Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 116

Temat: JTD V max i spalanie

Użytkownik Świeżak Avatar patryyyk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 Q4

Domyślnie

to i ja sie podziele opinią.
    do powolnych kierowców nie należę.
    mam 2.4 JTD 140 i pali mi ok 8 L 9nie zależnie trasa czy miasto)
    ale 200 idzie bez problemu Vmax osiągnięty to 210 przy 4150 i nie chciałem ciągnąć dalej.
    Dla mnie to muł niesamowity ale przesiadłem się z ponad 200konnego turbo benzyniaka w ibizie
    jeśli chodzi o trasę to prędkości 160-190 nie robia na nim żadnego wrażenia

P.S dodam że jeżdżę tylko na BP ultimate, V-power Diesel GTL i Verva ON na sprawdzonych stacjach.

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał patryyyk Zobacz post
    dodam że jeżdżę tylko na BP ultimate, V-power Diesel GTL i Verva ON na sprawdzonych stacjach.
    Ciekawi mnie dlaczego ludzie kupuja paliwa o zwiekszonej ilosci oktanow. Zwiekszona ilosc oktanow powoduje, ze silnik pracuje ciszej jednak daje mniej mocy.

Paliwa ktore wymieniles wplywaja na Twoj portfel a nie na wzrost dynamiki samochodu.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał porterneon Zobacz post
    Ciekawi mnie dlaczego ludzie kupuja paliwa o zwiekszonej ilosci oktanow. Zwiekszona ilosc oktanow powoduje, ze silnik pracuje ciszej jednak daje mniej mocy.

Paliwa ktore wymieniles wplywaja na Twoj portfel a nie na wzrost dynamiki samochodu.
    Ja się z Tobą nie zgodzę, też tankuje te lepsze paliwa dla dobra mojej belli, i nie dla tego że chce widzieć cholera wie jakie efekty na mocy, po prostu to paliwo jest lepszej jakości.
    Już kiedyś poruszałem wątek paliwa z np.LukOiL, nie dość że na litrach oszukują to auto ledwo jedzie na tym syfie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

To paliwo ma wiecej oktanow a nie jest lepszej jakosci. Przy zwiekszonej ilosci oktanow silnik pracuje ciszej i stad ludzia sie wydaje ze paliwo jest lepsze bo silnik pracuje jakby "delikatniej". To tylko zludzenie ktore jest wykorzystywane do dojenia kasy z ludu.

Sa paliwa wyscigowe co maja powyzej 100 oktanow na litr ale tutaj oktany sa skutkiem ubocznym powstalym na skutek dodania zwiazkow chemicznych ktore przyspieszaja spalanie paliwa. To te tak zwane utleniacze (a nie oktany) powoduja ze auto ma wiecej mocy.

Wjedz sobie na hamownie i sprawdz na ktorym paliwie masz wiecej mocy 95 czy 98? Pb95 da Ci wiecej mocy. Generalnie do pewnego poziomu zmniejszanie ilosci oktanow da wiecej mocy z silnika. Ponizej pewnego poziomu oktanow dojdzie do spalania stukowego co uszkodzi silnik.

Jak juz wczesniej pisalem paliwa z serii "ultimate" to dobry chwyt marketingowy, wykorzystujacy niewiedze ludu w celu wydojenia z nich wiecej kasy.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Mówimy tu o ON jak byś nie zauważył..

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał Daniel156SW Zobacz post
    Mówimy tu o ON jak byś nie zauważył..
    Dokładnie.LO dotyczy paliw do silników o zapłonie iskrowym.

