Strona 73 z 105 PierwszyPierwszy ... 23636465666768697071727374757677787980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1050

Temat: Alfa Romeo SUV- (Stelvio) 2016...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Już nie można słuchać o tym Cayene.

Co do tego - co gdy do kombi się nie mieszczę ? - zmieniam na SUV'a, no genialne - będę się jeszcze gorzej mieścił, ale co tam Kombi są bardziej pojemne i pakowne (w segmencie cenowo-wyposażeniowym, no bo nie najmniejsze kombi i największy SUV)

SUVy powinny mieć oddzielne marki w ramach jednej firmy, bo tak to taki klient od Cayenne czy Stelvio, przy jakiejśtam okazji zapytany - czym jeździsz ? - odpowie : Porsche, czy Alfą. No formalnie tak, ale jakież to Porsche i jakaż to Alfa :-/ Rozmówca będzie nieświadom, ale co z tego jak właściciel jest świadom? to jak nakładki plastikowe Brembo na zaciski - "ludzie" nie wiedzą, nie widzą różnicy, ale ja wiem przecież jakie to słabe. Byłaby oddzielna marka - nie byłoby problemu, a nie - materiał reklamowy jaka to wyścigowa BYŁA kiedyś Alfa Romeo, jaka to bogata historia sukcesów, jakie to auto dla kierowcy, jak to wał odelżony dla poszukiwania kilogramów i pewnie napędzania tego wału, jak to środek ciężkości obniżony, jak to aerodynamika, jak to masa dla lepszego hamowania, czucia wozu itd , a tu łubudu .... SUV.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    jaka to wyścigowa BYŁA kiedyś Alfa Romeo, jaka to bogata historia sukcesów, jakie to auto dla kierowcy, jak to wał odelżony dla poszukiwania kilogramów i pewnie napędzania tego wału, jak to środek ciężkości obniżony, jak to aerodynamika, jak to masa dla lepszego hamowania, czucia wozu itd , a tu łubudu .... SUV.

który zrobił "łubudubu"

http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/...es-silnik.html

"Przedprodukcyjna Stelvio Quadrifoglio przejechała pętlę toru Nurburgring w 7 minut 59 sekund (Alfa Giulia 7 minut 32 sekundy). Tym samym Porsche Cayenne Turbo S z czasem 7 minut 59 sekund i 74 setne musi oddać koronę. Niemcom raczej nie jest do śmiechu bo łomot spuścił im samochód o zupełnie nowej konstrukcji i tylko czekać, jak Włosi ponowią próbę z modelem już produkowanym".

Ja wiem, to nie sport, ale odmawiać im, że nie przyłożyli się do tematu byłoby nie w porządku. A to, że bazują na doświadczeniach całego FCA, no cóż, dawno już marki w większości zatraciły swoja historyczną samodzielność.
    Alfa Romeo Nel Cuore

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    który zrobił "łubudubu"

http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/...es-silnik.html

"Przedprodukcyjna Stelvio Quadrifoglio przejechała pętlę toru Nurburgring w 7 minut 59 sekund (Alfa Giulia 7 minut 32 sekundy). Tym samym Porsche Cayenne Turbo S z czasem 7 minut 59 sekund i 74 setne musi oddać koronę. Niemcom raczej nie jest do śmiechu bo łomot spuścił im samochód o zupełnie nowej konstrukcji i tylko czekać, jak Włosi ponowią próbę z modelem już produkowanym".

Ja wiem, to nie sport, ale odmawiać im, że nie przyłożyli się do tematu byłoby nie w porządku. A to, że bazują na doświadczeniach całego FCA, no cóż, dawno już marki w większości zatraciły swoja historyczną samodzielność.

O widzisz, dzięki - widać jak sportowe są SUVy - pół minuty różnicy do wozu którym był , zanim się zMacDonaldował.

Aha, w żzadnym razie nie nie bagatelizuję i nie umniejszam, że się inżynierowie nie napocili aby toto jechało w ogóle. Ale dlaczego to się nie mogło nazywać jeep na przykład ? i nie nosić scudetta ? po cholerę do tego Alfę mieszać.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 04-04-2017 o 15:41

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

O widzisz, dzięki - widać jak sportowe są SUVy - pół minuty różnicy do wozu którym był , zanim się zMacDonaldował.

Aha, w żzadnym razie nie nie bagatelizuję i nie umniejszam, że się inżynierowie nie napocili aby toto jechało w ogóle. Ale dlaczego to się nie mogło nazywać jeep na przykład ? i nie nosić scudetta ? po cholerę do tego Alfę mieszać.
    Odpowiedz brzmi: P&L, rentowność marki. Zarzadzający i akcjonariusze, gdy szukają miejsca na poprawę wyników danej korporacji zaglądają pod kazdy dywan (obserwują każda markę w korporacji jako oddzielny silos). Jeżeli marka jest nierentowna, to trzeba mocno sie tłumaczyć, by wyjaśnić jaki sens ja trzymać, zamiast zamknąć i oszczędzić korporacji strat. Albo mozna uczynić markę rentowna i w ten sposób zdjąć z niej zagrożenie i racjonalizatorskie pokusy finansistow. Wydaje sie, ze wlasnie temu ma służyć Stelvio.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Ja tam rozumiem sens istnienia suvow, ale ze względów oczywiście pomijanych przez ludzi, którzy takie auta kupują. Słyszymy zazwyczaj, ze o wyborze decyduje praktyczność czy prześwit itd - bzdura. Większość ludzi takie auta wybiera bo lubi siedzieć wyżej i jeździć większym autem, tyle i tylko tyle. Z własnej perspektywy jednak wole patrzeć na asfalt z bliska (jak w Brerze) ale równie ciekawym uczuciem moze być jazda samochodem wyższym o kilkadziesiąt cm i nie ma w tym nic zdrożnego. Sa ludzie wolacy miec swój samochód w bieli, inni chcą w czerni, tak jedni wola siedzieć nisko a inni wysoko. Tak wiec Stelvio uderza w gust ludzi, którzy wola patrzeć na świat z wyższej perspektywy i w miejsce mieszkania na parterze bedą woleli mieszkanie na samym szczycie, bez zmian w warunkach mieszkalnych.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Chyba mnie przekonałeś - te 30 sek. na ringu to faktycznie tragedia. Nie po to kupuje się SUVa, żeby byle Giulia Q objechała mnie na ringu

- - - Updated - - -

Ale dlaczego to się nie mogło nazywać jeep na przykład ? i nie nosić scudetta ? po cholerę do tego Alfę mieszać.
    Poczekaj jeszcze trochę, to będziesz mógł sobie wybrać, który SUV od FCA jest bardziej bez sensu, bo kolejny Jeep GC też ma być na płycie Giorgio
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 04-04-2017 o 19:00
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Dziś widziane Stelvio w ruchu.
    Wygląda ładnie, w ogóle nie brzmi.
    Ogólnie rzuca się trochę w oczy, jak na SUVa których nie lubię całkiem fajne auto.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Co do tego - co gdy do kombi się nie mieszczę ? - zmieniam na SUV'a, no genialne - będę się jeszcze gorzej mieścił, ale co tam Kombi są bardziej pojemne i pakowne (w segmencie cenowo-wyposażeniowym, no bo nie najmniejsze kombi i największy SUV)
    Kolego, posprawdzaj sobie dla przykładu pojemności bagażników:
    - BMW 3 Touring vs X3,
    - BMW 5 Touring vs X5,
    - Volvo V60 vs XC60.

Pisanie, że kombi jest bardziej pojemne od SUVa zakrawa o ignorację.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Pisanie, że kombi jest bardziej pojemne od SUVa zakrawa o ignorację.
    No chyba jednak nie do końca - na przestrzeni ostatnich kilku lat w pismach motoryzacyjnych co rusz pojawiały się porównania typu: "kombi vs SUV: które z nich są bardziej przestronne. Testujemy na przykładzie kilku modeli różnych marek"

Polecam lekturę, wynik był następujący: konkurecję "co bardziej rodzinne/pojemne" wygrywały w zdecydowanej większości kombi. Wniosek był następujący: boom na SUVy i rozpychanie się tego segmentu kosztem poczciwych kombiaków nie można w żadnym razie tłumaczyć ich walorami przewozowymi (bo te są gorsze) a jedynie modą oraz pierdołami typu: siedzę wysoko, wszystko widzę, nic mi nie grozi.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Otóż Kolego Wichura83, jak już tak "kolegujemy" to w środku zdania które cytujesz i najwyraźniej "ignorujesz" jest jak byk - w jednym segmencie cenowym
    Czego nie wziąłeś pod uwagę. Nie śmiałbym powiedzieć - zignorowałeś, bo przecież to by zakrawało na ignorancję.

I otóż dla BMW 3 Touring - Kombi poj bagażnika : 496 litrów , cena od : 132700zł

odpowiednikiem cenowym jest nie X3 jak zasugerowałeś ( X3 startuje cenowo od >163tys zł - trzydzieści tysięcy zł różnicy ) a BMW X1 - z ceną od uwaga : 129700zł .

Trzy tysiąca tańsze , a jego bagażnik ... hm jakoś na stronie BMW znaleźć nie mogę dziwne ? lecz pewien jestem że nie przekracza 500litrów, bo X3 ma ich 550
    A może wiąże się to z przesuwanym tylnym rzędem siedzeń ? wiemy doskonale jak podnosi to pojemność w litrach (vide Delta) ,ale i jak bezsensowne jest - bo wtedy gdy najbardziej potrzeba największej pojemności - sługi wyjazd z pasażerami na tylnej kanapie, na tą wielogodzinną/wielodniową podróż mamy im zabierać miejsce przesuwając kanapę ? coś nie tak.

Więc mamy X1 vs 3 Touring , przy czym rozstaw osi pierwszego to 267cm, a drugiego 281cm. Hmm gdzie będzie wygodniej...

A przy okazji BMW - mamy nadwozie minivana - 2 - w cenie od niecałych 120tys zł, rozstaw osi 279cm, bagażnik 645 litrów - to przynajmniej jest prawdziwe, ma swój cel, nie jest pozerem (czyli takim co nie umie, ale sądzi że umie i próbuje na to nabrać innych budząc jedynie uśmiech politowania lub żałość w najlepszym razie) . Mniej bym się obruszył lub wcale, na Alfę gdyby minivana zrobiła, a nie tfu SUV'a .

Dalej nie chce mi się szukać i porównywać , zwłaszcza jak w internetowym "katalogu" X1 zobaczyłem interaktywny umieszczasz przedmiotów w aucie. Łącznie z pontonem. Jasne. No dla przedszkolaka owszem na pewno.

Co do czasów na torach - czy ty Krzysztof sobie jaja robisz i chcesz mi wmówić że ja porównuję czasy jako podstawa wyboru wozu? skąd ten głupi pomysł ? po prostu ten czas - pół minuty różnicy to naprawdę sporo tam, obrazuje jak bardzo gorsze jest nadwozie SUVa w stosunku do zwykłego. Jak pewnych spraw się przeskoczyć nie da, i jak nieuzasadnione jest Sport w skrócie SUV. A tym bardziej w reklamach Alfy Romeo.

Co do wyników finansowych marki , tak rozumiem, i w prosty sposób prowadzi to do urawniłowki.

Tak jest jak Myszkin pisze , tak jest. Nawet nie moda, ale słabość umysłów dająca sobie naiwnie wmówić potrzeby , których nie ma, ba nawet później bronić ich wbrew faktom i liczbom.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 04-04-2017 o 22:16