Temat: Alfa Giulia- 2015

jersey
    Gość

Domyślnie

Ja się na RWD uczyłem jeździć, na takim "twardym rdzeniu" bez elektroniki i innych wspomagaczy. Przeżyłem parę zim i to takich prawdziwych: z lodem, śniegiem i drogowcami którzy nie tyle nie zaspali, co sobie nie radzili (a po wsiach ich w ogóle nikt nie widział). Przeżyłem jazdy w trasie. I też nie rozumiem co ludzie widzą w RWD. RWD, RWD, hur-dur i ból czterech liter jakie to RWD nie jest genialne. No dla mnie jakoś nie jest. FWD albo AWD bo RWD to powrót do dawnych, wcale nie lepszych, czasów.

Jestem bardzo ciekaw jak będzie kształtować się cennik Giuli z AWD i jakie AWD będzie miała. Coś autorskiego od AR, czy ściągną z Fiata (ew. Maserati)?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Trzeba być naprawdę dobrym kierowcą, aby pojechać ostro rwd bez systemów elektronicznych albo z powyłączanymi systemami.
    Plus trzeba mieć do tego odpowiednie auto. Nie każde RWD się do takich rzeczy nadaje...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    FWD albo AWD bo RWD to powrót do dawnych, wcale nie lepszych, czasów.
    Głupi ten Serdżio, nie?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

jersey
    Gość

Domyślnie

Nie, ale odróżnij marketing (bo tym jest RWD w nowej Alfie) od rzeczywistych korzyści.

Inaczej - powiedz jacy to głupi są Japończycy wkładają w nowego Civica Type-R FWD, a w Imprezę czy Lancera AWD lub FWD. No po prostu głupota totalna i Serdżiowi do pięt nie dorastają.
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 23-05-2016 o 13:38

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Inaczej - powiedz jacy to głupi są Japończycy wkładają w nowego Civica Type-R FWD
    A jakie jest pozycjonowanie, sprzedaż w Europie i cena tego samochodu? I jakiej mocy silniki? Podobnie Lancera (poza Evo).

Czy Ci sami Japończycy są głupi, wkładając RWD od Lexusa i Infiniti?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Jak ktos slusznie napisal,rwd w giulii to marketing,a dopiero pozniej powrot do korzeni.
    Jest jeszcze cos o czym nikt nie wspomina. Esp w rwd jest o wiele bardziej restrykcyjne. Lekki uslizg,przechyl i natychmiast kontrola sie zalacza. Porownojac 159 do f10,esp w alfie reaguje pozniej.
    Gdzie tu fun ,skoro przy sportowym ,dajacym radoche napedzie ( bo tez i prawda,ze to naped z najwieksza doza adrenaliny) ,systemy sa jeszcze bardziej wyostrzone ?

Awd mnie rowniez interesuje w giulii. Gdyby tak jeszcze to byl torsen.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Przedni napęd jest przede wszystkim tani i to już koniec jego zalet. W autach do 200 km sie swietnie sprawdza, w mocniejszych sprawia problemy ze sterownoscia i przeniesiem mocy na asfalt. Giulia poza najsłabszym dieslem ma raczej dosc mocne silniki i moze jeszcze jakies dojda, wiec rwd i awd to swietna platforma. Wiekszosc pospolitych aut fwd ma silniki w wiekszosci ponizej 150-200km, wiec przeniesienie napedu daje rade, a te mocniejsze wersje zazwyczaj maja bolaczki, albo te auta kiepsko sie prowadza albo padaja przeguby, skrzynie itp.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Już była mowa o tym tu kilka razy. Jak bumerang Napęd tylnej osi pozwala przedniej _tylko_ lub _aż_ kierować. Dla czerpiących przyjemność z jazdy, nie prostackich zamiatań tyłem tylko drobnych niuansów prowadzenia, czucia auta to coś za co gotowi są zapłacić niemiarodajnie (wg nie czujących tego) dużo. Po prostu. Dla innych czymś takim będą jakieś pierdółki typu kolejne czujniki, ledy, sredy itd. Ale to forum Alfy Romeo, rozumianej od hoho jako auto dla kierowcy , wrażliwej w najprostszych wersjach na gaz, z bezpośrednim układem kierowniczym itd. To trochę nie przystoi. Jak ktoś nie czuje tej różnicy (już pisałem kiedyś - nawet w 6cio konnym gokracie wyczuwalnej) to jak najbardziej Mazda6, Insignia czy inna skoda w zupełności wystarczy i sporo w kieszeni zostanie. I nie piszę tego uszczypiliwe - sam kupiłem Mazdę - ale z pełną świadomością teogo że to auto _do innych celów_ ! to w żadnym razie zamiennik dla Giuli nie jest. Ma 4 koła i tyle z podobieństw.

jersey
    Gość

Domyślnie

Civic ma 310 konny silnik. Nowy WRX STi 300. Ostatniego Lancera mi się nie chciało sprawdzać.

Lexusy i Infinity (podobnie jak Maserati czy Alfa) mają też napędy AWD, z nowych koncepcyjnych modeli Lexusa tylko jeden miał RWD. Audi RS4 też jest dostępne z napędem 4x4. I chyba tylko z Quatro, a mocy mu nie brakuje.

Swoją drogą jak na 310 konne FWD to Civicowi wiele nie brakuje. Zrobił w końcu to samo, co Giulia - pobił BMW M4 na Nurburgringu Nadal jest wolniejszy od Giulii QV, ale różnica to 11 sekund, a QV ma prawie dwukrotnie mocniejszy silnik. Type R jest o 120 kg lżejszy od Giuli, ale współczynnik mocy do wagi i tak wypada na znaczący plus dla Alfy. Więc to RWD aż tak wiele nie daje w szybkiej jeździe, prawda? Chyba, że mówimy o sprincie do setki...

Kiedyś zresztą czytałem, że to jakiś japoński klub rajdowy testował który napęd jest lepszy (szybszy) w ostrych zakrętach. Wyszło, że FWD ale tylko dla kierowcy potrafiącego nim jeździć (ja niestety nie potrafię aż tak ). Więc z tą przyjemnością i czuciem i w ogóle napędem dla kierowcy też bym aż tak nie przesadzał. Może Ci, którzy wolą RWD od FWD (czy AWD) nie są aż tak dobrzy, żeby być w stanie dobrze pojechać przednionapędowcem? Wspomniany wynik Civica na torze to właśnie sugeruje.

Dobrze, że nowa AR ma RWD bo dzięki temu kupią ją ludzie, którzy kupują teraz BMW dla RWD i tylko dla RWD. AWD ma być pewnie dla tych co teraz kupują Audi RS4 Ale gloryfikowanie tego rodzaju napędu to lekka przesada. Zwłaszcza, że nawet BMW rozważa (czy rozważało) FWD w BMW serii 1
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 23-05-2016 o 15:13

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

I na tym powinna zakończyć się dyskusja, czy rwd w giulii to tylko marketing.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka