Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Temat: AR 159 2,4 JTDM ? Jak myslicie?

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

2.0 ma 170 koni bazowo - na forum może Ci sie uda znalezc z jedna osobe ktora przerobila, reszta to powtarzanie zaslyszanych opinii ze ktos (tuner) robil taki silnik na 220-230 koni.
    2.0 to świeża jednostka auta na gwarancji przewaznie jeszcze sa wiec ceny takze sa wysokie i przebiegi nieduze - bedziesz musial podniesc budzet x 2 w stosunku do zakladanych 40 tys. jesli celujesz w 2.0.

Jesli nie bedziesz mial tyle kasy to mimo wszystko rozważ 1.9 + chip to wyjdzie Ciebie najbardziej ekonomicznie ze wszystkich prezentowanych opcji (kupno + serwis) no i jest najwiekszy wybor.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    2.0 ma 170 koni bazowo - na forum może Ci sie uda znalezc z jedna osobe ktora przerobila, reszta to powtarzanie zaslyszanych opinii ze ktos (tuner) robil taki silnik na 220-230 koni.

Nie takich zasłyszanych,swoją 156 1,9 robię na podzespołach z 2,0 MJTD i uwierz szewi,że jest tam i potencjał i wytrzymałość.Będąc u Rogala widziałem sporo remapów tych jednostek na zywo nie na wykresach w necie.

Wszystko zostało powiedziane.Kupujący wpierw niech przejedzie się podanymi jednostkami i wtedy sam oceni co mu wystarczy ,a co nie.Nie znajdzie modeli po programach,ale już jazda serią coś tam podpowie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Jak baby na targu.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie AR 159 2,4 JTDM ? Jak myslicie?

Jakie baby! to po prostu zywiolowa dyskusja i juz mocno nieaktualna
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 23-08-2013 o 19:53

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hevea
    Mieszka w
    okolice Konina
    Auto
    156 Sportwagon 85KW 2003 r.

Domyślnie

Jak się okazuje nie tylko ja odkopalem stary temat ;-). Ale dla mnie akurat na czasie - po sąsiedzku w komisie stoi ciekawa AR159 SW 2.4jtdm 200KM rocznik 07. Czy możecie koledzy podrzucić zestaw kontrolnych pytań na jakie trzeba poszukać odpowiedzi (np robiąc wycieczkę do serwisu) kupując taką wersję?
    Pozdrawiam,

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

nie kupuj auta z komisu.... na 75% masz przechlapane

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

wywiad z właścicielem, historia, sprawdzenie po VIN, podłączenie kompa i sprawdzenie przebiegu, miernik lakieru, sprawdzenie szyb i stanu opon, czy nie ma błędów, jak zapala, jak się wkręca na obroty, czy termostat sprawny i wskazówka dochodzi do 90 stopni, poziom płynów, klapy wirowe czy działają, czy szpilki w kolektorze nie pourywane ,turbina jak pracuje, czy nie dymi, nie gwiżdże na ciepłym silniku, pojeździć w trasie, aż się nagrzeje do 90 stopni, jak chodzą biegi, czy nie ma problemów ze skrzynią, z checkami podczas jazdy, stan akumulatora, klocków, tarcz, czy nie bije kierownica przy hamowaniu, jak chodzi kierownica, czy maglownica sie nie odzywa, jak odpala czy nie stuka, jak pracuje na wolnych obrotach czy nie ma falowania, stan zawieszenia itp itp.
    Najlepiej zrób wywiad z właścicielem i będziesz wiedzieć czy w ogóle warto sobie głowę zawracać.
    Jeśli się nie znasz na 159tkach najlepiej jedź z kimś kto ogarnia temat i pojedź do serwisu na sprawdzenie

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

A ja z innej beczki. Rozglądam się również za 159 2,4, z 9, 10 roku. O silnik nie chcę pytać, bo mam doświadczenia ze starego 2,4 z 166 (choć jestem świadomy, że to nie jest już ta sama jednostka), to chciałem zapytać o DPF. Na czym polega jego usunięcie? Czy jest wadliwy, że wszyscy chcą usuwać filtr?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Cytat Napisał szymonjot Zobacz post
    chciałem zapytać o DPF. Na czym polega jego usunięcie? Czy jest wadliwy, że wszyscy chcą usuwać filtr?
    Zależy gdzie jeździsz jeśli tylko miasto to może powodować problemy częste wypalania itp jeśli natomiast robisz głównie trasy to jeśli nie ma z nim problemów to nie usuwał bym go.
    Jeśli chodzi o usunięcie to tuner wywala go z oprogramowania żeby nie inicjował wypalania, i trzeba wyciąć go mechanicznie zastąpić rurą bądź opróżnić puszkę i zaspawać od nowa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Cytat Napisał daniell162 Zobacz post
    Zależy gdzie jeździsz jeśli tylko miasto to może powodować problemy częste wypalania itp jeśli natomiast robisz głównie trasy to jeśli nie ma z nim problemów to nie usuwał bym go.
    Jeśli chodzi o usunięcie to tuner wywala go z oprogramowania żeby nie inicjował wypalania, i trzeba wyciąć go mechanicznie zastąpić rurą bądź opróżnić puszkę i zaspawać od nowa.
    Dzięki za odpowiedź. Jeżdżę w zasadzie tylko w trasie. Po mieście robię miesięcznie może 150 km.