Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Temat: 95 czy 98 ?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Może to kogoś zaciekawi (można zacząć czytać po tym rysunku z magnetyzerem):
    http://www.vtuning.com/paliwo.html

Polecam jeszcze przeczytać o układzie dolotowym...

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Liczne testy dowiodły, że zatankowanie paliwa 98 zamiast paliwa 95 do samochodu ze starszym silnikiem (bez elektroniczne sterowanego zapłonu) nie przynosi ani znaczących przyrostu mocy ani zauważalnych oszczędności paliwa, zaś jedyne co można zauważyć to nieco równiejsza i cichsza praca silnika :wink:

Nie należy jednak porównywać zwykłych paliw 95/98 z "superpaliwami", bo to już zupełnie inna bajka. W tym przypadku daje się zauważyć niewielkie oszczędności paliwa, jak i nieznaczny przyrost mocy. Nie są to może jakieś kosmiczne wartości, ale 1-5% to zawsze coś. Jednak najważniejszą cechą "superpaliw" jest zmniejszona zawartość siarki oraz zwiększona zawartość inhibitorów korozji (zapezpieczających silnik i cały układ paliwowy przed korozją) oraz detergentów (czyszczących silnik z nagromadzonych już osadów).

Reasumując - z racji tego, że nie jeżdżę dużo - tankuję albo BP (Ultimate 98) albo na STATOIL (Suprema 98). Dużo nie tracę a mam pewność, że nie jeżdżę na byle czym :wink:

Cytat Napisał twardy
    Może to kogoś zaciekawi...http://www.vtuning.com/paliwo.html...
    Ciekawy artykuł Kolego - POLECAM!
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

destikero
    Gość

Domyślnie Pb95 lepsze od Pb98!

Jako, że moja matula porusza się Peugeotem 106, przeglądam
    dość często forum związane z tym właśnie autkiem.
    Przed chwilą znalazłem tam taki oto ciekawy link:

http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

I co powiedzą na to miłośnicy rzekomej mocy
    uzyskiwanej dzięki Pb98 ? ;-)

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

podobny test byl przeprowadzony w programie fifth gear
    Wyniki z hamowni pokazaly ze tankowanie paliwa 98 oktan w starszych autach lub z slabymi silniczkami nic nie zmienia natomiast w autach z bardziej wysilonymi silnikami jest spory :wink: wzrost mocy na korzysc 98 Najwiekszy przyrost uzyskanow Imprezie WRX czy STI nie pamietam
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

tomkap
    Gość

Domyślnie

Od dawna o tym wiem za sprawą google, z którego skorzystałem po zatankowniu Shell V-Power 100 oktanów, bez żadnych pozytywnych efektów oczywiście. Nie zmienia to jednak faktu że wiele osób widzi poprawę osiągów już na PB98 o czym można poczytać w kilku już tematach. Najlepiej samemu zatankować raz 95 raz 98 i testować, dając mały margines na siłę sugestii

Kosiar
    Gość

Domyślnie

może i mocy nie przybywa ale jest to paliwo bardziej bogatsze i lepsze dla silnika jeśli chodzi o czystość

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Ale przykład dałeś z tą Imprezą - do tych silników 98okt to minimum, wszystko poniżej to tak jak byś olej z biedronki do diesla lał...

adamodg
    Gość

Domyślnie

cytat z linku :
    "A więc test udowodnił, że tankując paliwo o wyższej liczbie oktanowej, powodujemy, że mniej chętnie się ono spala w silniku" - czyli tankuje troszkę droższe paliwko ale lepsze ( nie mam tu na myśli osiąganej mocy ) i spala go mniej niż tego tańszego 95 ( które spala się chętniej )
    u mnie to wyglądało tak :
    -na 55L Pb95 przejadę tyle co na 50L Pb98
    a więc 55x3.80=209zł
    50x4.01=200,5

i tym oto sposobem mam na 3 browary :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał adamodg
    ...i tym oto sposobem mam na 3 browary :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    To widzę, że Kolega przeszedł na studencką walutę :mrgreen:

Nie jezdżę dużo więc nie oszczędzam na paliwie i leję ULTIMATE 98 (BP) lub SUPREMA 98 (STATOIL) i przyznam, że widzę niewielkie różnice jeśli chodzi o zużycie - jest oczywiście nieco niższe niż na benzynie 95. Jednak nie chodzi o zużycie paliwa czy moc a o czystość paliwa i jego dodatkowe własnosci, jak już nadmienił jeden z przedmówców. Poza tym nie wiem czy można porównywać jakieś "zwykłe 98" z "superpaliwem 98" :?:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

a testował ktoś juz te paliwa z Lotosu DYNAMIC :?:

Uprawnienia