a moim zdaniem 115 km to nie jest "muł" i nie jedno auto z tego segmentu może pozazdrościć mu dynamiki i przyspieszenia
Pozdrawiam
MAm do sprzedania alfe 147 sprowadzona z Włoch jest po delikatnej kolizji maska wgniecona błotnik i zderzak Silnik pali chłodnice cale , ogolnie tylko zderzak do wymiany a reszte do klepania! Silnik to 1.9 JTD 115 km
Alfa ma Przejechane 170 tys i naprawde tyle ma co widać po wnetrzu ;] chce za nia 7 tys ;] jak cos pisz pw ;]
i zarejestrowales sie tylko poto aby wcisnac komus te alfe? to juz jakas desperacja![]()
Co do 2.0 TS +LPG właśnie taki posiadam i spalanie po mieście jazda nieekonomiczna bo często się w pracy "spieszę" wychodzi około 12l/100km. Nie ma tragedii. Ja rocznie robię koło 20-24tyś km i instalacja mi się zwróci po około 6m-cach. ;] co do wyprzedzania... Bardzo przyjemnie się to robi ;D
pozdrawiam
Cena przejechania 100km JTD w duzym miescie to koszt 42zl a za przejechanie 100km TS przy spalaniu 12litrow to 33zl czyli roznica 9zl wiec na 1000km oszczedzasz 90zl czyli 900zl na 10000km czyli rocznie 2160zl wiec troche przesadziles ze zwrotem w 6miesiecy chyba ze za instalacje zaplaciles 1000zł.
Tak czy inaczej tak jak pisalem LPG bedzie tansze i gdy duzo sie jezdzi po miescie to jest to oplacalne w poprzednim aucie przez dwa lata czyli 70-80tys km oszczedzilem okolo 10000zl sprawa ma sie troche inaczej przy jezdzeniu w trasie tu oszczednosc maleje bo TS spali z 10litrow LPG na 100km czyli bedzie to jakies 27zl za 100km ale JTD spali 5,5litra litra i koszt 100km to bedzie 32zl wiec tylko 5zl roznicy. A gdy ktos robi mniejsze przebiegi okolo 15tys to wtedy oszczedzi 750zl rocznie wiec instalacje bedzie splacac przez 4 lata oczywiscie trzeba jeszcze pamietac o obsludze LPG wymiana filtra , czesta wymiana swiec , poprawa strojenia drozszy przeglad i juz pewnie minimum obsluga rocznie wyjdzie z 200zl dodatkowo. Dlatego w trase polecam diesla bo roznice moga wyjsc tak nie znaczne bo 500-600zl w sklai roku to nie wiele biorac pod uwage inwestycje w instalacje i fakt ze ja na przyklad zmieniam auta co dwa lata i wielu moich znajomych nie trzyma auta wiecej czasu.
Po 1. Koledze z Alfą za 7k dziękuj serdecznie.
Po 2. Jak już pisałem moje trasy to głównie w okolicy 20-70km, po mieście tyle ile potrzeby by z niego wyjechać na autostradę, także niewiele.
Zadam pytane ponownie. Jakie są różnice w budowie silników 115km i 140km JTD? Pytam pod kątem zwiększania mocy.
Który motor wybiorę to zależy jakie auto się trafi. Nie będę szukał na siłę mocniejszej wersji, 115km myślę ze spokojnie starczy, a jak na frajdę braknie to się go zawirusuje. Z tego co widzę na forum to spokojnie do 140km można podnieść moc..
ok
ale nie bierzesz pod uwage tego że ja różnice wyliczam między 10l PB 5.80zł = 58zł za 100km a 12l LPG x 2.90 = 35 zł czyli na 100km mam zaoszczędzone 23 zł 1000km 280 zł 10000km 2.800 zł a to koszt instalacji był robiąc 20 tyś km rocznie zwraca mi się w pół rokuja osobiście ropniaka nie brałem pod uwagę więc nie wiem, dałem tylko swoje "dane" dla założyciela tematu żeby mógł sobie je porównać z innymi
pozdrawiam