Omron widzę, ze lubisz żartować
Doradzcie mi, czy 15k zł to wystarczający budżet na 147 FL JTDm ?
Omron widzę, ze lubisz żartować
Doradzcie mi, czy 15k zł to wystarczający budżet na 147 FL JTDm ?
Ja Wam powiem, ze jak czytam to forum, to aż mi sie odechciewa tego auta kupować....
- - - Updated - - -
znalazłem 2 auta
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-2-0...C29365745.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-dis...C30197084.html
To po co Ty masz alfe
Ja swoja 147 kupiłem rok temu do tej pory wymieniłem:
Rozrząd ale to standard przy kupnie (tańszy niż do viki b którą miałem wcześniej)
Lewy Wahacz TRW wpitoliłem się w dziurę dobrze że koła nie urwałem
Zaślepiłem eger 1h roboty i koszt 15 zł normalnie masakra cenowa
Łączniki stabilizatora z tyłu Lukasa 2x cena wyniosły chyba coś około 130 zł
Wszystko zrobione bella śmiga jak szalona nic tylko lać paliwo
A tak wszyscy płaczą że Alfa jest taka droga w utrzymaniu że tak sie psuje a guzik prawda jak dbasz tak masz
Moja ma przelatane ponad 240k, zużycie oleju od wymiany do wymiany 0 !!! Klima chłodzie lepiej niż w niejednym nowym samochodzie, zawieszenie jest bardzo dobre idealnie zachowuje sie przy większej prędkości zwłaszcza w zakrętach
Oj tam oj tam, nie na trapezowym, bo na żabie i kobyłkach ale z powodzeniem wymieniałem i dolne i górne wahacze pod blokiem, wczoraj skończyłem komplet góra + łączniki stab.
Teraz muszę zaglądnąć w gumy stabilizatora - ale tego już bez kanału nie ruszę.
Ogólnie - zawias jest do zrobienia bez problemu wystarczą podstawowe narzędzia + ściągacz do sworzni/ewentualnie do spręzyn.
Silnik - jeśli chodzi o TS - to też ogarniesz podstawowe rzeczy kilkoma torxami i kompletem nasadek.
Wiadomo, że dołu silnika czy rozrządu pod blokiem nie tykniesz, ale pasek mikro czy inne pierdoły jak najbardziej.
147 powodów do zadowolenia
Zatem śpię spokojnie, bo u Narzeczonej jest kanał, narzędzia i pomocna dłoń w postaci przyszłego TeściaNawet jest belka z wciągarką do podnoszenia silnika
Jedyny problem to fakt, że mieszkamy jakieś 90 km od Jej domu rodzinnego, więc jeśli auto padnie na amen, to trzeba będzie lawetę brać, albo oddać w ręce lokalnego speca.
Zrób z 80-100tyś i wtedy powiedz jak się sprawuje, bo takie "kupiłem, przejechałem 10k, auto super, co wy chcecie" nie jest zbyt mairodajne.
Pytałem już ze 3 razy i nikt nie odpowiedział (strach przed prawdą ?), dlaczego 156 i 147 mają słabą opinię i drastycznie niską cenę w CAŁEJ EUROPIE ? Czyżby cała europa to stado bałwanów wielbiących VAG'a ?
Ostatnio edytowane przez myszoskoczek ; 17-08-2013 o 17:49
leci 3 rok od kupna 147
1.6 z tym ujowym teesem,
nakrecone u mnie ponad 80tys km na gazie, jedyna usterka byla pompa paliwa.
Po kupnie na swiezo zmieniony rozrzad + termostat.
Auto jezdzi ma sie dobrze - nie wygląda blacharsko bo pare razy dostała tu i ówdzie,
W czasie eksploatacji normalne wymiany typu olej co 10tys filtry swiece.
Ostatnio po 75tys jazdy na gazie + xxx km wczesniej wymieniona oryginalna cewka na uzywke.
Nabite gruuubo ponad 230tys km
147 powodów do zadowolenia
ajak my ciebie pytamy to nieodpowiadaszniech ktos tego trola zblokuje ale pamietasz ze alfa niemiała vki 2.4 jtd
mają cene taką bo pełno takich ludzi jak ty co niemieli a słyszeli ze taka zła
a niby fordy lepsze
???ja tam po wieloletnim doswiadczeniu wiem ze alfy są fajnymi i niezawodnymi jak sie dba
i po 156 gt kupie
pozdrawiam trola mysoskoczka,a poco ty na tym forum udzielasz sie???????ja ci odp ty tez odp
![]()
Dodam co od siebie. Nie mam Alfy, ale mama jeździ Megane 1FL 1.6 16V, czyli dość awaryjne auto wg opinii publicznej. Faktycznie, psuł sie i potwierdzał mit awaryjnosci. Sytuacja sie zmieniła gdy moja mama zrozumiała, ze na aucie sie nie oszczędza. Zaczęła jeździć do dobrego mechanika który ogarnął auto, wymienia elementy na czas. Od ponad 2 lat nic sie nie dzieje. A przecież to francuz. Jak sie dba, tak sie ma.
Co do fordów - nie trzymają ceny podobnie jak Alfy. Focusa czy Mondeo można kupić bardzo tanio. Ale kto by chciał tym jeździć?
Tylko na tym forum kilka osób nie może zrozumieć (to zazwyczaj te osoby, które mają kontakt tylko z alfą TS 16V, najczęściej 1.6), że ten czas na wymianę elementów w różnych markach/modelach jest baaaaaaaaaaardzo różny.Zaczęła jeździć do dobrego mechanika który ogarnął auto, wymienia elementy na czas.
Oczywiste jest dla mnie (ale nie dla wszystkich) to, że jak wszystko wymienisz na nowe, to raczej nic Ci się zepsuć nie powinno. Tyle, że jak ktoś chce mieć wszystko nowe, to kupuje nowe auto...