Jeśli chodzi o podobieństwa to jakoś niespecjalnie widzę w kombi podobieństwo do Accorda.
Przód - owszem podobny do mazdy, ale to nie jedyne takie podobieństwo, Mondeo kształt równiez ma podobny, sposób 'postawienia pionowo' grilla również. Tyle tylko że Mercedes robi cos takiego od ladnych kilku lat. No chyba że podochodzimy do sprawy w stylu wszystko co niemieckie jest z góry na skazanej pozycji, brzydkie itp. i producenci niemieccy plagiatuja innych, no moze z wyjatkiem VW i Passata, bo ten sie nie zmienia od lat ;-)
Mazda, owszem na zewnątrz może być ładniejsza, szczególnie po lifcie. W środku niekoniecznie - wszystko rzecz gustu. Mi Insignia najbardziej spodobała się w srodku spośród marek, które rozpatrywałem i które spełnialy kryterium przestrzeni. Do czasu kiedy wsiadłem do Insignii, wnetrze najbardziej odpowiednie miała dla mnie Optima w tym segmencie.
Wskazana Mazda odpala ze wzglu na bagaznik oraz opinie uzytkownikow nt. niewystarczajacego wyciszenia wnetrza.
Niestety obecnie Accord nie jest dostepny w Europie, jest w USA ale przez dealera w Polsce nie da rady ściagnąc, przynajmniej nie u Karlika w Poznaniu.
Jeszcze do podobienstw zewnetrznych aut - kazdy, albo prawie kazdy producent dazy do jak najnizszego wspolczynnika oporu powietrza Cx, wiec sila rzeczy, bryly samochodow moga byc, beda podobone.