Strona 74 z 135 PierwszyPierwszy ... 24646566676869707172737475767778798081828384124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

Cytat Napisał godol Zobacz post
    No to ja się dopiszę do listy usterek. Pacjent a może lepiej pisać pacjentka ma już 100000km zrobione w niecałe półtora roku.
    Auto służbowe ale nie specjalnie katowane. Jeżdżone głównie bo autostradach i miastach beneluxu.

- odleciała plastikowa nakładka na gałce zmiany biegów. Wymienili na nową.
    - pordzewiały wszystkie śruby mocujące koła do piast. Wymienili na nowe lepszej jakości.
    - skrzypiące zawieszenie przy pokonywaniu progów zwalniajacych. Nic nie robione bo specjalnie mi nie przeszkadza.
    - wyskoczył kiedyś check engine i trzeba było wgrać nowy soft centralki wtrysków.
    - od początku problemy z zestawem głośnomówiącym bluetooth i systemem rozpoznawania mowy. Po dwóch miesiącach nikt nie mógł mnie zrozumieć gdy byłem na głośnomówiącym. Po jakimś czasie przestał w ogóle działać. Wymiana całego zestawu łącznie z kompem i nowym mikrofonem pomogła rozwiązać problemy z tym systemem.
    - nawigacja (ekran) nie zawsze ściemnia się gdy robi się ciemno na dworze, czasami trzeba ją manualnie ściemnić.
    - irytujące odgłosy z okolicy tylnej kanapy (pisk lub skrzypienie) oraz podobne dźwięki z deski rozdzielczej oraz boczków tapicerskich. Słabo jest jednak złożony ten samochód. Już nawet w mojej poliftowej 156 mniej się tłucze. Mogli się lepiej postarać.
    - coraz słabiej zwija pas kierowcy. Chodzi o mechanizm zwijający pas bezpieczeństwa. Zdarza się że trzeba go poprawić by się sam zwinął. Coraz gorzej z rosnącym przebiegiem.

To chyba tyle. Nie jest źle. Mechanicznie jeszcze ani razu nas nie zawiodła. Mam zastrzeżenia do jakości montażu środka (odgłosy) oraz systemu infotainment (GPS GSM).
    Ogólnie to fajne i niezawodne autko. Być może trzeszczące zawieszenie mógł bym reklamować tak samo jak odgłosy w środku ale po prostu nie mam na to czasu a auto nie moje.

Auto na dzień dzisiejszy ma najechane 130 tyś km. Jeszcze 2 miesiące i żegnamy się z Julką.

Do listy usterek dopisuję jeszcze:

- czasami skrzypiący pedał sprzęgła
    - wpadający w rezonans przedni boczek tapicerski
    - skrzypiący fotel kierowcy w okolicy łopatek
    - drgania i hałas (cichy ale słychać) trójkącika - maskownicy bocznego lusterka kierowcy
    - coraz głośniejsza praca zawieszenia (skrzypienie przy jeździe przez leżących policjantów)
    - słaba praca zestawu głośnomówiącego (na dzień dzisiejszy to ten system jest bardzo archaiczny)
    - odpadł przełącznik (maskownica) obok tego od ryglowania drzwi

Czyli przez dwa lata nie było żadnej większej wpadki jeśli chodzi o sprawy mechaniczne. Auto nie musiało być odholowywane do serwisu ani razu. Eksploatacja była na poziomie zwykłego służbowego auta więc bez cackania się. Cieszy ogólna niezawodność ale smuci kiepski poziom montażu i nie najlepszej jakości materiały w środku. Jeśli Alfa chce więcej sprzedawać aut to musi się bardzie postarać o jakość w środku jak i o lepszy system infotaiment bo ten co siedzi w nich w tej chwili to woła o pomstę do nieba!
    Nie jestem jakimś wyjątkowym estetą jeśli chodzi o motoryzację ale to i owo o rynku nowych aut wiem i oczekiwał bym więcej od marki które aspiruje do klasy wyższej niż Fiat!
    Ostatnio edytowane przez godol ; 08-05-2013 o 14:36

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kuman7
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta, 1.4 Turbo MultiAir 170 KM TCT

Domyślnie

Kolega Godol ma rację, na pocieszenie powiem Wam, że w Outlanderze za ponad 150 tyś obicia tapicerskie w drzwiach też skrzypią a plastik w nich zastosowany moim zdaniem jest gorszej jakości niż w Julce. Niestety takie są skutki "oszczędności". Kiedyś mam nadzieję, że to się skończy. Faktem jest, że jak płacisz prawie 100 tyś za auto albo i więcej to masz prawo wymagać aby takich bzdetów nie było!O wszelkich niedoróbkach trzeba mówić głośno,może zostaną one poprawione przez producenta w następnym modelu...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Dobra, dzisiaj byłem na przeglądzie, bo za kilka dni kończy mi się gwarancja. Sprawdzony akumulator (OK), skrzynia biegów (serwis twierdzi, że nie ma powodów do wymiany czegokolwiek) oraz zbieżność (ząbkowanie opon) i ew. aktualizacje oprogramowania. Wyszło na to, że wszystko jest OK. Tak więc, przez 2 lata i 44 tys. km stwierdzono następujące usterki:
    a/ przeciekanie uszczelki wycieraczki tylnej szyby - wymieniona, problem zniknął
    b/ odklejenie się listy panoramicznego dachu - wymienione
    c/ różne stuki i puki z okolic bagażnika - zlikwidowane podczas jednej wizyty w serwisie
    d/ kompletnie starty pedał sprzęgła (nakładki Sport Pack) - FAP nie uznaje tego jako wady, bo "pedał zachowuje swoją funkcję"

Ogólnie rzecz biorąc nie jest źle, ale podobno klocki i tarcze z przodu powoli się kończą, więc szykują się niestety wydatki .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Po 44tys km wymiana łącznika stabilizatora w przednim kole. Koszty jak na alfę groszowe, bo tylko 200zł za łącznik z robocizną. Zużyty łacznik objawia się stukami podczas przechyłów nadwozia - wystarczy wolno jechać i kilka razy szybko ruszyć kierownicą w lewo i w prawo - jak słychać stuk to jest on do wymiany.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Dobra, dzisiaj byłem na przeglądzie, bo za kilka dni kończy mi się gwarancja. Sprawdzony akumulator (OK), skrzynia biegów (serwis twierdzi, że nie ma powodów do wymiany czegokolwiek) oraz zbieżność (ząbkowanie opon) .
    Mi też zaczynają ząbkować opony, szczególnie jedna na tyle tak głosuje że zaczyna mnie to wkurzać. Radosuaf, masz opony Pirelli? Ciekawe czy te opony są liche czy są jakieś inne przyczyny ząbkowania...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Tak, P7 Cinturato... Na forum w wątku o wyborze opon bocian pisał, że jemu nie ząbkują w GT... Mnie z kolei zimówki Michelin Alpin A4 nie ząbkująw ogóle...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Mi też. Bo te Alpiny mają bardzo fajny łagodny bieżnik
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

A tak przy ok. 110-130km/h 5. bieg i but i drży kierownica. Póki co lekko. Wiecie, co to? Koła wyważone. Na oponach równomierne zużycie. Inne zakresy prędkości (większe/mniejsze) albo delikatniejsze przyspieszanie i tego nie ma. Ponoć półosiom/przegubom z egzemplarzy wieku dziecięcego zdarzają się przedwczesne agonie a po wymianie spokój. U mnie przebieg 50 tysi auto z 2011. Możliwe, że to to? Nie widzę, żeby ktoś na forum o tym pisał.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 2012 biała

Domyślnie

Cytat Napisał julka Zobacz post
    A tak przy ok. 110-130km/h 5. bieg i but i drży kierownica. Póki co lekko. Wiecie, co to? Koła wyważone. Na oponach równomierne zużycie. Inne zakresy prędkości (większe/mniejsze) albo delikatniejsze przyspieszanie i tego nie ma. Ponoć półosiom/przegubom z egzemplarzy wieku dziecięcego zdarzają się przedwczesne agonie a po wymianie spokój. U mnie przebieg 50 tysi auto z 2011. Możliwe, że to to? Nie widzę, żeby ktoś na forum o tym pisał.
    Czasem wystarczy zamienić miejscami koła... To że są wyważone, n ie oznacza, że nie mogą dawać takich objawów... Zamień, miałem tak u siebie, co prawda nie w Alfie, ale kto wie... Półosie i przeguby dawały by znaczące objawy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Koła mogą być wyważone ale jak będa pokrzywione to bedziesz miał takie objawy jak opisujesz - ratunek prostowanie felg
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)