Ale przecież Giulietta miała najsłabsza benzynę 120KM...
Ale przecież Giulietta miała najsłabsza benzynę 120KM...
Ale też 170 KM i 235 KM. I jeszcze chyba 105 KM.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Dokładnie, więc używanie argumentów, że "Giulietta miała na wejście 170KM" trochę tu nie pasujeTakie mamy realia, to ma być auto dla ludzi, którzy chcą się przemieszczać z punktu A do B, ale chcą mieć ładniejsze auto. I takie 130KM spokojnie powinno do tego wystarczyć.
Zapomniałeś dodać - dynamicznie przemieszczać. To cechowały zawsze Alfy, że nawet w niższym segmencie wyróżniały się osiągami od przeciętnej w segmencie. Giulietta zaczynała się owszem od 120KM ale w tamtych czasach konkurenci startowali w większości od ok. 100KM, do tego jak na 120KM jeździła bardzo przyjemnie. Tonale zaczyna od 130KM ale u konkurencji też tyle jest a część nawet rozpoczyna ofertę mocami 150KM.
Do tego brak silnika ok 200 KM i topowa wersja tylko PHEV. Jeszcze nie czytałem testu samochodu z napędem PHEV który był pozytywnie oceniony w samochodzie o usportowionym charakterze. Bo taki napęd nie nadaje się do tego rodzaju samochodu ze względu na dużą masę i sposób rozwijania mocy. A w Alfie innego napędu powyżej 160KM nie będzie. Oznacza to, że nie będzie wersji tego samochodu, która będzie "szybkim, dobrze prowadzącym się SUV-em" mogącym konkurować z najlepszymi. Nie będzie wersji, która dobrze wypadnie w testach dziennikarskich. Nie będzie efektu "wow" jak w przypadku Stelvio, bo samochód na starcie był projektowany ostrożnie i patrząc na koszty. A wersję "z jajami" z silnikiem 2.0 4x4 chociaż jest gotowa nie wyjdzie w Europie. Ręce opadają....
Oby chociaż kobitkom się spodobał i zarobił kasę dla marki![]()
Wersji 4x4 to nie ma już nawet JEEP Renegade czy Compass. Taki klimat
Jako ciekawostkę dorzucę, że właśnie jestem z żoną po jeździe testowej Oplem Mokką.
Szukamy dla niej auta, a to jej się bardzo spodobało.
Uturbione 3 cylindry 130KM, 9,2 do setki. 0,2 szybciej niż 159 z 1,9.
Dynamiki było odpowiednio, czystej motoryzacji prawie wcale.
A kupi i tak za wyglądI wiem, że to inna półka niż premium od AR, ale mechanizm podobny.
Wygląd, ulepszacze, tablety, akceptowalne osiągi… a RWD… właśnie ją spytałem czy wie co to.
Nie wiedziała, więc mówię - napęd na tylną oś i słyszę w odpowiedzi - po co mi to?
Ot dzisiejsza motoryzacja w pigułce.
Wiem, że zatwardziałych alfistów to są wyróżniki premium, ale dla reszty mugoli o premium stanowi wykończenie, materiały, wygląd wnętrza i z zewnątrz. No i prestiszzzz idący za znaczkiem.
Jak dla mnie. W TONALE to wszystko się zgadza.
Ostatnio edytowane przez meiss ; 21-02-2022 o 18:34
https://pl.motorsport.com/f1/news/ru...jasno/8370496/
Klikamy na zdjęcie bo co Bottas ma do powiedzenia to akurat bez znaczenia![]()
No dokładnie taki jest cel tego autaOby chociaż kobitkom się spodobał i zarobił kasę dla markiNie ma się super prowadzić i robić efektu wow jak Giulia czy Stelvio, bo to się nie sprzedaj - widać to po wynikach sprzedaży Alfy. Ma się podobać i być stylowym dodatkiem. Będzie się sprzedawał to są szanse na kolejne modele, które potrafią dać fun z jazdy.
Fińsko-Chiński duet F1 w Kanadzie i Tonale
https://www.youtube.com/watch?v=Lvnzh3EO_a4
https://www.youtube.com/watch?v=y0O2zSaZE9I
Wygląd - większość osób mówi, że trochę niedzisiejszy już, brakuje efektu wow, jaki by był 2-3 lata temu. Mnie się nie podoba, ale Stelvio też. Z SUV-ów to Levante, Macan i Mazda CX-30. Koniec listy. Zapewnie Grecale mi się spodoba
.
A co do materiałów i spasowania wnętrza, to mogę się założyć, że Włosi dadzą ciała. W Giulii więcej mi już stuka i puka niż w 4-letniej Giulietcie. przebieg 8 tys. km z hakiem.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
U mnie tylko jakaś uszczelka w drzwiach albo plastik daje czasem o sobie znać. Poza tym cisza. W Giuliettcie, przynajmniej w drugiej było gorzej, pierwsza była idealna.