dołóż do tego przynajmniej po litrze. Dane z katalogów to pic na wodę. Poza tym, żeby ten passat pojechał "prawie" tak jak 159 2.4 trzeba go niemiłosiernie gnieść, a wówczas przy średnim spalaniu zobaczysz już 1 z przodu, a 159 nadal będzie jechać bez zadyszki. Ot, taka skromna różnica.
Niestety modny obecnie "downsizing" jednostek napędowych w wykonaniu koncernu VW to porażka, zarówno pod względem wytrzymałości tychże jednostek jak i ich obsługi serwisowej.
Lepiej mniej, a dobrze, niż dużo, a... kiepsko. Tak prawda boli, zwłaszcza ta, która obala mit niezawodnych pojazdów dla ludu.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 06-05-2012 o 10:40
Nie wiem komu wciesz coś wmówic, ale nie mnie... Mając kilka lat modele AR widze co sie dzieje. Kilkanaście lat temu model 3.0V6 był jednostką flagową w całej gamie modeli AR, a teraz? 1.4? no może jakieś 2.0? Dla niektórych to coś znaczy, i tutaj niestety konkurencja nie spi... Wystarczy spojrzec na modele oferowane przez firme Audi Jakoś nie bali sie oferowac jednostek powyżej 2.5l w układzie V, koncern fiata niestety tutaj po raz kolejny dał d***y oferując ludzią jednostki rodem z malucha
Wracając do 159. Niestety jednostka 120km jest słaba w modelu co waży ponad 1500kg (a nie raz i znacznie wiecej - wyposażenie dodatkowe). Takim też miałem możliwosc sie poruszac. Powiem wiecej 156 ze swymi 116km jakie oferowała pare lat wczesniej jest zrywniejsza i mniej pali. Ot taka ciekawostka.
Ten silnik 120km pasuje bardziej do brawo, którego waga oscyluje ok. 1390kg (mam w rodzinie takiego) i zbiera sie lepiej niż 159 z analogicznie tym samym silnikiem. To już chyba coś znaczy?
Bardziej chodziło mi o wybór w jednostkach JTD montowanych z początkiem produkcji w 159. Potencjalny klient miał do wyboru moc rzędu 120 bądz 150km w jednostce 1.9jtd. Czyli praktycznie bez większego wyboru w tej jednostce. Takie moce to miała 156 kilka lat wczesniej, która to jednak wazyła dobrych pareset kilo mniej
Jak już ktoś wspomniał nie bądzmy zapatrzeni tylko w AR, czasami trzeba spojrzec w innym kierunku, a nie tylko wszystko co wyjdzie z pod znaczku tfu, tfu VW jest do d**y...
Sam miałem, mam i będze miał AR lecz niestety prawda boli...
---------- Post added at 19:30 ---------- Previous post was at 19:20 ----------
Zapytaj użytkownika o nicku KRSon Ci dogłębnie wyjasni jaka w tej chwili jest polityka marketingowa koncernu FIAT. W skrócie "silnik z kosiarki można zastosowac w samochodzie osobowym" ważącym nie raz troche wiecej niż kosiarka
) to tak na całą tą dziwną ideologie polityczną fiata... Ma sie to w odniesieniu do nowych modeli z gamy Fiat group
topowej jednostki benzynowej V6 powyżej 2.5l juz nie uswiadczysz, mało tego trzeba przywykac bo za jakiś czas 1.4 to będzie już dużo za dużo...
Ostatnio edytowane przez majster ; 06-05-2012 o 18:25
W 159 miałeś do wyboru jednostki: 1.8 MPi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 V6, 1.9 JTD 8V, 1.9 JTD 16V oraz 2.4 JTDm 20V. 2.4 JTDm, w momencie pojawienia się na rynku, był NAJMOCNIEJSZYM silnikiem turbodiesla o tej pojemności. Więc trudno mówić o ubogiej ofercie silników, skoro było do wyboru 7 odmian. Co oferował VW do Passata? 1.6 16V, 1.9 TDI 105KM, 2.0 TDI 140KM, 2.0 TDI 170KM. Wybór - żyć nie umierać. W dodatku w tej palecie VW wybór był jak między gruźlicą i a syfilisem. Czego byś nie kupił - to będzie do dupy.
Obecnie paleta silników do 159 jest zawężona do 3 jednostek - zresztą moim zdaniem całkiem słusznie. Mamy 1.75TBi oraz 2.0 JTDm w dwóch odmianach - 136 i 170KM. Silnik V6 się nie sprawdził - z powodu katastroficznej wręcz nieekonomiczności i braku adekwatnych do zużycia paliwa osiągów. Na dzień dzisiejszy brakuje do pełni szczęścia dużej pojemności turbodiesla ale nie ma sensu dalej rozwijać palety silników dla modelu, który wychodzi z produkcji.
Audi to nie ten pułap cenowy. Popatrz sobie na cenę nowego A4 3.0 TDI i będziesz miał jasność, o jakim poziomie finansowym rozmawiamy. Alfa nie jest (jeszcze?) w segmencie premium, a 159 na pewno już do tego segmentu nie trafi.
Poza tym, gdyby chcieć się naprawdę przyjrzeć niemieckim silnikom - to powiedz mi, dlaczego do dnia dzisiejszego Audi nie wyprodukowało takiego turbodiesla, który mógłby stawać w konkury z produktami BMW? Silniki BMW z tej samej pojemności mają więcej mocy i mniej przy tym zużywają paliwa. Co ciekawe - są mniej problematyczne. To co - sami Niemcy na własnym podwórku nie są w stanie dogonić konkurenta z tego samego segmentu? Cuda jakieś...
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Tomek KRK lepiej tego nie dało się opisać![]()
https://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=2379156 1.9 JTD 8V 2005 http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1757
159 1.9 8V JTDm 2008 DPF out 136 KM 320 Nm http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=872
159 2.4 JTDm 2006 DPF out+ wirus 229KM 520 Nm http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1287159 2.4 JTDm 210KM Ti 2008 DPF,EGR out+wirus https://drive.google.com/folderview?...2s&usp=sharingGiulia 2.2 JTDM
Jak wyżej napisałem, że chodzi mi o silnik 1.9jtd. 120 i 150km to raczej skromny wybór jak na dwa różne silniki. Nie wspominam faktu iż słabszy to praktycznie skopiowany/przerobiony 116km z 156. Cudów sie nie spodziewamKultura pracy nie grzeszą choc są już kilkanascie lat na rynku, a przez ten czas mogło zostac co nieco poprawione czyż nie?
---------- Post added at 22:37 ---------- Previous post was at 22:33 ----------
Jak V6 sie nie sprawdziło z osiągami to co powiesz o jtd - cały czas mowa o seryjnych jednostkach nie żadnych czipsachto mnie nie interesuje. Ty masz takie zdanie, ja mam inne. Dla mnie poprostu v6 ma wiecej wigoru niz jtd i pewenie zostane za to zlinczowany publicznie.
P.S. Nie wpadam w samozachwyt nad jtd mimo iż sam posiadałem i posiadam starszy i nowszy motor. Tylko nie potrafie zrozumiec jednego już tutaj wspomnianego przez innych użytkowników. Dlaczego jedni są aż tak ślepo zapatrzeni w to jtd? Słowo normalnie magiczne![]()
Ej, ale w 2005 roku to jakie to superzajebiste diesle były do wyboru? Wszyscy producenci mieli w ofertach silniki o mniej więcej takich samych parametrach (moc/pojemność). 1.9 JTDm zarówno 120 jak i 150KM wpasowywały się w rynek motoryzacyjny jako jednostki napędowe dla przeciętnego odbiorcy, oczekującego od auta BEZPROBLEMOWEJ eksploatacji, a nie fruwania 250 km/h po autostradzie i przyspieszenia w 6 sekund do setki. Ktoś, kto w 159 szuka osiągów, nie będzie kupował 120-konnej, tylko albo 2.0 jtdm albo 2.4 210KM. Bo tylko te silniki mają odpowiedni potencjał na to, żeby 159 miała ponadprzeciętne (jak na polskie warunki) osiągi.
Nie patrz na 159-kę pod kątem tego, co jest dostępne na rynku teraz - bo ten model ma już 7 lat. Aczkolwiek znowu - biorąc pod uwagę rozwiązania konkurencji to też nie ma się czego wstydzić - zarówno 2.0 JTDm jak i 1.75TBi są fajnymi jednostkami, obie z dużym potencjałem.
