PSA dąży do tego, żeby w każdym serwisie jednej ich marki można było załatwić sprawę innej. Na razie jest to w szczątkowej formie, co chwilkę coś dochodzi. Integracja systemów musi jednak chwilę potrwać.
PSA dąży do tego, żeby w każdym serwisie jednej ich marki można było załatwić sprawę innej. Na razie jest to w szczątkowej formie, co chwilkę coś dochodzi. Integracja systemów musi jednak chwilę potrwać.
Ale to, o czym ja piszę, nie jest problem z integracją systemów, bo moje ASO AR już wcześniej miało pełny dostęp do schematów i numerów części Jeepa, ale ostatnio ten dostęp został zablokowany dla serwisów, które nie mają autoryzacji na Jeepa i nie ponoszą z tego tytułu kosztów. Wygląda to bardziej na wewnętrzne tarcia między serwisami różnych marek w ramach jednej grupy.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
No może i tak jest. Ja mówię o sytuacji, kiedy "góra" to jedna instytucja, a póki co nad Oplem jest PSA. Co do dostępów do systemów AR (może i reszty) to wyraziłem tylko moje nadzieje i pobożne życzenie. Zawsze można się dogadać na zasadzie "wymiany dostępów".
Szczerze to nie wiem jakie informacje z dokumentacji Jeepa można zastosować do Giulii/Stelvio i na ile można nazwać te silniki bliźniaczymi, gdyż te silniki mają kompletnie inne głowice i napędy rozrządu (DOHC w Jeepie i SOHC w AR z innym MultiAir), bloki wg artykułu z linku poniżej też są inne.
Informacje na temat silnika w Jeepie
https://www.motorreviewer.com/engine.php?engine_id=168
Ostatnio edytowane przez tomand ; 08-04-2020 o 22:40
Jest:
Giulia 2.0 280HP RWD 2017 (od 2019)
159 SW Distinctive 2.4 JTDm 2008 (od 2012)
Były:
147 TI 1.6 TS 2004 (2010-2016)
156 SW Distinctive 2.0 JTS 2002 (2006-2012)
155 2.0 TS 1997 (1999-2006)
Pasuje filtr oleju i jest tańszy od AR dwukrotnie
nie wiem - ja za OE fitr w ASO do Stelvio/ giulii płaciłem 35 pln bez rabatów.
już prawie 2 lata temu kupowałem po ~9GBP więc żadna rewelacja, no i jeszcze jest kwestia czy to ori moparowy MO-339 czy jakiś inny wynalazek, bo zamienników jest pełno włącznie z filtronem itp szmelcem...
2 tyg temu kupowałem w ASO materiały na wymianę, filt oleju 29,73 dostałem 20% rabatu, filtr powietrza 105 też na 20%, olej 5L(1 puszka 2L i 3 puszki 1L) 289 rabat 10%.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.