Strona 7 z 20 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 197

Temat: Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Uważasz, że są to dobre silniki?
    Tak uważam.

Nie uważam również że jest to jednostka bezawaryjna...nie wpadajmy w skrajności. Twierdzę że jest to dobry silnik, z którym dobrze mi się jeździ i tyle, i tego się będę trzymał.

Cytat Napisał Szef
    Chyba kupiles to auto tydzien temu i jeszcze nie widzisz jego mankamentow albo przesiadles sie ze zdewastowanego passata i wydaje ci sie ze chwyciles Pana Boga za nogi
    Juz się tak nie szokuj Szef hehehe Przesiadłem się z AR 33 1,4 w boxerku więc Alfa nie jest mi obca tak dla Twojej wiadomości :wink:

Śmigam na TSie i jeszcze dłuuugooo pośmigam...i nie zamierzam płakać z powodu spalania lub posiadania wariatora, któy trzeba wymieniać :mrgreen:

Pozdrawiam uzytkowników Alfy
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

J@rek
    Gość

Domyślnie

No właśnie.
    Należy rozgraniczyć pewne sprawy.
    Jeżeli ja lubię jeździć subaru, nie będę się upierał, że subaru robi wyjątkowo ekonomiczne silniki biorąc jako podstawę spalanie.
    I jeżeli argumentem będzie - jeżdżę TS bo ma fajny klang - nie będę z tym polemizował.
    Natomiast jeżeli argumentem będzie - udana konstrukcja TS - należy się zastanowić, czy awaryjność tego silnika upoważnia do stawiania tezy - udana konstrukcja.
    Z faktami nie dyskutuje się - ar nie produkuje tego silnika, a to chyba o czymś świadczy.
    Cały czas mówimy o linii TS 16V.
    Nie czuję szczególnego przywiązania do TS i zamiana na 1.7bx chyba nastąpi, bo pasuje mi w bx jego dźwięk. Biorę pod uwagę na przykład remont generalny gdyby się rozsypał.
    Szkoda, że mój nie jest bx .

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Dochodzimy do takiego punktu dyskusji w ktorym zarowno zapalency jak i uzytkownicy TS 16 wymieniaja te same wady Z tym ze jedni przymykaja na nie oko i mowia "takie wady to nie wady "

Cytat Napisał Alfamaniak156
    nie zamierzam płakać z powodu spalania lub posiadania wariatora, któy trzeba wymieniać
    Cytat Napisał WlodekzPoznania
    Z problemem niskiego momentu do 3,5 tys, jeśli się ma dostępność 6,5 tys obrotów to się nie spotkałem. Dla kogo może być problemem dokręcenie do 3,5 tys, jeśli ma jeszcze dalsze 3? Dla kogoś, kto nie użytkował fenomenalnych 4C (czy gaźnikowej, czy TS 8v, czy 1.8-2.0 IE) problem praktycznie nie istnieje, a logika postępowania sprowadza się do tego, że kręci się po prostu wyżej. Alfa to nie taksówka.
    - bierze olej, głównie słaby (Agipa i Selenii mi spalały po 1 l/10 tys.km), a nawet jeśli... co to za koszt...przy przebiegu 30 tkm rocznie trzy litry oleju? 120 pln? Że co tydzień trzeba sprawdzić? A co wieczór umyć zęby? A dłonie nawet kilka razy dziennie :!:
    spalanie - hmmm, jeśli się chce oszczędzić na paliwie 100 PLN miesięcznie i miec przyzwoite osiągi, to się kupuje mniejszą pojemność, albo VWToyote.
    - wariator - hmmm, wada konstrukcyjna jest tak ewidentna, że trudno negować, więc trzeba podejść filozoficznie - zmienia się go jak klocki, albo "kochaj, albo rzuć"
    I nikt nam nie wmowi ze czarne jest czarne
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał PietereQ
    OK Kilka faktów bo widzę że nie wszyscy mają ogarniętą sprawę historii/technologii alfy.
    Wyjaśnijmy sobie parę rzeczy ostatecznie...

FAKT #1
    Alfa od swego założenia w 1910 do przejęcia przez fiata 1987 to NIEZALEŻNA FIRMA z NIEZALEŻNĄ MYŚLĄ TECHNICZNĄ. To że fiat miał też w tedy DOHC, to nic nie znaczy, masa firm wtedy wprowadzała takie silniki, isuzu, nissan, toyota itd... no i trudno żeby z zewnątrz takie silniki nie były podobne...:| Aluminiowy,NAPĘDZANY ŁAŃCUCHEM, OŚMIOZAWOROWY, DOHC alfy 1955 - 1995 to w 100% SILNIK ALFY i ustalmy to raz na zawsze ok?

FAKT #2
    Alfowy silnik TS osmiozaworowy też napędzany łańcuchem, który powstał na bazie silnika DOHC nord (wspomniany wyżej) to też silnik alfy. Debiut w 75/164 koniec kariery w 155. Fiat w nim nie maczał palców NIGDY (o wersji w Gta-J nie wspomniałem co by nie mieszać)

FAKT #3
    Silnik TS 16v to silnik FIATA. miały go późniejsze 155 potem 145/146, 156, 166... nie ma NIC WSPÓLNEGO z poprzednim Twin Sparkiem poza NAZWĄ i DWOMA ŚWIECAMI NA CYLINDER. Jest to ZUPEŁNIE INNA KONSTRUKCJA, blok żeliwny i dół FIATA, głowica aluminiowa, efekt zmodyfikowanej głowicy fiatowskiej. napęd z paska rorządu.
    I to m.in. chcialem wiedziec.Dzieki

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A.
    FAKT #3
    Silnik TS 16v to silnik FIATA. miały go późniejsze 155 potem 145/146, 156, 166... nie ma NIC WSPÓLNEGO z poprzednim Twin Sparkiem poza NAZWĄ i DWOMA ŚWIECAMI NA CYLINDER. Jest to ZUPEŁNIE INNA KONSTRUKCJA, blok żeliwny i dół FIATA, głowica aluminiowa, efekt zmodyfikowanej głowicy fiatowskiej. napęd z paska rorządu.
    Tego faktu nie wziełem pod uwagę :?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Tak uczciwie podsumowując to wydaje mi się że mam odpowiedź na moje pytanie zawarte w temacie.