g.fu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał porterneon Zobacz post
    To paliwo ma wiecej oktanow a nie jest lepszej jakosci. Przy zwiekszonej ilosci oktanow silnik pracuje ciszej i stad ludzia sie wydaje ze paliwo jest lepsze bo silnik pracuje jakby "delikatniej". To tylko zludzenie ktore jest wykorzystywane do dojenia kasy z ludu.
    Pomijając, że to temat o dieslu i trzeba tu mówić o liczbie cetanowej paliwa, to z tymi oktanami w benzyniaku nie jest tak do końca. Wyższa liczba oktanowa pozwala:
    1. zastosować na stałe wyższy stopień sprężania w wolnossaku
    2. przyspieszyć zapłon i spalać łagodniej z korzyścią dla trwałości silnika i komfortu akustycznego
    3. zastosować wyższy stopień doładowania w silniku z turbiną.
    W pierwszym przypadku parametr jest dany i nie mamy wielkiego pola manewru, bo silnik fabrycznie przystosowany do LO98 na LO95 pogorszy swoje osiągi za sprawą czujnika stuku.
    Za to w trzecim przypadku powszechne dziś stosowanie turbin ze sterowaniem ciśnienia doładowania przez ECU silnika pozwala podnieść osiągi po przejściu na paliwo o wyższej LO. Po prostu system APC nie upuszcza ciśnienia zanim nie wystąpi spalanie stukowe.

P.S> Sam często się zastanawiam jak to jest z tym paliwem do diesla. Na V-power GTL nie odczułem żadnej różnicy. Teraz zatankowałem Vervę i będę obserwował z zaciekawieniem. Jeśli nic nie zauważę (spalanie, przyspieszenie) chętnie wrócę do "zwykłego" ON z zaprzyjaźnionej stacji po 3,48 za litr.
    Ostatnio edytowane przez g.fu ; 13-08-2009 o 13:15

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

g.fu
    Silnik elektryczny - do dziś wzór elastyczności - obywa się bez skrzyni biegów zupełnie.

O czym ty piszesz?. Jak zmniejszysz obroty na silniku elektrycznym powiedzmy 7kw 10000rpm do 800rpm?, zmniejszysz prąd? (chodzi o utrzymanie mocy). Starsze maszyny to przekładnie czyli odpowiedniki skrzyni biegów, nowe to falowniki wektorowe (skalarne odpadają, ze względów na stratę mocy przy niskich obrotach).

O jakiej elastyczności piszesz bo nie rozumiem?

Użytkownik Świeżak Avatar patryyyk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 Q4

Domyślnie

akurat przy "lepszych" dieslach chodzi o czystość paliwa. w zwykłym ON masz więcej bio dodatków czy jakoś tak.

g.fu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    g.fu
    O czym ty piszesz?. Jak zmniejszysz obroty na silniku elektrycznym powiedzmy 7kw 10000rpm do 800rpm?, zmniejszysz prąd? (chodzi o utrzymanie mocy). Starsze maszyny to przekładnie czyli odpowiedniki skrzyni biegów, nowe to falowniki wektorowe (skalarne odpadają, ze względów na stratę mocy przy niskich obrotach).

O jakiej elastyczności piszesz bo nie rozumiem?
    Przekładnia redukcyjna jest znanym rozwiązaniem i bardzo prostym sposobem dostosowania nominalnych obrotów silnika do potrzeb maszyny roboczej. Jednak to nie skrzynia biegów w rozumieniu samochodowym, a tylko przekładnia o stałym przełożeniu. Nie miejsce tu i nie czas na roztrząsanie konstrukcji maszyn elektrycznych i tych współczesnych i tych zarzuconych dziś rozwiązań, ale ogólnie chodzi o to, że silniki elektryczne swój maksymalny moment obrotowy osiągają przy minimalnych obrotach. I mogą startować z obciążeniem roboczym. Proszę pokaż mi silnik spalinowy zdolny do rozruchu pod obciążeniem nominalnym i sprzężony z maszyną roboczą "na sztywno" bez uprzedniej pracy na biegu jałowym jak potrafią choćby popularne w gospodarstwie domowym silniki asynchroniczne o mocy 1-5kW niezależnie czy połączone z urządzeniem napędzanym przekładnią zwalniającą czy nie. I właśnie rozpiętość pomiędzy obrotami mocy maksymalnej lub w tym przypadku obrotami nominalnymi, a obrotami momentu maksymalnego nazywa się elastycznością.