Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 277

Temat: Co sądzicie o tych metodach wstawiania Ksenonów w miejsce zwykłych świateł?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Wtrącę swoje 3 grosze. Zamontowałem... a nie zliczę już ile.. zestawów HID 4300K z Allegro do 159-ek. Zestawy kosztują po 160-170 PLN (2 przetwornice, 2 żarówki H7 ksenon, komplet kabli), montaż trwa nie dłużej niż godzinę. Odcięcia strumienia świetlnego są wzorowe, na przeglądzie diagnostycznym nie mieli do tego żadnych zastrzeżeń, a ksenony 4300K świecą praktycznie na biało (tylko w momencie odpalenia żarówek kolor jest niebieskawy, potem stopniowo przechodzi w biel). Różnica w jakości oświetlenia jest kolosalna, nie ma żadnego oślepiania. Nie polecam odcinania oryginalnej wtyczki, należy końcówki kabli zasilających przetwornicę wcisnąć w tą wtyczkę i owinąć taśmą, żeby z niczym się nie zwarły - dzięki temu powrót do klasycznych H7 jest banalnie prosty i można to zrobić nawet na poboczu drogi.

A jeśli myślicie, że fabryczny ksenon nie będzie oślepiał przy jeździe po nierównej drodze, to się mylicie. Układ samopoziomowania ma bowiem pewną bezwładność czasową i nie reaguje na chwilowe zmiany położenia czujników.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Czy każda Alfa 159, niezależnie od wyposażenia, ma reflektory soczewkowe świateł mijania?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Na 99% tak.

Ten 1% zostawiam dla wersji "egzotycznych" tj. zupełnych golasów, które pojawiały się na rynkach zachodnich z przeznaczeniem głównie do flot - skoro stosowano w nich "szmaciane" tapicerki i korbki z tyłu (swego czasu był taki egzemplarz na Allegro), to soczewek także mogło zabraknąć (choć raczej w to wątpię).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Dzięki za odp.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

A ja z kolei szukając Alfy zwracałem uwagę na to, by nie miała ksenonów (oczywiście, nie był to wyznacznik, ale jednak)...

Uwielbiam jazdę w nocy, testowałem w nocnych warunkach 159 zarówno z ksenonami jak i bez - różnica oczywiście jest, ale niezbyt wielka - mnie nie przeszkadza. Ksenony oprócz zalet mają także wady (koszt jednej żarówki ksenonowej to średnio ok 500 pln, a zaleca się je tak jak tradycyjne wymieniać parami). Poza tym w 159 dochodzi durne rozwiązanie ze spryskiwaczami - 6 dodatkowych spryskiwaczy włącza się za każdym razem, co np w warunkach zimowych oznacza konieczność zakupu 4 l płynu do spryskiwaczy co kilka dni jak nie częściej. Niby drobiazg, ale w codziennej eksploatacji takie rzeczy wkurzają.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    A ja z kolei szukając Alfy zwracałem uwagę na to, by nie miała ksenonów (oczywiście, nie był to wyznacznik, ale jednak)...

Uwielbiam jazdę w nocy, testowałem w nocnych warunkach 159 zarówno z ksenonami jak i bez - różnica oczywiście jest, ale niezbyt wielka - mnie nie przeszkadza. Ksenony oprócz zalet mają także wady (koszt jednej żarówki ksenonowej to średnio ok 500 pln, a zaleca się je tak jak tradycyjne wymieniać parami). Poza tym w 159 dochodzi durne rozwiązanie ze spryskiwaczami - 6 dodatkowych spryskiwaczy włącza się za każdym razem, co np w warunkach zimowych oznacza konieczność zakupu 4 l płynu do spryskiwaczy co kilka dni jak nie częściej. Niby drobiazg, ale w codziennej eksploatacji takie rzeczy wkurzają.
    Ja natomiast szukam wersji z ksenonami.
    Palniki można kupić kilkakrotnie taniej niż podana przez Ciebie cena (domyślam się, że ASO),
    Spryskiwacze zawsze można odłączyć (posiadają osobną pompkę).
    A różnica w widoczności jest znacząca, zwłaszcza w trudnych warunkach pogodowych. Ja sporo przemieszczam się drogami bez poboczy i bez chodników, kto choć raz spotkał w takiej sytuacji przechodnia wie co mam na myśli.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Myszkin nie włączają się za każdym razem.
    Jak krótko pryśniesz to pryska tylko na przednią szybę - wycieraczki się nie załączają.\
    Jak dłużej przytrzymasz to wtedy wali po reflektorach oraz z automatu włączają się wycieraczki.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Ja mam ksenon i nie narzekam, a wręcz przeciwnie. Palniki można zdobyć za 150 zł (Philips) na Allegro, a płynu faktycznie trochę idzie. Ja kupuję 5l z Lidla po 11 zł i starcza na 2 miechy.

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał R.Y.D.Z.U Zobacz post
    Ja mam ksenon i nie narzekam, a wręcz przeciwnie. Palniki można zdobyć za 150 zł (Philips) na Allegro, a płynu faktycznie trochę idzie. Ja kupuję 5l z Lidla po 11 zł i starcza na 2 miechy.
    A w zimie?

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Ja kupiłem ostatnio w tesco płyn 5l za 1,99zł
    I to ładnie pachnie i dobrze zmywa szybę

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S