Bo wniosek jest chyba taki, że po pierwsze należy rozgraniczyć TS 8V i 16V (dzięki PietereQ ).
    Mnie konkretnie interesował TS 2.0 16V, bo taki jest w Alfie GTV. I wydaje się, że
    jednak się nie skuszę ten silnik. I zaraz umotywuję, zanim mnie zlinczujecie
    Otóż jak już trochę samochodami jeżdżę i zauważyłem, że z każdym nieważne jakiej marki
    i jaki model jest tak: każdy ma swoje słabe strony. I do tych słabych stron należy dodać
    jeszcze awarie losowe. Słabe strony to tzw. jazda obowiązkowa. Czy się podoba czy nie
    trzeba to zaliczyć. Do tego dochodzą jeszcze te losowe, czasem to jakiś wyciek, czasem
    tylko przerwany kabelek, ot życie. Tylko jeżeli w ramach stadardu jest tych słabych stron
    sporo, bo jest ich jednak w TS 16V dużo to w miarę możliwości rozważniej jest
    takie rozwiązania technologicznie omijać. Oczywiście można mieć szczęście i
    dobrze kupić... albo kupić średnio a potem mimo to zachwalać (tzw. dysonans
    podecyzyjny, częsta sytuacja, miałem nieraz :mrgreen: ). Ale chyba nie o to chodzi.

Dlatego chciałem bardzo podziękować wszystkim za cenne uwagi, chciałem
    albo potwierdzić swoje obawy które miałem już od pewnego czasu przeglądając
    forum, albo żebyście je obalili. I wyszło co wyszło, chyba prawda wyszła, przysłowiowe szydło z worka.

Mój wniosek jest taki: zebrać do wakacji więcej pieniążków i poszukać V6.
    Zwłaszcza że jeździłem już takim motorkiem i nie miałem praktycznie żadnych
    problemów, koszty ograniczały się do eksploatacji.
    ...tyle że zakup znowu się oddala w czasie... ehhh
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Mójwniosek jest taki: zebrać do wakacji więcej pieniążków i poszukać V6.
    Bardzo dobra decyzja mimo wszystko...Ja w planach jako nastepny mam też tylko i wyłącznie 2,5 V6 lub 2.0TB innych nie biore pod uwagę :wink:

Cytat Napisał Szef
    Dochodzimy do takiego punktu dyskusji w ktorym zarowno zapalency jak i uzytkownicy TS 16 wymieniaja te same wady Z tym ze jedni przymykaja na nie oko i mowia "takie wady to nie wady "
    No i trafiłeś w sedno :wink: Byc może jestem dziwny ale uwielbiam mój "motorek", ładny dźwięk i odpukać...bezawaryjnośc akurat mojego silnika - byc może trafiłem z zakupem...

Pozdrawiam Alfisti...

Szef ...jesteś Alfistą...sztama heh :wink:
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

J@rek
    Gość

Domyślnie

Gdyby tylko się dało, to najchętniej w swojej fuirze widziałbym silnik V6 z camry lub 2.2 subaru (bez turbo).
    Camry - wskazówki obrotomierza i prędkościomierza po depnięciu gazu do oporu - z automatyczna skrzynia - chodzą 'razem' . Miałem wrażenie, że z paliwem przy normalnej jeździe obchodził się dość przyzwoicie. Natomiast przy 200km/h rąbał około 15-16l/100.
    Subaru - nie ma co gadać. Mruk silnika działa jak balsam. Chętny do pracy od razu po odpaleniu bez względu na porę roku. W trasie przy spokojnej jeździe palił mi około 7.5. Nim nie ganiałem, więc nie wiem ile przy krańcowych prędkościach.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Gdyby tylko się dało, to najchętniej w swojej fuirze widziałbym silnik V6 z camry lub 2.2 subaru (bez turbo).
    Camry - wskazówki obrotomierza i prędkościomierza po depnięciu gazu do oporu - z automatyczna skrzynia - chodzą 'razem' . Miałem wrażenie, że z paliwem przy normalnej jeździe obchodził się dość przyzwoicie. Natomiast przy 200km/h rąbał około 15-16l/100.
    Subaru - nie ma co gadać. Mruk silnika działa jak balsam. Chętny do pracy od razu po odpaleniu bez względu na porę roku. W trasie przy spokojnej jeździe palił mi około 7.5. Nim nie ganiałem, więc nie wiem ile przy krańcowych prędkościach.
    Co te silniki mają do tematu ? owszem V6 ale tylko Alfoska :>>>

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Alfamaniak156,
    Dzeiki

Ja tez kupilem bardzo zadbana 156 od pierwszego wlasciciela i oprocz wymiany termostatu , swiec i gornego wachacza od dwoch lat nic po za wymianami eksploatacyjnymi nie robilem
    a z auta jestem bardzo zadowolony
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl