Strona 71 z 79 PierwszyPierwszy ... 2161626364656667686970717273747576777879 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 788

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Mowa poprzedników nie jest o prędkościach a dynamice, prędkość a katowanie to dwie różne sprawy. Katowanie = temperatura, ciśnienia. Może i jakiś związek to ma.
    Aczkolwiek największy wpływ na MA z tego co czytam to ma kwestia farta...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał p11k Zobacz post
    Dla mnie to jednak trochę zbyt pochopnie wnioski, w modułach pada głównie elektronika a to nie ma żadnego powiązania z prędkościami. Na OLX była niedawno wystawiona Giulię, gdzie własciciel miał ją od nowości, jezdził na trackdaye, olej wymieniał co 9k, a moduł i tak padł po jakimś śmiesznym przebiegu. Ja mam 2017r, auto sprowadzone ze Stanów kilka lat temu, raczej jeżdżę spokojnie i mimo ponad 100 tysięcy na liczniku nic się nie dzieje.
    ja piszę o obserwacjach powiedzmy małej/uproszczonej statystyce ale jednak na próbie dziesiątek aut w których wymieniano MA i setek aut które serwisowali w warsztatach. Podałem też przykłady konkretnych aut. To że MA ma swoje podatności i prędzej czy później padnie to wiadomo, ja pisze o tym co opóźnia pad MA. Oczywiście jak w każdym rzeczywistym przypadku, będzie rozrzut, więc będa przypadki dość skrajne - liczy się natomiast to czy statystycznie przesuwamy mocno w górę tą średnią i tu ja mam swoją opinię na podstawie rozmów z dwoma warsztatami i jakimiś przypadkami rzeczywistymi.
    Co do "elektroniki" zacznijmy od tego że takowej tam nie ma, jesli już to elektrozawory i tyle. O jakiś problemach z nimi słyszałem jakieś pęknięcia/problemy z izolacją, ale czy jako główna sprawa, chyba nie. Natomiast czy to też nie wynikałoby np z oporów pracy (długi interwał, słaby olej, muskanie gazu - niższe wydatki pompy oleju, obciążenie mechaniczne pracy elektrozaworu doprowadzające do jego uszkodzenia)? O ile pamiętam z Youtuba materiał Profesora Krisa, to tam tłumaczył ucieczkę ciśnienia przez pasowanie takich popychaczy sterowanych ciśnieniem oleju (a to sterowane poprzez elektrozawór), no a to juz sprawa trących materiałów o siebie które co zmniejsza? Tak, dobre smarowanie.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Panowie, dlaczego tylko czekacie i obserwujecie, aż MA zacznie na tyle niedomagać że go wymieniacie? To jest nierozbieralne? Nie da rady tego co np. xx tys zdemontować, rozebrać wyczyścić i złożyć z powrotem?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Panowie, dlaczego tylko czekacie i obserwujecie, aż MA zacznie na tyle niedomagać że go wymieniacie? To jest nierozbieralne? Nie da rady tego co np. xx tys zdemontować, rozebrać wyczyścić i złożyć z powrotem?
    Jak nie masz co z kasa robić to możesz co tydzień rozbierać i składać.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    Jak nie masz co z kasa robić to możesz co tydzień rozbierać i składać.
    Jak robisz co tydzień xx tys, to co tydzień rozbieraj. Co 2 tygodnie nie będziesz musiał wymieniać. Wymiana kosztuje prawie dychę, ile może kosztować porządny profilaktyczny serwis? tysiąc? dwa?

Auto

Domyślnie

dobry olej, czestsze wymiany, uzywanie zakresu obrotow i u mnie zwykle dolany archoil ar9100 (podnosi tbn czyli czysci lepiej) i samo sie czysci
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Troche to gdybanie. Równie dobrze może się okazać że jednak wystarcza częsta wymiana oleju, tylko jak te wymiany były na papierze, a nie w silniku to średnio to zadziała.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Pudło. Wszystkie wymiany poza pierwsza robiłem sam i na pewno poszedł nowy olej. Ale co do gdybania- pełna zgoda, Rozkręcamy tu teorie spiskowe a możliwe, że dostawca spaprał jakiś pierścień albo dźwigienkę w kilku seriach MA...

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    dobry olej, czestsze wymiany, uzywanie zakresu obrotow i u mnie zwykle dolany archoil ar9100 (podnosi tbn czyli czysci lepiej) i samo sie czysci
    Oczywiście, że to pomaga, ale obudowa mulitair jest de facto zbiornikiem na olej pod ciśnieniem, gdzie jest mnóstwo zakamarków w których mogą osadzać się różne zanieczyszczenia, czy to ścier z silnika, czy nagary z oleju. Często wymieniana oliwa to czystsza oliwa. Eksploatacja na krótkich odcinkach odcinkach miejskich na niedogrzanym oleju, duża "dolewka" benzyny w oleju ma wpływ na gorsze smarowanie elektrozaworów. Dynamiczna jazda to większe ciśnienie w układzie -> szybsze krążenie oleju -> mniejsza ilość osadzonych zanieczyszczeń. Tyle można się domyślać z ogólnej teorii mechaniki płynów. Duża losowość i rozpiętość czasowa i przebiegowa usterek sugeruje, że w którymś momencie ilość zanieczyszczeń jest na tyle duża, że trafiają one w elektrozawór w takiej ilości, że powodują jego wytarcie i utratę wymaganych parametrów. Stąd moje pytanie dlaczego tego co jakiś czas nie rozebrać i nie wyczyścić? Na przykład dla eksploatacji miejsko/emeryckiej co 50tys, a dla dynamicznej co 100? Jakie tego są koszty? Nowe uszczelki obudowy i parę roboczogodzin?
    Tak naprawdę to pytanie jest, czy wycieranie się elektozaworów to jest proces który trwa dziesiątki tysięcy kilometrów i w zasadzie nie jest do powstrzymania/spowolnienia, czy jest to proces dość gwałtowny, tj. zawory są w dobrej kondycji i w którymś momencie dostają na tyle dużo zanieczyszczeń z oleju, że ich wytarcie następuje na przestrzeni kilkudziesięciu/kilkuset kilometrów.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 20-12-2024 o 08:41

Auto

Domyślnie

myślę że kosztowo z czyszczeniem (pytanie na ile to da się też wyczyścić na stole) niezbyt opłacalne (pewnie ze 2tys koszt do tego jednak ryzyko - kupa rozkręcania - silnika się nie rozbiera dla funu bo coś zawsze można sknocić, wprowadzić nonwy problem, przekręcić, niedokręcić, urwać, zapomnieć, nieuszczelnić dobrze itp)- chyba taniej i lepiej dbać o dobry olej, wymiany częstsze, ewentualnie dodatki jak ja leję które są jakby lekką płukanką (podniesiony TBN).
    Albo robić płukanki od nowości tak jak mój współpracownik robił w Giulietcie, i MA wymieniony w 2011r na gwarancji przed 30tys km, działał tip-top w 2024r po zrobieniu kolejnych 210tys km. Nie wiem jak płukanka by zadziałała w aucie z już zaniedbanym MA, są tacy którzy twierdzą że jak zrobili (ale na zaniedbanym MA), to MA wkrótce zaczął sypać błędami - może uszczelnienia mieli realizowane już na osadach z oleju i jakoś jeszcze działał a po wypłukaniu MA od razu pokazał że jest do kitu?
    Ja w Giulii zrobiłem raz płukankę, chyba przy 3 wymianie oleju 22tys km, a od tego czasu mam inne oleje i właśnie Archoil AR9100 zwykle który trzyma wszystko czystsze. Obecnie olej wymieniam co rok już, co jakieś 10-12 tys km (jazda głównie miejska bardzo dynamiczna).