Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Temat: Kiedy zmieniono model przekładni kierowniczej? Czym się różnił?

robbie
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Ja chłopaki nie wiem co się dzieje ale po regeneracji maglownicy wszystko fajnie chodziło do wczoraj gdzy odpaliłem auto a tu zaczęło coś buczeć z okolicy kierownicy. Dodatkowo jak kierownicą kręcę do końca to słychać przy końcu dziwny dźwięk. Nie wiem czy to pompa - nawet niewiem jakim płynem mi zlalali (nie serwis).

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Piotras
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 2.5 \6/

Domyślnie

mi sie wydaje ze pompa teraz chlodniejsze dni no i plyn sie zgeszcza i pewnei buczy

robbie
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie.
    Przysłuchałem się dokładniej dzisiaj i okazuje się że jak silnik jest zimny to nic nie słychać dopiero jak się rozgrzeje to na biegu jałowym coś buczy (ale słychać tylko w kabinie), co najcikewasze jak się doda troche gazu to buczenia nie ma. Co to za cholerstwo??

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał robbie Zobacz post
    Witam ponownie.
    Przysłuchałem się dokładniej dzisiaj i okazuje się że jak silnik jest zimny to nic nie słychać dopiero jak się rozgrzeje to na biegu jałowym coś buczy (ale słychać tylko w kabinie), co najcikewasze jak się doda troche gazu to buczenia nie ma. Co to za cholerstwo??

Pozdrawiam
    To próbujemy ustalić...

A czy wywala Ci płyn na zbiorniczek? Tzn. czy na zbiorniczku zbiera się film olejowy?
    Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 31-10-2010 o 15:54
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

robbie
    Gość

Domyślnie

Tego to nie wiem. Jakiś obtłuszczony jest ale nie zwróciłem uwagi czy podczas wymiany nie był taki przypadkiem. Musiałbym go przeczyścić i zobaczyć. Cyba że ma być idealnie suchy??

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Wytrzyj go do sucha i sprawdź ponownie po kilkunastu minutach jazdy w jakim jest stanie (czy jest "obtłuszczony" czy nie). Ponadto zajrzyj do zbiorniczka i sprawdź kolor płynu (czerwony czy zielony?).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

robbie
    Gość

Domyślnie

Kolor czerwony. To sprawdziałem.
    Pojeździłem troszkę (dałem jej w kość) i zbiorniczek czysty(suchy). Jak ją odpalałem to jak tylko złapała trochę temperatury to zaczęło wyć takie uuuuuuuuu jakby u sąsiada było wiercone. Zrobiłem pare kilometrów i podjechałem pod garaż i zostawiłem zapaloną na biegu jałowym i cisza (zabawne).
    To jest bardzo ciekawe.

PS
    Pierwszy raz słyszałem ten dźwięk wczoraj jak ją odpaliłem i pochodziła sobie pod garażem na biegu jałowym pare dobrych minut.

Zobaczymy jutro co się będzie działo
    Ostatnio edytowane przez robbie ; 31-10-2010 o 17:22

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Wytrzyj go do sucha i sprawdź ponownie po kilkunastu minutach jazdy w jakim jest stanie (czy jest "obtłuszczony" czy nie). Ponadto zajrzyj do zbiorniczka i sprawdź kolor płynu (czerwony czy zielony?).
    U mnie po kilku tygodniach jeżdżenia (kiedyś tam wyczyściłem sobie komorę silnika) zbiorniczek jest lekko tłustawy (patrząc na jego wierzchnią część), kolor płynu - czerwony. Myślisz, żeby zacząć planować wymianę zbiorniczka i płynu?

Pozdrawiam,

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

[QUOTE=rafter;415169]
    Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Dupa - leci z maglownicy [/QUOTE

Za tą maglownicę to fabryce należy się jakiś pozew zbiorowy , no co za bubel wyprodukowali
    po prostu zamontowali złą przekładnie , nie obliczyli jakie będzie przenosić obciążenia w związku z szerokim rozmiarem opon , jaki standardowo występuje w 159

ja od siebie , w związku z opisywanymi szmerami i innymi dziwnymi dźwiękami w układzie proponuję dodatkowo ( oprócz zaleceń producenta co do zmiany zbiorniczka i płynu) , wlać ceramizer do ukł wspomagania , ja w swojej alfie (i w P206) zastosowałem ten

http://www.ceramizer.pl/content/view...%20uk%C5%82adu

miałem objaw zwiększonej głośności pompy po rozgrzaniu , najpierw wymieniłem płyn - nie pomogło , zastosowałem ceramizer i po ok 200km cisza do dzisiaj , czyli jakieś 20tys km temu

oczywiście jeżeli mamy cieknący magiel , itp to nie ma sensu tego stosować , to nie uszczelni cieknącego układu !
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 01-11-2010 o 16:12
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał sebsob Zobacz post
    U mnie po kilku tygodniach jeżdżenia (kiedyś tam wyczyściłem sobie komorę silnika) zbiorniczek jest lekko tłustawy (patrząc na jego wierzchnią część), kolor płynu - czerwony. Myślisz, żeby zacząć planować wymianę zbiorniczka i płynu?

Pozdrawiam,
    Myślę, że póki nic innego się nie dzieje, to nie ma takiej potrzeby. Jedynie obserwuj poziom płynu i sprawdzaj czy go nie ubywa w większej ilości. A przy okazji jakiejś wizyty w ASO spytaj mechaników co o tym myślą.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)