Wiem ze on to on. Jezdzicie po marcinie i mirku od kad zesralo sie 2.0.
Nie chcialem nikogo obrazic tamtym postem bo obu Panow lubie..
Ostatnio edytowane przez kolekszy ; 19-02-2016 o 21:56
Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
HONDA CBR 1000RR REPSOL
Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW
Diagnozował przed softem to widział że turbo inaczej działa niż powinno. W większości przypadków turbo po regeneracji, ma bardziej wkręcony ogranicznik, żeby się nie wysrało za szybko.
- - - Updated - - -
Co racja to racja, jeszcze im dopiszmy wszystkie zesrane insignie z 2.0, bo może telepatycznie mięli z nimi styczność.
Nie takie było pytanie Tomaszu. Odpowiadaj na pytanie, albo przestań odpowiadać.
Tak, bo oczekują czegoś więcej.
Nie o to jest cała dyskusja. Dyskusja przynajmniej moim zdaniem jest o tym czy hamownia pomaga w zrobieniu softu, oraz czy są przypadki które bez hamowni ciężko zrobić.
Chodziło mi w tym tekście o soft zrobiony na hamowni. Więc wcale nie odnosiłem się do softu zrobionego na drodze.
Odczujesz brak 10-15 KM względem serii? Każde auto ma inne opory otoczenia, jest inaczej zużyte itp. Odczujesz czy nie? Bo ja to mogę odczuć jadąc jednym i tym samym autem w wyścigu, ale w cywilu nie bardzo.
Pytam o przykład np, auta w którym brakowało tylu koni, a logi były prawidłowe. Dupohamownia jw. nie zawsze powie prawde.
Nie wyręczył Cię, bo nie odpowiedział na pytanie. W seryjnym aucie zawsze przepływ się pokrywa? Dziwne bo w moim bravo jak wykonywalem testy seryjnego mesem przepływ żądany jest stały przy pełnym gazie a odczytywany sie nie pokrywa. To znaczy, że coś mam nie tak?
Na pewnej stronie gdzie są różne przykłady pisze:
Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika.
To jak to jest bo nie wiem. I czekam dalej na odpowiedź na moje pytanie![]()
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
widziałeś mape egr ? jak nie to ci tu wkleje i moze wtedy zrozumiesz
Przeprasza, że trochę odgrzewam kotleta ale nie mam czasu na bieżące śledzenie tego i innych tematów
"Dla czego tak?", "po co tak?", "czemu tak?". A odpowiedź jest trywialna. Bo tak chciał klient. To nie jest obraz "Bitwa pod Grunwaldem" Jana Matejki do powieszenia na ścianie i podniecania się pięknem sztuki. Jest to dostosowanie do indywidualnych, subiektywnych odczuć klienta. Więc na pytanie "Czy nie można wyżej przeciągnąć ?" odpowiadam - Nie, nie można tego wyżej przeciągnąć. Bo ja jestem tylko i wyłącznie usługodawcą, a klient jest moim panem. Warto to mieć na uwadze, a nie zawsze wiedzieć lepiej co on chce. Nie ja poruszam się jego samochodem ani jego samochód nie jest moją własnością. To klient jest panem sytuacji i to na jego rzecz wykonywana jest praca. Ja mogę podpowiedzieć, sugerować i kontrolować czy wizja i chęci klienta idą w parze z realiami, właściwymi parametrami. I to jest chyba bezdyskusyjne. Tyle.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
ale mimo wszystko, dla zwykłego kowalskiego największe wrażenie robi to jeb niutonem z dołu... a do firmy z hamownią taki kowalski jedzie tylko dlatego, że jemu się wydaje, że skoro mają sprzęt to się znają. niestety tak to nie działa... ale do tej grupy ludzi nie da się dotrzeć.
Pytanie brzmiało: "jaka jest różnica dla pracy silnika z egr zrobionym wypełnieniem mapy od zrobienia tego czterema histerezami?". Różnica jest taka, że podczas diagnostyki nie masz podglądu na przepływy oczekiwane powietrza. Fizycznie silnik będzie pracował tak samo, ale wtedy możemy zadać sobie pytanie - po co w ogóle wyłączać EGR, skoro można wstawić blachę i nie przejmować się check-enginem? Przecież dla silnika też różnicy wtedy nie będzie.
O to, to właśnie. Pomaga. Dobre słowo. Nie wyręcza. Nie jest wyznacznikiem ani gwarancją wysokiej jakości wprowadzonych modyfikacji, prawda?
Czy jak dasz jakiemuś świeżemu praktykantowi hamownię do dyspozycji, to on zrobi dobry soft, czy nie? Przestań w końcu patrzeć na jakość naprawy/modyfikacji przez pryzmat obecności jakiegoś urządzenia w serwisie. To są tylko urządzenia. Dobrze wykorzystane - pomogą. Źle wykorzystane - nie pomogą. Ludzie się mylą. Niektórzy do tego nie wyciągają wniosków.
Jest sposób żeby to zmierzyć, tylko czasochłonny. Natomiast raczej nie miałem sytuacji takich, gdzie jest wszystko pico bello w logach, auto spod tyłka wyjeżdża, a na hamowni wychodzą słabe wyniki.
Napisałem już to chyba z 5 razy - oczywiście, że użycie hamowni, zaawansowanego diagnoskopu, czy też innych profesjonalnych urządzeń usprawnia diagnostykę. Im więcej ich użyjesz - tym lepiej. Tylko diagnostykę od naprawy czy modyfikacji dzielą lata świetlne jeżeli chodzi o następstwa działania. Diagnozujesz, patrzysz na wynik, pokazujesz właścicielowi - o, brakuje 15 koni. I koniec. Gość wie, że ma 15 koni mniej, płaci za diagnostykę i jedzie do domu. Co on z tym zrobi - obchodzi Cię tyle, co zeszłoroczny śnieg. Jeżeli natomiast masz usunąć ten problem - ooo to już może być bardzo różnie i bardzo pod górę. Jeżeli masz "poprawić fabrykę" - też może być bardzo pod górę i bardzo niesympatycznie, jak się coś wysypie.
Tylko po cholerę eliminować sobie jakieś wskazanie diagnostyczne, skoro można tego nie robić? Jeżeli mogę zostawić wskazanie żądanego przepływu - zostawiam.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
I tyle w temacieDziękuje.
I wszystko. Egr przynajmniej ja zaślepiam, żeby nie mieć syfu w kolektorze, ale to chyba obaj wiemy.
Dokładnie i każdy z innym zdaniem chce to powiedzieć.
Jak widać z postu Cinka są takie przypadki, a że takich nie miałeś to wszystko przed Tobą
Ale nawet w seryjnych niektórych to się nie pokrywa, a po wyłączeniu też " Po programowym wycięciu zaworu EGR odczyt mierzonej masy powietrza w dolnym zakresie obrotów (do 3200 -3500 obr) jest zawyżona jak na poniższym wykresie. Jest to normalne i nie wpływa na pracę silnika."
Więc o co ta cała piana z tymi histerezami?![]()
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów