Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
zaślepiłem EGR takim oto czymś![]()
W tym oto miejscu gdzie widać odkręcone dojście do egr
przejechałem może z 1km rozgrzanym silnikiem na wyższych obrotach i ja czuje że muł ! gorzej niż przed , wymiana zaślepki na uszczelkę ;p
wyciągam zaślepkę a tam takie coś
jutro czyszczę EGR i przepustnice i zakładam zaślepkę tutaj na kolektorze wydechowym o tutaj
dobry pomysł ?
silnik to 1.9 jtd 115km
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ja też nie wiem o co chodzi z tym "takie coś"![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
"To takie coś" obstawiam że chodzi o to: włożona została jasna zaślepka a wyjęta ciemna po przejechaniu iluś tam kilometrów. Kolega myślał że tam się nie brudzi i się zdziwił że jednak takJeśli źle to odebrałem proszę mnie poprawic.
- - - Updated - - -
Wiesz a jednak myślę że jakoś na pewno bo dziś przełożyłem i jest tak. Nie dymi nic dosłownie ZERO i jest mocniejsza jakby albo złudzenie. Bo jeśli było zaślepione nie w tym miejscy to powietrze musiało iść jakoś inaczej prawda? Co za tym idzie przekłada się to na coś.....tak ogólnie dla wszystkich. Może nie jestem jedyny 2 lata tak jeździłem.
Maciek 156 czy myslisz ze zaslepienie nie w tym miejscu nie odbija sie na niczzm...
Ostatnio edytowane przez jacek83 ; 06-07-2012 o 15:07
Ale przecież to dalej ta sama zamknięta prosta rura.
Chyba, że chodzi o jej wartości pojemnościowe i to gra jakąś rolę.
Właśnie.... Po części mi chodzi o to samo czy miejsce zaślepienia gra jakąś rolę. Ja mam założoną zaślepkę przy klapie gaszącej a maciek-156 w opisie zakreślił zaślepienie rurki pod egr. i pojawia się pytanie czy to gra jakąś rolę
Wydaje mi się, że nie, bo to po prostu rura. Właściwie jestem pewny, że nie.
... pod warunkiem, że ktoś nie ma nieszczelności wcześniej i podczas zaślepiania nie wiedząc o tym doszczelni układ.
Będzie poprawa, to gwarantowane.Ostatnio miałem taki przypadek w Oplu CDTI 1.9 (DT czyli Alfowy JTD 8V). Lekko popuściła się śrubka przy EGR od dolotu spalin czyli przy rurze od spodu. I może to właśnie jest powodem ?
Tak na marginesie jedna ze śrubek była bez podkładki. Popuściła się i lekko uchodziły spaliny, a samochód zesłabł dość znacznie. Co ciekawe, to spaliny nie były wyczuwalne w kabinie.
Zaślepke włożyłem chyba nie w te miejsce co powinienem dlatego tak wyszło...te czarne to sadza lub coś podobnego
dzisiaj stwierdziłem że trzeba wyczyścić ten zawór więc wziąłem się do pracy ze znajomym...
demontaż :
Taki syf był tutaj
To się znajdowało w kolektorze ssącym (niestety nie mieliśmy nowej uszczelki miedzy kolektorem a silnikiem więc nie demontowaliśmy nic) jedynie wycieranie szmatką było jakimś rozwiązaniem
EGR i to co w nim było
Czujnik doładowania
Czyszczenie nitrem oraz płynem do mycia silników do tego myjka ciśnieniowa , pędzelek , oraz dużo papierowych ręczników
http://imageshack.us/photo/my-images...706160808.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images...706160832.jpg/
Postanowiłem zaślepić EGR w dwóch miejscach , pod zaworem , oraz tam gdzie jest kolektor wydechowy.
Auto jedzie normalnie tak jak jechało nie odczułem różnicy , lecz już wcześniej zauważyłem że przy wciskaniu mu na dwójce, później na 3 biegu już łapie muła na ok, 3300/3300obrt później na 4 biegu ma ciężko dojść do 3000obrt i nie słychać turbiny albo ją słabo słychać włącza się check engine , i raz nie chciał się wkręcić na obroty tylko max 3500obrt(na biegu jałowym) po wyłączeniu silnika i włączeniu , przygazowaniu mu do 3000obrt check się wyłacza lecz znów się robi ta sama historia że jakby się przeładowywała turbina , czyli co ? czujnik do wymiany ?