Nie silikonowe, tylko poliuretanowe. Moim zdaniem Alfa 147 jest dużo droższym w utrzymaniu samochodem, mimo młodszego wieku.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Rozumiem, dziekuję za odpowiedzi.
Czy nie jest awaryjna, u mnie to jednak 145 wiodła role tej złej ... no moze bardziej 166 ale skupmy sie na 5 i 7
145 w boxerze jest o tyle dobrym wyborem ze ten silnik jest prostszy jak budowa cepa.
Naprawić idzie go w zaciszu domowym bez wiekszej wiedzy mechanicznej - jak ktos powie ze sie nie da ... to widocznie nie naprawiał tego silnka,
147 psuje sie mniej, ale wiecej w razie czego trzeba sie przy niej narobic - sam mimo juz sporego doswiadczenia w jej rozkrecaniu, musze spedzic sporo czasu na wymianie jakiejs czesci - gdzie to w boxerze zajmowało minuty.
Co do kosztów - nie ma co równać kosztu zakupu, ale w eksploatacji mówta co chceta 147 jest tansza jak dla mnie
147 powodów do zadowolenia
Mnie chodzi tylko i wyłącznie o eksploatację, kosztów zakupu nie liczę.
mattom widzę, że posiadasz obie alfy o które pytam. mógłbyś napisać coś konkretniej jeśli chodzi o koszty eksploatacji obu belli? Pomińmy też koszty paliwa, bo to jest kwestia silnika i kierowcyOdezwę się do ciebie na priva
![]()
Kwestia eksploatacji - to jednak dla mnie wlasnie paliwo i o to rozchodzi sie duzo.
Mimo tego ze 147 jest w gazie, to i tak liczac koszta benzyny pali mniej jak 145 i ma lepsze osiągi.
Co do wymian itd.
Wahacze - fakt kosztują sporo, ale u mnie nawet te najtansze troche kilometrów już zrobiły, a koszty - mnie studenta jakoś nie zabiły.
Wiadomo, tarcze klocki - to wszystko kosztuje, ale jakiejś przepaści cenowej nie ma.
A poza tym - rozrząd - chyba tutaj najwieksza rozbieżność - bo jednak 145 ogranicza sie do 2 pasków i 2 napinaczów w cenach ... smiesznych.
Pompa wody tez za dobre pieniadze do dorwania - no i co najwazniejsze. rozrzad mozna wymienic na parkingu pod domem, a najwiecej czasu zajmuje demontaz przodu.
w 145 wysypały mi sie uszczelki pod glowica, wymienione na podjezdzie przy garazu za pomoca najzwyklejszych grzechotek.
wydech - koszty nei powalające, jakieś uniwersalne mozna znalezc i tu i tu w ciekawych pieniadzach.
z tego co jeszcze w autach bylo robione ... no wlasnie w 147 zawias i rozrzad i kikla wymian oleju.
w 145 zawias rozrzad, uszczelki pod glowica planowanie glowicy, sprawdzenei dołu, wymiana hamulców na wszystkich kołach zmieniony wydech bo stary juz znikł w rdzy, zmiana kabli przewodów i swiec. No i to tyle.
przebiegi dla 147 200tys dla 145 120tys.
No to teraz już będę mieć problem z wyboremBędę musiał bliżej przyjrzeć się cenom części i przeanalizować wszystko
![]()
napisałem ci pw.
Wiem ze wybór jest trudny - ale zawsze mozna potraktować 145 jako auto przejsciowe,
boxery nei długo zaczna zyskiwać na wartości a nie tracić![]()
Raczej bym myślał o 1.9 JTD, boję się spalania boxerów. I podobno ciężko gaźnik wyregulować...?