Ja dziś właśnie odebrałem auto po wymianie silnika na przedłużonej gwarancji. Kupione 11.2018 jak dobrze pamiętam kosztowała 10 tys. Netto. Po tym jak doszło do pęknięcia bloku przy drugim cylindrze, przy 55 tys przebiegu, wiem ze to była dobra inwestycja .
No lipa właśnie, ja mam ledwo 27tys nastukane i myślałem, że przy mniejszej ilości km zrobionych to cena byłaby mniejsza, ale tak to nie działa. Cennik dla 2018/2019 wydaje się stały. Ja się jeszcze waham (został mi tydzień gwarki 2letniej), ale po ilości postów odnośnie MA, cylindrów itd. to kusi mnie chociaż rok prolongować
- - - Updated - - -
A z ciekawości były jakieś mody w tym Stelvio albo jakieś żyłowanie na torach?
Ostatnio edytowane przez Wilq84 ; 09-03-2021 o 22:07
jak chcesz oszczędniej to może 2 dodatkowe 60kkm ale tylko powertrain, koszt tak z głowy 60% ceny pełnej w tym wariancie.
- - - Updated - - -
drugi cylinder to jakaś nowość, dotychczas te kilka przypadków na forum wspomnianych + to co od kumpla z Bułgarii wiem (zakręcony aktywny na forach Alfista) to był 4ty zawsze
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Odnośnie szczegółów to było mikropekniecie rysa w zdluz cylindra ledwo widoczna Ok 3-4 cm. Na samej gorze cylindra. Objawy to nierówna praca zwłaszcza na zimnym spore zużycie oleju ubytki płynu. Raz nawet wszedł w tryb awaryjny. Z ciekawostek to na początku serwis wymienił chłodnice i zresetował - kompa. I juz przy odbiorze wiedziałem ze nic to nie dało bo głośna praca na zimnym była nadal. Nastepnego dnia wszystko wróciło po tygodniu diagnostyki stwierdzili usterkę i konieczność wymiany silnika. Odnośnie silnika to tak 280 KM. Żadnych modyfikacji - czysta seria. Nie było tez żadnych ceramizerow i innych cudów. Olej Selania - serwisowa. Ogólnie ciesze sie ze przedłużyłem gwarancje od razu, usterka nastąpiła 2 miesiącach od skończenia gwarancji pierwotnej. Choc moim zdaniem zaczęło sie wczesniej większym zużyciem oleju choc serwis to zignorował twierdząc ze taka jest norma
Czytając te wątki można się przerazić silnikiem 2,0. Pękanie cylindra, rozszczelnienie chłodnicy, awarie multiair.
Mam pytanie czy na pękanie cylindra może mieć wpływ rodzaj paliwa w sensie liczby oktanowej?