mi zadziałał uniwersalny: 4444
Dzieki wszystkim za odpowiedzi, dzieki alfa147 za PW, przetestuje te kody które podaliscie i dam znac czy działa, teraz po 3 błędnych blokuje mi wklepywanie kodu na godzineWiec musze troche poczekać.
A odłączenie aku na 10 m nie da rady? Spóbuj bo nigdy nie próbowałem.
[C
Nie, po odłączeniu napięcia z aku nadal pamieta czas który trzeba czekać. A czas upływa tylko jak jest przekręcony kluczyk w stacyjce. Nie można pojsc do domu na godzine wrócic i znów próbowac 3 próby.
Jest podtrzymanie zegara albo bateryjne albo na jakims wiekszym kondensatorze. Podejrzewam ze jest bateryjka jak na płycie głownej komp od biosu. Nie rozbierałem. Pewnie wyciagniecie tej bateryjki albo rozładowanie kondensatora wyzerowało by ten czas i można by wklepywać 3 razy, wyzerować i znów 3 razy, wtedy kilka godzin klikania. W sumie jestem elektronikiem tyle że nie samochodowym, o ile pamieć z kodem to zwykły eeprom to wgrałbym jakiś z neta ze znamym kodem ale nie chce póki co dłubać. Wole spróbowac załatwić te 4 cyfry.
Dostałem namiary od uczynnego kolegi z forum na ASO z częstochowy, które 2 lata temu wzieło za ten kod 170zł. W poniedziałek bede dzwonił.
O kolego to bardzoo ciekawa informacja. Myślałęm , że po odpieciu aku radio zapomni. Widocznie coś w nim jest zamontowane co pamieta o ustawieniach. Bateryjki raczej nie ma bo po tylu latach od premiery 166 napewno na forum by ktoś ten temat poruszył, a tego nie zauważyłem. Być może sa inne metody zachowania pamieci o blokadzie ICS.
[C
Faktycznie masz racje, to może jeszcze inaczej działać. Elektronika radia zapisuje odliczany czas np w eeprom a zegar działa tylko wtedy kiedy ma napięcie ze stacyjki. Nie zastanawiałem sie nad tym głębiej.
Za dużo już czasu poświęciłem na szukanie rozwiązania, w poniedziałek obdzwaniam wszystkie namiary które dostałem i wybieram najpewniejszy. Mam nadzieje, że dobrze trafie.
Tylko że w tych Becker'ach kod nie siedzi w zwykłym 24Cxx, tylko w 44-pinowym AM29f800 i są tam tego dwie sztuki. Do tego trzeba wiedzieć, w którym z nich jest kod. Swojego czasu, jak próbowałem sie w to zagłębić (też jestem elektronikiem), to jedyne do czego dotarłem w przepastnych zasobach internetu, to dwie linijki kodu do podmiany ze znanym kodem. Nikt jednak nie był w stanie określić jaki jest algorytm przeliczania. A nie można tam wklepać byle czego, bo nie zgodzi się CRC i nie wstaje radio. Odczyt tego wsadu przydaje się w przypadku leciwych BE2569, kiedy nie ma naklejek na bokach z SN i wtedy odczytuje się go z wsadu.
Odłączenie aku nie wyzeruje licznika błędów zapisanego w eepromie - taki sposób nie działał przecież nawet w starych Blaupunkt'ach - tam zerowało sie licznik z palca na programatorze aby przyspieszyć wpisanie kodu.
Ostatnio edytowane przez danus77 ; 12-10-2013 o 21:12
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
eee tam, na cóż wydawac pieniadze jak tu robia to za darmo
http://koddoradia.pl/kod-do-radia-be...3fd6f34ebb6307
Marian już pisałem, nie chodzi o sam kod do radia czy navi, tylko do całego ICSa, zreszta w linku ktory podales jest temat dotyczacy mojego samochodu:
http://koddoradia.pl/alfa-166-kod-do...e56a796bfc0713 i tam już mozliwosci pomocy wyczerpalem dlatego pisze na innych forach.
- - - Updated - - -
Ja już w tym nie bede dłubał bo szkoda czasu, gdyby to była kwestia kilku tysiecy to wziałbym radio na blat i sie bawił kilka dni. Jakby zegar był na osobnym kwarcu to mozna by podmienic z 32kHz na 30MHz i blokował by wklepywanie na 3 sekundy a nie godzine. Pod guziki podpiac kawałek procka ktory podawal by kolejne kombinacje i takim małym bruteforcem ICS by poszedl w 1 dzien. Ale to juz wole tak jak inni pisali kupic gotowego ICSa ze znanym kodem i go wymienić niż tak rzeźbić.
- - - Updated - - -
Jakby było potencjalnie 100 chetnych to mógłbym wziac taki ICS na warsztat, pomeczyc go kilka dni i znalezc sposób i sprzedawac kod za 20zł. Ale z tego co widze problem nie jest tak czesty zeby warta była tego taka zabawaW pon dzwonie do ASO i podaje im VIN i numery radia.