Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Temat: Q2 kto ma niech zagląda i pisze ;]

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Może i lepszym ale nie o to mi chodziło. Szukałem informacji o 156 RWD i nic nie znalazłem.
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

a audi RWD widział pan ? multum filmów na YT.

1. wyjmujesz pan centralny dyter, spawasz go na stałe.
    2. Wyjmujesz pan przednie półosie zostawiając główke przegubu do zczytywania ABS i ESP
    3. Odpalasz pan silnik i sprawdzasz czy wykreci bączka na oponach 225

przerabialem temat jak mialem szalony pomysł kupic uszkodzony torsen i go zaspawac zeby mieć dwie sztuki w passacie 4motion (quattro dla ciemniaków)
    tak naprawde to popołudnie roboty.

tak na marginesie w audicach i vw w 90% siedzi 01E torsen A
    Alfa musiała być lepsza i wsadziła torsen C więc mowy o jakis adaptacjach czesci z VAG mowy nie ma

http://www.jtekt.co.jp/e/products/drive03.html tu jest pokazane jak mniej wiecej wyglada ABC bo kształty mogą sie zmieniać.
    Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 13-03-2012 o 02:20

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Witam
    Ponieważ nie znalazłem linka do tego artykułu, to zacytowałem jego część, może kogoś zainteresuje (niestety samego pisma od przeszło roku nie spotkałem na rynku)

Jerzy Dyszy

Alfa zeszperowana

źródło Auto technika motoryzacyjna
    styczeń 2007

„Mechanizmy różnicowe ze zwiększonym tarciem bez wątpienia pomagają jeździć szybko i pewnie, jednak ich użycie w autach przeznaczonych dla „zwykłych” kierowców jest trudne, szczególnie gdy mamy do czynienia z przednim napędem. To, co jest dobra dla sportowców, rzadko bywa właściwe w codziennej jeździe. Dodatkowe, zmienne momenty napędowe pojawiające się na przednich kołach mogą wywoływać reakcję na kierownicy, szarpać samochodem , czyniąc jazdę niepłynną. Poza tym każdy dodatkowy mechanizm kosztuje… Dlatego trzeba docenić odwagę inżynierów Alfy Romeo, którzy zdecydowali się zaoferować do seryjnych aut 147 i GT, na razie tylko z silnikiem JTD 150 KM, całkowicie mechaniczne mechanizmy różnicowe typu Torsen B.

Torsen (torque-sensitive) to znany od lat system mechanizmu ze zwiększonym tarciem zbudowany jako układ przekładni ślimakowych o względnie niedużym kącie pochylenia ku linii śrubowej. Całość działa na zasadzie generowania momentów tarcia w zazębieniach i na powierzchniach czołowych kół zębatych, które podlegają dużym siłom poosiowym. Torsen typu B charakteryzuje się tym, że osie satelitów są równoległe do osi kół zdawczych zazębionych z półosiami. Satelity ułożone są w pary i zazębione miedzy sobą oraz z kołami zdawczymi. Działanie urządzenia jest dość oczywiste – gdy wystąpi różnica prędkości obrotowych wałów wyjściowych, satelity zaczynają się obracać wokół swych osi, generując siły międzyzębne i powodując dociskanie kół wyjściowych do czołowych powierzchni oporowych . Układ sił jest taki, że koło bardziej obciążone przenosi moment kilkukrotnie (ok. 3 razy) większy od koła mniej obciążonego. Torsen, tak jak otwarty mechanizm różnicowy , także nie dostarcza momentu do przeciwnego koła, gdy jedno z nich nie przenosi momentu, ale już bardzo delikatne przyhamowanie (poprzez ASR/EDL) po stronie „swobodnej” powoduje, że po drugiej stronie pojawia się istotny moment napędowy. W przypadku Alfy podano, że moment blokujący jest nieco większy przy napędzaniu niż przy hamowaniu silnikiem. Istotne jest, że Alfa Romeo stosuje w przednim zawieszeniu z każdej strony zaawansowany zespół dwu wahaczy poprzecznych, jego geometria pozwala niwelować ewentualne niekorzystne siły pojawiające się w układzie kierowniczym. Jak poinformowano, mechanizm, interweniując szybciej od elektroniki, pozwolił na istotne oddalenie progu działania seryjnego układu ASR i ESP (tutaj o nazwie VDC), co bardzo poprawiło „czucie” samochodu. Ponadto oparto się na częściowo stabilizującym działaniu tego rozwiązania (…)

Alfy z systemem Q2 zmuszone do poślizgu generują coś w rodzaju podsterowności przechodzącej natychmiast w „neutralna nadsterowność”. I tak jak dobre samochody preferują w zakręcie jazdę z gazem raczej wciśniętym do oporu, wtedy kontrola nad samochodem wydaje się lepsza. Jest tylko jeden problem – ponieważ w tej wersji nie można nawet odłączyć ASR (być może dlatego, że działa naprawdę mało intensywnie, więc nie przeszkadza w żadnych warunkach), nie sposób ocenić, która część stabilnego zachowania auta wynika z działania elektroniki, a która z pracy mechanicznej, proporcjonalnej blokady mechanizmu różnicowego. (…)

Natomiast interesuje nas, jak Torsen zadziała z mocnymi silnikami benzynowymi – wtedy auta staną się naprawdę sportowe”.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 14-03-2012 o 08:32

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Dobra, starczy tego pier******. Ja powiem tak. I tak lubie dac w pedal i tak, wiec wolalbym zeby mi ta alfa boka stawiala dupa niz wyjezdzala przodem. Takze czy z q2 czy bez, rwd bedzie lepsze I kupie sobie kiedys 75ke, nie ma co do tego watpliwosci! Chce sie czasem tym bokiem poleciec i tyle. Nie interesuja mnie czasy na torach lub moment obrotowy nowych turbodiesli, interesuje mnie czysty fun FWD ci tego nigdy nie da. Takze ten gosc niech sobie "Dyszy" dalej.
    Ostatnio edytowane przez wasyl ; 14-03-2012 o 20:01

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Dobra, starczy tego pier******.

Hyde Park jest w innym miejscu - jeśli to do mnie, a nawet w ogóle.

Ja powiem tak. I tak lubie dac w pedal i tak, wiec wolalbym zeby mi ta alfa boka stawiala dupa niz wyjezdzala przodem. Takze czy z q2 czy bez, rwd bedzie lepsze I kupie sobie kiedys 75ke, nie ma co do tego watpliwosci! Chce sie czasem tym bokiem poleciec i tyle. Nie interesuja mnie czasy na torach lub moment obrotowy nowych turbodiesli, interesuje mnie czysty fun FWD ci tego nigdy nie da.

Fajnie. Zatem spełnienia marzeń.

Takze ten gosc niech sobie "Dyszy" dalej.

A ten "gość" zajmuje się dość długo motoryzacją - co samo w sobie nie przesądza czyjejś racji, jednak prawo do innej opinii może chyba mieć, (a może jednak nie?)

Zatem - skoro nie pisał tego tekstu specjalnie dla Ciebie, i po to żeby Ciebie do czegoś przekonać - złośliwość wobec jego nazwiska jest nie na miejscu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Chyba troszeczke schodzisz z tematu. Nic tez nie bylo skierowane do ciebie ani przeciwko tobie.

Prawo do opinii moze miec kazdy. Ja wlasnie wyrazilem swoja na temat "wspanialego" Q2. Tak wspanialego ze niektorzy nie potrafia nawet stwierdzic czy je maja zainstalowane.

Co do zlosliwosci wobec nazwiska, to faktycznie przesadzilem. A czepilem sie tego "profesjonalnego" artykulu poniewaz jest to dla mnie taki zlepek wziety z wikipedii i google napisany w jezyku technicznym. Cos podobnego ja sklecilem wczesniej, kazdy by mogl. Nic nie wnosi. Jedynie slusznie podkresla, ze niewiadomo nawet kiedy te Q2 dziala. Jesli ten pan jezdzi po zakretach z gazem wcisnietym w podlodze to wydaje mi sie ze jego wiedza jest marna albo mial slaby dzien. Nie znam tego nazwiska, tak wnosze po tym co wkleiles.

Tyle.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

ktoś wie jak z dostępnością aktualnie w PL ?

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Dostępności brak, znalazłem za 150 euro Q2 z roz....... 147, ale po oględzinach mechanizm był uszkodzony i kicha
    Od ręki ponad 2 koła z tego co się kiedyś dowiadywałem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cena prawie nie gra roli..
    Chyba jednak bedzie quaif ale wole Q2

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Mi Q2 by pomogła, bo nawet przy małym gazie i skręconej kierownicy gdy tylko trochę żwirku leży koło wewnętrzne chce się poobracać, a zima to dopiero była by pomocna, ale jak mam wydać zapewne coś około 2500 złotych z montażem za nową część to taka niedogodność mogę przeżyć.
    Po za tym już nauczyłem się jeździć tym samochodem i Q2 w normalnym użytkowaniu by się marnowała, ale oczywiście jak znajdę w jakiejś rozsądnej cenie to przygarnę