dobry bieg wrzuci. To raczej kwestia softu niż skrzyni.