A co do kultury pracy - odpal sobie te chwalone przez Ciebie silniki koncernu VW z roku 2005. Posłuchaj jak pracuje 1.9 TDi albo 2.0 TDi na pompowtryskach. To ma być kultura pracy??? W porównaniu z nimi to JTD jest cichy jak pszczółka.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Niestety, ale w tej kwestii musisz sie mocno doinformowac... Jednak już wspomniany vw passat b6 miał wiekszy wybór jednostek napędowych, dodatkowo vag ma jeszcze skrzy dsg, o której to w tych latach 159 nawet nie było widu ani słuchu, jakiś tam napęd na 4 koła i juz z helmuta zwykły kowalski może miec "jakieś tam auto"
Tak gonione przez ciebie audi też w tych latach oferowało można powiedziec "wiecej", wystarczy spojrzec do danych fabrycznych.
P.S. Mimo wszystko passat nie dla mnie
---------- Post added at 22:51 ---------- Previous post was at 22:47 ----------
Znów kłopot, bo zapewne w 2006r. jednostki 2.0jtdm nie było jeszcze w ofercie. Celowo pisze, że w 06r. gdyz tutaj porównuje moment wejscia samochodu na rynek i jego odbioru przez kupujących na tle konkurencji.
---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:51 ----------
Pokaż mi gdzie chwale tdi? No poka, poka. Napisałem tylko, że jak na nowsze konstrukcyjnie jtdm to wcale cichutki nie jest, a spodziewałem sie czegoś wiecej, można powiedziec przeskoku po starszej wersji jtd.
---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:53 ----------
Ciekawe stwierdzenie
No dobra. Koniec tego piti pitu, następna i tak będzie 159![]()
Ostatnio edytowane przez majster ; 06-05-2012 o 21:58
O czym Ty piszesz wogole , bo chyba nie masz zielonego pojęcia o silnikach w Audi ???
Roczniki ok 2004-2006 , w Audi A6 3.0 TDI V6 o mocach 224KM i 232KM
BMW w tych latach oferowało w serii 5 E60 3.0 D R6 o mocach 218KM i 231KM
Spalanie bardzo podobne biorąc pod uwage podobnej wielkości modele , tj. A6 i BMW 5
Silniki obydwóch marek są wyjątkowo udane i stosunkowo oszczędne jak na swoją pojemność i moc.
Jeśli coś złego było w silnikach Audi TDI to chyba tylko mowisz o starym 2.5 TDI V6 , ewentualnie 3.3 TDI V8
Jeśli iść dalej i popatrzeć na V8 TDI , w Audi 4.2 326KM , w BMW 4.5 330KM , więc też nie widze żeby Audi miało zostawać w tyle za BMW.
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
Jeśli wdg was potencjalny kupiec diesel’a 159 w 2006r. ma do wyboru:
-1.9 120KM
-1.9 150KM
-2.4 200KM
i twierdzicie, że to skromny wybór to chyba kogoś popipcyło… KAŻDY znajdzie coś dla siebie! Coś słabego, ale tańszego w zakupie, coś w sam raz na nasze drogi oraz z porządnym już zapasem mocy dla potencjalnego użytkownika. 200KM to mało? Może dla nas-pasjonatów motoryzacji, ale dla Kowalskiego to aż za dużo.
A co do wyboru mocy, to oferta diesel’i w 159 jest bardzo mądra. Jeśli chcecie to wam podam ofertę niemądrą. Daewoo Lanos:
1.4 16v 75KM
1.5 8v 86KM
1.5 16v 100KM
1.6 16v 106KM –bez sensu, 4 silniki (oferowane w tym samym czasie) i kilka koni różnicy mocy.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do tematu: Ja polecam 150KM. Największą różnicę w stosunku do wersji 120KM to jazda „pod obciążeniem” np. wakacyjnym, przy praktycznie identycznym spalaniu. Byłbym skłonny nawet napisać, że 150KM będzie palić mniej, bo nie trzeba go kręcić, aby dotrzymać tempa innym. Jednak jeżdżąc spokojniej to pewnie 0,2 l zaoszczędzimy w wersji 120KM.
Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV