Strona 73 z 83 PierwszyPierwszy ... 236364656667686970717273747576777879808182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 823

Temat: Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Jeśli chodzi o podobieństwa to jakoś niespecjalnie widzę w kombi podobieństwo do Accorda.
    Przód - owszem podobny do mazdy, ale to nie jedyne takie podobieństwo, Mondeo kształt równiez ma podobny, sposób 'postawienia pionowo' grilla również. Tyle tylko że Mercedes robi cos takiego od ladnych kilku lat. No chyba że podochodzimy do sprawy w stylu wszystko co niemieckie jest z góry na skazanej pozycji, brzydkie itp. i producenci niemieccy plagiatuja innych, no moze z wyjatkiem VW i Passata, bo ten sie nie zmienia od lat ;-)

Mazda, owszem na zewnątrz może być ładniejsza, szczególnie po lifcie. W środku niekoniecznie - wszystko rzecz gustu. Mi Insignia najbardziej spodobała się w srodku spośród marek, które rozpatrywałem i które spełnialy kryterium przestrzeni. Do czasu kiedy wsiadłem do Insignii, wnetrze najbardziej odpowiednie miała dla mnie Optima w tym segmencie.
    Wskazana Mazda odpala ze wzglu na bagaznik oraz opinie uzytkownikow nt. niewystarczajacego wyciszenia wnetrza.

Niestety obecnie Accord nie jest dostepny w Europie, jest w USA ale przez dealera w Polsce nie da rady ściagnąc, przynajmniej nie u Karlika w Poznaniu.

Jeszcze do podobienstw zewnetrznych aut - kazdy, albo prawie kazdy producent dazy do jak najnizszego wspolczynnika oporu powietrza Cx, wiec sila rzeczy, bryly samochodow moga byc, beda podobone.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SLukaS Zobacz post
    Nowa insygnia to juz technologia francuska? W sensie silniki itp? Z ta pierwsza moze nie miec wiele wspolnego
    Gdyby to mil byc francuz, to musieliby zaczac wspolprace jeszcze przed przejeciem Opla prze PSA. Z tego co czytalem i sluchalem newsow, Insignia to jeszcze Opel/GM.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0t narazie 200km

Domyślnie

Pierwsza generacjato gm, ta obecna to juz dzielo PSA
    Ostatnio edytowane przez SLukaS ; 28-04-2018 o 09:15

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SLukaS Zobacz post
    Pierwsza generacja ta obecna to juz dzielo PSA
    Pierwsza generacja, ta od 2008 roku do 2016/2017 to PSA a nie GM?

Wysłane z mojego CMR-W09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał longmanpl Zobacz post
    Dlaczego niby błąd ? Jeżdziłes nową Insignią, sprawdziłeś zawieszenie FlexDrive w trybach jazdy Normal, Tour i Sport z motorem 260 KM ?

Ileś tam postów wstecz wypisałem dlaczego nie biorę pod uwagę Stelvio i tym bardziej Giulii, jakie marki biorę pod uwagę i dlaczego.

Napiszę jeszcze raz, ale w lekkim skrócie - mam dwójkę małych dzieci w wieku wózkowym, rama wózka po złożeniu ma 96x65 cm (wózek podwójny), i nawet jeśli ten wózek to kilka m-cy użytkowania to i tak nadal będę potrzebował wózek pojedynczy i wózek-parasolkę jeśli dostawka do wózka niewystarczy.
    Więc bagażnik jest podstawowym kryterium, również przestrzeń na tylnej kanapie, której w 159 na tyle mało, że mając za plecami bazę oraz wpięte nosidełko siedzę niemal pionowo i obijam kolanami kolumnę kierownicy.
    Tak więc obecnie Giulia całkowicie nie dla mnie, a Stelvio nie spełnia kryterium bagażnikowego. Dodam, że w każdym rozpatrywanym aucie robiłem fizyczne pomiary bagażnika (pojemność litrów to nie wszystko).

Proponuję zatem wstrzymywać się z osądami czy ktoś popełnia błąd czy nie. Nasze własne potrzeby i kryteria nie muszą odpowiadać innym, czasami warto zdjąć z oczu klapki/filtr Alfisty. ;-)
    Popełniasz błąd, bo wybierasz samochód pod wózek dla dzieci a powinno być odwrotnie. Giulia faktycznie odpada ale Stelvio ma duży kufer z roletą - nie wierzę w to, że nie da się kupić wózka który będzie sie tam swobodnie mieścił. Dwoje dzieci to nie koniec świata, nie musisz rezygnować ze swoich zainteresowań i "za karę" kupować drogiego Opla, bo Stelvio dla rodziny 2+2 wystarczy z nawiązką, tym bardziej że okres "wózkowy" szybko się kończy A nawet jeśli byś chciał kupić samochód typowo pod dzieci, to dokup do swojej 159 Dacię Logdy na dokładkę - dzieciaki będą miały dużo wygodniej niż w Oplu a bagażnik tam jest olbrzymi i mniej się wykosztujesz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Żuczek takiego chorobliwego zaślepienia tylko na markę to dawno nie widziałem.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

To śledź dalej moje posty. Na pewno jeszcze nie raz Ci zaimponuję, w każdym razie dzięki za dobre słowo. A wracając do tematu - na serio uważasz, że Insygnia jest lepszym samochodem niż Stelvio czy Giulia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post
    Żuczek takiego chorobliwego zaślepienia tylko na markę to dawno nie widziałem.
    Już nie pierwszy raz, Żuczek wie lepiej od samego zainteresowanego, czego ktoś potrzebuje

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Popełniasz błąd, bo wybierasz samochód pod wózek dla dzieci a powinno być odwrotnie. Giulia faktycznie odpada ale Stelvio ma duży kufer z roletą - nie wierzę w to, że nie da się kupić wózka który będzie sie tam swobodnie mieścił. Dwoje dzieci to nie koniec świata, nie musisz rezygnować ze swoich zainteresowań i "za karę" kupować drogiego Opla, bo Stelvio dla rodziny 2+2 wystarczy z nawiązką, tym bardziej że okres "wózkowy" szybko się kończy A nawet jeśli byś chciał kupić samochód typowo pod dzieci, to dokup do swojej 159 Dacię Logdy na dokładkę - dzieciaki będą miały dużo wygodniej niż w Oplu a bagażnik tam jest olbrzymi i mniej się wykosztujesz.
    No to momemto, popelniam blad bo mi okres wozkowy minie szybko ?
    Czy dlatego, że Insignia ma gorsze wlasciwosci jezdne od Stelvio ?
    Piszac: "Zanim popełnisz ten błąd i zamówisz Opla to skocz chociaż do salonu Alfy i przejedz się Giulią lub Stelvio. Potem przejedz się Oplem i będziesz już wiedział, że nie ma sensu brać go pod uwagę." sugerujesz, ze Gulia i Stelvio maja lepsze wlasciwosci jezdne, przyczepnosc i prowadzenie. Zapytalem Cie czy jezdziles Insignia i itd., ale nie odopowidzieles na to pytanie, wiec jezdziles czy nie ?

W sumie kiedy mija okres wozkowy, bo licze ze jeszcze 3-4 lata jakis wozek bede wozil?
    Rodzina 2+2 bez wozka tez ma inne potrzeby, a to rowerek, hulajnoga itp. No chyba ze jako rozrywke zapewnie dzieciom kolorowanki i tablet, wtedy z pewnoscia sie zmiescimy nawet do Gulietty ;-) A Dacia Lodgy - jak sie komus podoba, to prosze, nie bierze ;-)

Poza tym na ta chwile nie planuje Insignia (czy innym autem jesli Opel niewypali) jezdzic dluzej niz 3-4 lata, wiec akurat na okres wozkowy.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Zapytalem Cie czy jezdziles Insignia i itd., ale nie odopowidzieles na to pytanie, wiec jezdziles czy nie ?
    Nie jeździłem Oplem bo i po co - to Ty jesteś na etapie zakupu samochodu i powinieneś się przejechać każdym wozem który bierzesz pod uwagę, a już na pewno Alfą. I tylko o to Cię proszę, jeśli stwierdzisz że Stelvio w porównaniu do Opla to kicha, bo gorzej idzie i nie skręca to możesz brać niemca

Nowe Alfy prowadzą się najlepiej w swoich segmentach więc i Opla w tej kwestii przebijają bez problemu. Zresztą nowa Insygnia jakoś w testach wypada przeciętnie, nie ma w sobie nawet promila sportowego ducha, którego pod dostatkiem będziesz miał w Stelvio.

W sumie kiedy mija okres wozkowy, bo licze ze jeszcze 3-4 lata jakis wozek bede wozil?
    Rodzina 2+2 bez wozka tez ma inne potrzeby, a to rowerek, hulajnoga itp. No chyba ze jako rozrywke zapewnie dzieciom kolorowanki i tablet, wtedy z pewnoscia sie zmiescimy nawet do Gulietty ;-) A Dacia Lodgy - jak sie komus podoba, to prosze, nie bierze ;-)

Poza tym na ta chwile nie planuje Insignia (czy innym autem jesli Opel niewypali) jezdzic dluzej niz 3-4 lata, wiec akurat na okres wozkowy.
    Wózek będziesz woził max do 3-go roku i to spacerówki, które z reguły zajmują mało miejsca. Twoje wymagania przewozowe spełniła by 156SW a co tu mówić o Stelvio.
    Jeszcze raz proszę - zrób jazdę testową Stelvio 2.0 280KM i najlepiej podziel się z nami wrażeniami. Jeśli wybierzesz Opla to Twoja sprawa ale chociaż daj szansę Alfie pokazać się z jak najlepszej strony