Strona 75 z 112 PierwszyPierwszy ... 25656667686970717273747576777879808182838485 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 1114

Temat: Wykresy z hamownii naszych alf

Użytkownik Pirat drogowy Avatar babus11
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    159 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał kolekszy Zobacz post
    Swoista wojna jest prowadzona od czasu sławnego już 2,0 który się wysrał. Panowie kur....wa poco obrzucać się błotem, do tego nie służy forum, znam osobiście Marcina i Mirka, nie jeden z nas chciałby mieć taka wiedzę jak mają obaj Panowie.
    Dajcie kowalskiemu hamownie,lapka i co... no dupa nie będzie wiedzieć nawet jak się za to zabrać. Najlepiej pojechać po innym jak to on robi źle- no proszę kowalski pokaż jak to zrobisz lepiej.
    Z całą pewnością to co robią starają się zrobić jak najlepiej potrafią wykorzystując swoją wiedze.
    trochę to śmiesznie zabrzmiało bo Cinek to Marcin Kowalski

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Wiem ze on to on. Jezdzicie po marcinie i mirku od kad zesralo sie 2.0.
    Nie chcialem nikogo obrazic tamtym postem bo obu Panow lubie..
    Ostatnio edytowane przez kolekszy ; 19-02-2016 o 21:56
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Myślenice
    Auto
    Stilo JTD 8v 192KM/384NM, 156 TI 2.4 JTD 20v 280KM/554NM, 159 2.4 Q4 Ti 301KM/630NM

Domyślnie

Cytat Napisał criss Zobacz post
    do sprawdzenia zmiennej geometrii nie potrzeba hamowni wystarczy zlogować to co potrzebne i masz czarne na białym. Druga sprawa to jak robiłeś logi? jeżeli ktoś zmienił charakterystykę turbo podczas regeneracji to u tunera szukasz winy?
    Diagnozował przed softem to widział że turbo inaczej działa niż powinno. W większości przypadków turbo po regeneracji, ma bardziej wkręcony ogranicznik, żeby się nie wysrało za szybko.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kolekszy Zobacz post
    Wiem ze on to on. Jezdzicie po marcinie i mirku od kad zesralo sie 2.0.
    Nie chcialem nikogo obrazic tamtym postem bo obu Panow lubie..
    Co racja to racja, jeszcze im dopiszmy wszystkie zesrane insignie z 2.0, bo może telepatycznie mięli z nimi styczność.

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A mogę ja, mogę ja? Chociażby taka, że przy usuwaniu EGR histerezami nadal masz podgląd na oczekiwaną wartość przepływu powietrza. W EDC16. Co wygrałem?
    Nie takie było pytanie Tomaszu. Odpowiadaj na pytanie, albo przestań odpowiadać.
    I Ci jadą do tunera z hamownią. Proste.
    Tak, bo oczekują czegoś więcej.

Chyba nie bardzo dobrze, że są tacy ludzie, bo tutaj jakaś jazda nich ostatnimi czasy się odbywa. Niby że Exceltunerzy to są. Nikt nie wnika w zakres modyfikacji, ważne, że nie shamowano auta. Nikt też nie wnika, czy auto było sprawdzane przed wgraniem nowego programu. No bo co po. Na pewno każdy taki człowiek ściąga gotowca z netu, kasuje parę stówek za wgranie go i do widzenia.
    Nie o to jest cała dyskusja. Dyskusja przynajmniej moim zdaniem jest o tym czy hamownia pomaga w zrobieniu softu, oraz czy są przypadki które bez hamowni ciężko zrobić.

O dobrze zrobionej modyfikacji. Nie jakiejś robocie na hamowni czy robocie bez hamowni. Modyfikacja to jest zmiana oprogramowania. Hamownia softu sama nie zmienia. Człowiek, który to robi, może równie dobrze soft popsuć, mając hamownię, jak i go nie popsuć, robiąc usługę bez hamowni. Kwestia, co umie.
    Chodziło mi w tym tekście o soft zrobiony na hamowni. Więc wcale nie odnosiłem się do softu zrobionego na drodze.

Jeśli masz określoną grupę samochodów z bardzo zawężoną liczbą modyfikowanych silników - to kwestią tylko czasu jest, żebyś wiedział, czy dany egzemplarz jeździ poprawnie, czy czegoś mu brakuje. Jak pisałem wcześniej - nie trzeba się rzucać bezmyślnie na wszystkie możliwe do wykonania modyfikacje wśród okolicznych mieszkańców. Jeśli auto jeździ normalnie, a logi są poprawne, to szansa, że coś z motorem jest nie tak - jest bardzo mała.
    Odczujesz brak 10-15 KM względem serii? Każde auto ma inne opory otoczenia, jest inaczej zużyte itp. Odczujesz czy nie? Bo ja to mogę odczuć jadąc jednym i tym samym autem w wyścigu, ale w cywilu nie bardzo.

Już Ci napisałem powyżej - kwestia znajomości danego auta z danym silnikiem i nie rzucania się na wszystkie oferty wykonania usług plus zasobność portfela klienta, który tutaj przecież sam decyduje, gdzie, do kogo i z jakim zamiarem jedzie.

Czy było wystarczająco merytorycznie i na poziomie?
    Pytam o przykład np, auta w którym brakowało tylu koni, a logi były prawidłowe. Dupohamownia jw. nie zawsze powie prawde.

Cytat Napisał criss Zobacz post
    spóźniłem się i tomek mnie wyręczył. Od siebie dodam tylko że przy takim wyłączeniu egr w mesie będziesz miał zawsze mierzony przepływ 1200 mg/str, do tego przy zacinającym sie zaworze wywali błąd.
    Nie wyręczył Cię, bo nie odpowiedział na pytanie. W seryjnym aucie zawsze przepływ się pokrywa? Dziwne bo w moim bravo jak wykonywalem testy seryjnego mesem przepływ żądany jest stały przy pełnym gazie a odczytywany sie nie pokrywa. To znaczy, że coś mam nie tak?
    Na pewnej stronie gdzie są różne przykłady pisze:
    Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika.

To jak to jest bo nie wiem. I czekam dalej na odpowiedź na moje pytanie
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

criss
    Gość

Domyślnie

widziałeś mape egr ? jak nie to ci tu wkleje i moze wtedy zrozumiesz

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Przeprasza, że trochę odgrzewam kotleta ale nie mam czasu na bieżące śledzenie tego i innych tematów

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post

Dlaczego maksymalny moment jest przy.....

Nie można tego wyżej przeciągnąć?.... ?

Strasznie wysoko. Czym to jest pokierowane?....
    "Dla czego tak?", "po co tak?", "czemu tak?". A odpowiedź jest trywialna. Bo tak chciał klient. To nie jest obraz "Bitwa pod Grunwaldem" Jana Matejki do powieszenia na ścianie i podniecania się pięknem sztuki. Jest to dostosowanie do indywidualnych, subiektywnych odczuć klienta. Więc na pytanie "Czy nie można wyżej przeciągnąć ?" odpowiadam - Nie, nie można tego wyżej przeciągnąć. Bo ja jestem tylko i wyłącznie usługodawcą, a klient jest moim panem. Warto to mieć na uwadze, a nie zawsze wiedzieć lepiej co on chce. Nie ja poruszam się jego samochodem ani jego samochód nie jest moją własnością. To klient jest panem sytuacji i to na jego rzecz wykonywana jest praca. Ja mogę podpowiedzieć, sugerować i kontrolować czy wizja i chęci klienta idą w parze z realiami, właściwymi parametrami. I to jest chyba bezdyskusyjne. Tyle.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

ale mimo wszystko, dla zwykłego kowalskiego największe wrażenie robi to jeb niutonem z dołu... a do firmy z hamownią taki kowalski jedzie tylko dlatego, że jemu się wydaje, że skoro mają sprzęt to się znają. niestety tak to nie działa... ale do tej grupy ludzi nie da się dotrzeć.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie takie było pytanie Tomaszu. Odpowiadaj na pytanie, albo przestań odpowiadać.
    Pytanie brzmiało: "jaka jest różnica dla pracy silnika z egr zrobionym wypełnieniem mapy od zrobienia tego czterema histerezami?". Różnica jest taka, że podczas diagnostyki nie masz podglądu na przepływy oczekiwane powietrza. Fizycznie silnik będzie pracował tak samo, ale wtedy możemy zadać sobie pytanie - po co w ogóle wyłączać EGR, skoro można wstawić blachę i nie przejmować się check-enginem? Przecież dla silnika też różnicy wtedy nie będzie.

Nie o to jest cała dyskusja. Dyskusja przynajmniej moim zdaniem jest o tym czy hamownia pomaga w zrobieniu softu, oraz czy są przypadki które bez hamowni ciężko zrobić.
    O to, to właśnie. Pomaga. Dobre słowo. Nie wyręcza. Nie jest wyznacznikiem ani gwarancją wysokiej jakości wprowadzonych modyfikacji, prawda?

