Ja mam to samo jak u Ciebie krolik. TS'y chyba lubią jak im się daje w palnik, w końcu wariator załącza się od 3 tyś![]()
Ja mam to samo jak u Ciebie krolik. TS'y chyba lubią jak im się daje w palnik, w końcu wariator załącza się od 3 tyś![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
diagnoza w ASO jednak nic nie wykazala, ale jestem zadowolony z obslugi. Pan posprawdzal wszystko co mozliwe elektronicznie, godzine czasu wszystko krok po kroku posprawdzal i stwierdzil ze nie ma tu dolegliwosci elektronicznych. Naprowadzil mnie na co mam patrzec zeby nie placic, i jak bede mial chwile wolnego czasu to posprawdzam wszystko i zobaczymy wtedy czy cos to da. Jak nie to rozbieram silnik i zobacze co sie dzieje pod pokrywa zaworow, moze tam jest cos pozatykane i silnik sie dlawi oparami.
---------- Post added at 00:21 ---------- Previous post was at 00:18 ----------
zastanawiam sie jeszcze czym lepiej sprawdzic szczelnosc dolotu. Podobno jak zassa duzo samostartu to potrafi sie silnik przekrecic. Slyszalem tez o dezodorancie, benzynie ekstrakcyjnej, ale co bedzie najlepsze ?
Krolik już to wszystko próbowałem, ale jak chcesz to najlepszy samostart, ale trzymaj w pobliżu gaśnice. Ja wymieniłem cały kolektor na nowy wraz z zaworkiem odmy, kolektor na 100% szczelny, do tego nowy zaworek i grzybek, niestety nic nie dało. Wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów na nową, przeczyściłem kanaliki odmy pokrywy zaworów i też nic nie dało.
spalanie 7.8l/100km
a kata wywalales ? moze to on daje w dup* ?
krolik - a co z softem Twojego ECU? co Ci powiedzieli?
zdradź nam co Ci Pan diagnosta proponowal do sprawdzenia
heh a ja wczoraj przerobiłem odmę w trójnik i jak dmuchałem już w tą rurkę co miała iść do dolotu za przepływką (w stronę pokrywy zaworów)
to gdzieś mi syczało powietrze, a co za tym idzie gdzieś mam nieszczelność, ale za nic nie mogliśmy dojść z znajomym z którego miejsca syczy
a syczało tylko przy mocniejszym dmuchnięciu
tak więc u mnie jestem co raz to bliżej znalezienia lewego powietrza które zapewne powoduje to falowanie
po przerobieniu odmy:
od razu silnik kulawo chodził
ale, po prejechaniu ok 40 km faluje meeeega rzadko
zrobiłem to mniej więcej tak, z tym że wymontowałem wnętrzności zaworka odmy tj. zaworek i sprężynkę a obudowę zaślepiłem
bez resetu itp
i jeżdżę z podpiętym kabelkiem zielono czarnym
![]()
Katalizatora nie wywalałem, był oklepywany i w Alfadiagu był robiony test i wygląda na sprawny.
U mnie z kolegą ziomster sprawdzaliśmy u mnie i u niego kolektory, przy dodawaniu gazu coś syczało i myśleliśmy że gdzieś lewe ciągnie, ale po dokładnym zbadaniu okazało się że to syczenie to ustawianie się zmiennej długości dolotu i tak ma być.
Być może za to falowanie odpowiedzialny może być wariator który już lekko słychać.
spalanie 7.8l/100km
ja jeszcze jestem ciekawy tych klap od kolektora,niby czyscilem ten kolektor nie rozbieralem go na pół w obawie czy póżniej go zloze dobrze.Moze on sie nie domyka?
krolik a na temat softu nie mowili nic?
wariator panowie na pewno nie jest za to odpowiedzialny,postukuje to juz luz sie pojawil-robic i jezdzic bo on na pewno dziala jesli elektrozawor jest sprawny
Elektrozawór sprawny, w tym tygodniu wstawiłem nowszy![]()
spalanie 7.8l/100km
No to na pewno nie on,nie ma szans.przerobiłem jego działanie wzdłuż i wszerz i na 200% nie on to powoduje.Może tylko stukać i to jest jedno z lepszych rozwiązań naprawialnych w rozsądnych pieniądzach czego mogą pozazdrościć posiadacze silnków TSi gdzie bagatela jedyne 1700zł sam wariator a sa dodatkowe koszty i tylko ASO.pozazdrościć po prostu
---------- Post added at 20:40 ---------- Previous post was at 19:47 ----------
Królik!chyba ty w jakims temacie chciałeś zestaw do naprawy wariatora?
zajrzyj do bazaru wstawiłem tam info
Ja mam zestaw do naprawy ale nie wiem czy warto go użyć![]()
spalanie 7.8l/100km