Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Znawca Avatar Artih
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Maserati Quattroporte 4.2 V8

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Tak w skrocie :
    Jeden ktos opisal cos
    I poszlo pismo od prawnikow itd itp
    ...
    A wystarczy dopisać "Powyższe to moja subiektywna opinia" i prawnicy mogą naskoczyć.

Alfa Romeo 145 Boxer 1.7 16V 129KM 1995r
    Alfa Romeo 146 Boxer 1.6 103KM 1996r
    Alfa Romeo 147 Progression 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
    Alfa Romeo 147 Distinctive 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
    Alfa Romeo 155 Super 2.0 TS 8V 144KM 1993r
    Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 12V 165KM 1992r
    Alfa Romeo 156 Distinctive 1.9 JTD 8V 115KM 2002r
    Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 1998r
    Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 2000r
    Alfa Romeo 159 Q4 2.4 JTD-M 20V 210KM @248KM 2007r

Alfa Romeo 166 Distinctive 2.4 JTD 10V 150KM 2004r
    Alfa Romeo 166 Distinctive 2.5 V6 24V 188KM 2003r

Maserati Quattroporte Automatica 4.2 V8 400KM 2008r

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Cytat Napisał czapel Zobacz post
    jak ona ma 137 tys to....kiera, panel, pozatym nawet mu się dywanika nie chciało poprawiac i błedy w opisie. 22 tys. ale pewnie do włożenia z 8 tys.
    Dlatego uważam, że warto dozbierać (dopożyczyć) te kilka tysięcy więcej i dołożyć do auta z półki cenowej, gdzie łatwiej będzie o sprawdzony egzemplarz.

Bo finalnie może okazać się, że te kilka tysięcy i tak trzeba będzie dołożyć. Tylko już w doprowadzenie do właściwego stanu auta kupionego w "atrakcyjnej" cenie.

Co do dywaników... Ciekawe czemu nie są oryginalne. Przecież 137 tysięce kilometrów nalotu nie powinno ich zużyć. Za to przy odpowiednio większym przebiegu mogły dostać w kość. Moja Bella ma lekko ponad 200 tysięcy przebiegu (a licznikowo 125 tysięcy ) i ślady zużycia dywaników są zauważalne. Może w tej co ma licznikowe 137 tysięcy ślady zużycia były już na tyle znaczne, że zbytnio intrygowały. Chociaż skoro przebieg jest udokumentowany, to może po prostu piłkarz na treninigi w piłkarskich korkach jeździł (albo modelka/businesswomen w szpilkach) i to pewnie dlatego.

Na pewno trzeba to auto bardzo dokładnie sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez ArcoMancino ; 22-06-2014 o 23:41

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Wsadzę kij z mrowisko trochę: może lepiej dać za auto 22 tysiące i włożyć w remont 8 tysięcy- wtędy będziemy mieć pół nowego auta, niż wydać 30 tysięcy i czekać kiedy wyjdą buble?

No tylko trzeba chcieć się bawić i mieć kogoś ogarniętego w Alfach.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Tylko, że za 8 tyś pół auta nie wymienisz...:-P
    Wystarczy, sprzęgło + dwumas, oleje, rozrząd, dpf,klapy,egr i np. turbo i już kręcisz się niebezpiecznie w okolicy 8 tyś zł :-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Tylko, że za 8 tyś pół auta nie wymienisz...:-P
    Wystarczy, sprzęgło + dwumas, oleje, rozrząd, dpf,klapy,egr i np. turbo i już kręcisz się niebezpiecznie w okolicy 8 tyś zł :-)
    Przy tej okazji warto podkreślić, że jak auto jest zaniedbane to dotyczy wnętrza i lakieru również. Wieć masz 8 tys na mechanikę, a co z resztą???

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

To wszystko co piszecie rzecz względna- jeżeli auto jest w fatalnym stanie to oczywiście, że 8 tysięcy nie wystarczy.
    Ja tu mówie o przykładzie "auto wygląda dość dobrze, ale mechanicznie kuleje". Wtedy właśnie klapy, DPF, EGR, oleje, rozrząd itd robi się za te "niebezpieczne" 8k zł i masz wszystkie typowe usterki załatwione raz na zawsze.

A tak, kupisz auto za większą kasę i prędzej czy później trzeba będzie zrobić te rzeczy... Moim zdaniem jest to rozsądniejsze. Wszystko sobie można policzyć przecież i wyjdzie, czy się opłaca czy nie.

Jak kupi ktoś zadbany egzemplarz to tak czy siak trzeba będzie w niego władować kasę jakąś- chociażby rozrząd, oleje filtry... z tego robi się dodatkowa górka, czyli 8k zapłacone od razu + to co i tak trzeba zrobić. A wcześniej wydając 8k mamy pewność, że to co kupiliśmy jest nowe i na pewno wytrzyma więcej.

Każdy przecież i tak zrobi jak chce- ja tylko przedstawiam swój tok myślenia.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR159 1.9 8V 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał ArcoMancino Zobacz post
    Dlatego uważam, że warto dozbierać (dopożyczyć) te kilka tysięcy więcej i dołożyć do auta z półki cenowej, gdzie łatwiej będzie o sprawdzony egzemplarz.

Bo finalnie może okazać się, że te kilka tysięcy i tak trzeba będzie dołożyć. Tylko już w doprowadzenie do właściwego stanu auta kupionego w "atrakcyjnej" cenie.

Co do dywaników... Ciekawe czemu nie są oryginalne. Przecież 137 tysięce kilometrów nalotu nie powinno ich zużyć. Za to przy odpowiednio większym przebiegu mogły dostać w kość. Moja Bella ma lekko ponad 200 tysięcy przebiegu (a licznikowo 125 tysięcy ) i ślady zużycia dywaników są zauważalne. Może w tej co ma licznikowe 137 tysięcy ślady zużycia były już na tyle znaczne, że zbytnio intrygowały. Chociaż skoro przebieg jest udokumentowany, to może po prostu piłkarz na treninigi w piłkarskich korkach jeździł (albo modelka/businesswomen w szpilkach) i to pewnie dlatego.

Na pewno trzeba to auto bardzo dokładnie sprawdzić.
    Ogólnie chcę kupić auto pewne, ale wymagania mam dość małe. Rocznik może być 2005, silnik nawet 120 KM. Czy za takie wymagania nie wystarczy zapłacić 23 tys?

Co do auta które wstawiłem, to już mi się go odechciało, ale z ciekawości mnie nurtuje trochę jakie tam przekręty poszły. Może ktoś sprawdzi jego vin? ZAR93900007055115

Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    To wszystko co piszecie rzecz względna- jeżeli auto jest w fatalnym stanie to oczywiście, że 8 tysięcy nie wystarczy.
    Ja tu mówie o przykładzie "auto wygląda dość dobrze, ale mechanicznie kuleje". Wtedy właśnie klapy, DPF, EGR, oleje, rozrząd itd robi się za te "niebezpieczne" 8k zł i masz wszystkie typowe usterki załatwione raz na zawsze.

A tak, kupisz auto za większą kasę i prędzej czy później trzeba będzie zrobić te rzeczy... Moim zdaniem jest to rozsądniejsze. Wszystko sobie można policzyć przecież i wyjdzie, czy się opłaca czy nie.

Jak kupi ktoś zadbany egzemplarz to tak czy siak trzeba będzie w niego władować kasę jakąś- chociażby rozrząd, oleje filtry... z tego robi się dodatkowa górka, czyli 8k zapłacone od razu + to co i tak trzeba zrobić. A wcześniej wydając 8k mamy pewność, że to co kupiliśmy jest nowe i na pewno wytrzyma więcej.

Każdy przecież i tak zrobi jak chce- ja tylko przedstawiam swój tok myślenia.
    Masz duzo racji, kolego. To rozsadne podejscie. Tylko wymaga checi i cierpliwosci w "odchwaszczaniu".

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

Dodano po 5 minutes:

Cytat Napisał kołek Zobacz post
    Ogólnie chcę kupić auto pewne, ale wymagania mam dość małe. Rocznik może być 2005, silnik nawet 120 KM. Czy za takie wymagania nie wystarczy zapłacić 23 tys?
    Myślę, ze można cos znaleźć. Tylko trzeba mocno poszukać. Sam spotkałem się w tej kwocie z krajowa AR159 1.9 jtdm od pierwszego właściciela. Kupiona w polskim salonie. Ale ktoś mi ja sprzed nosa sprzatnal :-( . Co do numeru VIN - mamy na forum wątek, gdzie można poprosić kolegów o sprawdzenie.

Pozdrawiam,
    Arek

Ostatnio edytowane przez ArcoMancino ; 23-06-2014 o 18:22 Powód: Dodano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Nestow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Dodatkowo dla aut rejestrowanych w Polsce można uzyc nowej bazy historiapojazdu.gov.pl

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto

Domyślnie

A od kiedy wprowadzano do niej dane?

Pozdrawiam,
    Arek