Chodziło mi w tym tekście o soft zrobiony na hamowni. Więc wcale nie odnosiłem się do softu zrobionego na drodze.
    Czy jak dasz jakiemuś świeżemu praktykantowi hamownię do dyspozycji, to on zrobi dobry soft, czy nie? Przestań w końcu patrzeć na jakość naprawy/modyfikacji przez pryzmat obecności jakiegoś urządzenia w serwisie. To są tylko urządzenia. Dobrze wykorzystane - pomogą. Źle wykorzystane - nie pomogą. Ludzie się mylą. Niektórzy do tego nie wyciągają wniosków.

Odczujesz brak 10-15 KM względem serii? Każde auto ma inne opory otoczenia, jest inaczej zużyte itp. Odczujesz czy nie? Bo ja to mogę odczuć jadąc jednym i tym samym autem w wyścigu, ale w cywilu nie bardzo.
    Jest sposób żeby to zmierzyć, tylko czasochłonny. Natomiast raczej nie miałem sytuacji takich, gdzie jest wszystko pico bello w logach, auto spod tyłka wyjeżdża, a na hamowni wychodzą słabe wyniki.

Pytam o przykład np, auta w którym brakowało tylu koni, a logi były prawidłowe. Dupohamownia jw. nie zawsze powie prawde.
    Napisałem już to chyba z 5 razy - oczywiście, że użycie hamowni, zaawansowanego diagnoskopu, czy też innych profesjonalnych urządzeń usprawnia diagnostykę. Im więcej ich użyjesz - tym lepiej. Tylko diagnostykę od naprawy czy modyfikacji dzielą lata świetlne jeżeli chodzi o następstwa działania. Diagnozujesz, patrzysz na wynik, pokazujesz właścicielowi - o, brakuje 15 koni. I koniec. Gość wie, że ma 15 koni mniej, płaci za diagnostykę i jedzie do domu. Co on z tym zrobi - obchodzi Cię tyle, co zeszłoroczny śnieg. Jeżeli natomiast masz usunąć ten problem - ooo to już może być bardzo różnie i bardzo pod górę. Jeżeli masz "poprawić fabrykę" - też może być bardzo pod górę i bardzo niesympatycznie, jak się coś wysypie.

Nie wyręczył Cię, bo nie odpowiedział na pytanie. W seryjnym aucie zawsze przepływ się pokrywa? Dziwne bo w moim bravo jak wykonywalem testy seryjnego mesem przepływ żądany jest stały przy pełnym gazie a odczytywany sie nie pokrywa. To znaczy, że coś mam nie tak?
    Na pewnej stronie gdzie są różne przykłady pisze:
    Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika.
    Tylko po cholerę eliminować sobie jakieś wskazanie diagnostyczne, skoro można tego nie robić? Jeżeli mogę zostawić wskazanie żądanego przepływu - zostawiam.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post

"Dla czego tak?", "po co tak?", "czemu tak?". A odpowiedź jest trywialna. Bo tak chciał klient. .
    I tyle w temacie Dziękuje.

Fizycznie silnik będzie pracował tak samo, ale wtedy możemy zadać sobie pytanie - po co w ogóle wyłączać EGR, skoro można wstawić blachę i nie przejmować się check-enginem? Przecież dla silnika też różnicy wtedy nie będzie.
    I wszystko. Egr przynajmniej ja zaślepiam, żeby nie mieć syfu w kolektorze, ale to chyba obaj wiemy.

O to, to właśnie. Pomaga. Dobre słowo. Nie wyręcza. Nie jest wyznacznikiem ani gwarancją wysokiej jakości wprowadzonych modyfikacji, prawda?
    Dokładnie i każdy z innym zdaniem chce to powiedzieć.

Jest sposób żeby to zmierzyć, tylko czasochłonny. Natomiast raczej nie miałem sytuacji takich, gdzie jest wszystko pico bello w logach, auto spod tyłka wyjeżdża, a na hamowni wychodzą słabe wyniki.
    Jak widać z postu Cinka są takie przypadki, a że takich nie miałeś to wszystko przed Tobą

Tylko po cholerę eliminować sobie jakieś wskazanie diagnostyczne, skoro można tego nie robić? Jeżeli mogę zostawić wskazanie żądanego przepływu - zostawiam.
    Ale nawet w seryjnych niektórych to się nie pokrywa, a po wyłączeniu też " Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika."

Więc o co ta cała piana z tymi histerezami?
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ale nawet w seryjnych niektórych to się nie pokrywa, a po wyłączeniu też " Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika."
    Więc o co ta cała piana z tymi histerezami?
    O to, że dzisiaj mieliśmy właśnie taki przypadek, gdzie oczekiwany przepływ powietrza bardzo bardzo nam pomógł w zdiagnozowaniu problemu z autem. Wystarczy?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów