Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie

Cytat Napisał Torin Zobacz post
    Czyli reasumując. Giulia powinna być przednionapedowym wysokktecacym się benzyniakiem z pięknym dizajnem cennik czcionka aktualna i cena na poziomie Tipo ??
    Dobrze odczytuje wasze intencje ?!?
    Rozumiem, że ty oczekujesz paskudnego dizajnu, tylnonapędowego, wolnoobrotowego diesla, cennika wydrukowanego na kawałku srajtaśmy i ceną na poziomie Ferrari?

Użytkownik Świeżak Avatar Torin
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR GT 2.0 jts

Domyślnie

Utrafiles w punkt
    Panowie troszkę spokoju w tej dyskusji :-) za pół roku będziemy wiedzieć więcej !!!

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
    Cały czas do przodu!

jersey
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    @jersey: a wiesz czym okupione są te wspaniałe osiągi tych FWD hot-hatchy? Komfortem - to są taczki, a nie auta na codzień... Coś za coś. Giulia ma pozostać autem na codzień, ale przy okazji dawać trochę sportowych doznań. A do zabawy wcale nie potrzeba dużych mocy co pokazało Subaru/Toyota ze swoim GT86
    Nie jeździłem nowym Civiciem R, ale z tego co czytałem (a czytałem sporo bo mnie ten wóz interesował, zresztą nadal interesuje) to zbierał dość wysokie noty za komfort. Głównie dzięki elektronicznie sterowanemu zawieszeniu które w trybie codziennym jest bardzo ok, dopiero w trybie "R+" taczkuje i wtedy jest trochę zbyt twarde do codziennej jazdy.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Torin Zobacz post
    cennik czcionka aktualna
    Dla osób używających Comic Sans w *dowolnej* publikacji jest osobny krąg w piekle.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Panowie nikt nie napisal ze RWD w Giulii jest beznadziejny/niepotrzebny/"bezsensu"

raczej kwestia taka, ze ten nieszczesny tylny naped nie moze usprawiedliwiac ceny oraz ze nie bedzie decydujacym argumentem dla wiekszosci kupujacych, tylko tyle.

A samochody ktore sie czuje zadkiem skonczyly sie juz dosyc dawno temu albo zaczynaja sie ponad 300tys. co potwierdza wyjatek Toyoty i Subaru ze swoimi coupe na waskich kolach
    Ostatnio edytowane przez adamku111 ; 23-05-2016 o 19:38

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Dokladnie,choc jeden zrozumial przekaz merytoryczny.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Marcin,nie porownuj swojej mocnej bmw do czegos 150 czy nawet 200 konnego.
    Inaczej sie czuje jazde wciskajac 300 km do dechy z napedem na tyl,a inaczej 150 km.
    Ludzie gloryfikuja tu tylny naped. Ok ,jest to bardzo ciekawe rozwiazanie,wybitnie sportowe i dajace frajde kierujacemu,ale w mocnym aucie. Majac 150km ,tej frajdy nie z
    zaznamy w takiej budzie jak giulia. Nie bedzie,ani tego kopa w plecy,ani poczucia uslizgu przy zakrecie,bo elektronika szybko zdlawi jakiekolwiek przeciazenie,a nawet bez elektroniki przeciazenie bedzie znikome. W e92 jest totalnie inna charakterystyka rozwijania mocy,malo tego,nawet zaawansowana elektronika nie stlamsi tak duzej mocy ,dajac wlasnie ta przyjemnosc kontroli nad autem podczas szybszych manewrow ,uzywajac tylko gazu. Stad wlasnie uwazam,ze rwd ma uzasadnienie od wersji 280 km.
    yyy a jeździłeś E92/93 ? elektronika nie tłamsi mocy dopóki mamy przyczepność i nie ma znaczenia tutaj czy mamy 150 czy 250 koni.

Sporo kilometrów naklepałem E93 330d i o ile osiągi o ile osiągi ma delikatnie gorsze od mojej giulietty o tyle plusem BMW jest właśnie 100% kontrola tego co dzieje się z kierowanymi kołami. W Julce niestety nawet na łukach pokonywanych 100km/h nie można depnąć w podłogę na wyjściu z łuku, podczas gdy BMW wtedy własnie fajnie wpisuje się w zakręt. Żeby szybko pokonać zakręt FWD (szczególnie o dużej mocy) trzeba precyzyjnie dawkować moc - wystarczy przesadzić, wpadamy w podsterowność i trzeba odpuszczać. A przy RWD pokonanie tej bariery nadsterowności w szybko pokonywanych zakrętach związanej z utratą przyczepności wymaga dużej mocy i także bardzo mocnego depnięcia. A do tego doskonale czuje się ten moment dochodzenia do granicy, podczas gdy w FWD moment kiedy się przesadziło widzimy tylko wizualnie - bo nie zmieniają się przeciążenia. Każde RWD będzie w zakręcie zacieśniało łuk po wciśnięciu gazu, a każde FWD będzie go otwierało, fizyki się nie da oszukać i nie ma tu znaczenia czy jest 150 czy 250 koni - poprostui inna skala zjawiska jest wtedy.

A co do mocy i frajdy - tak jak ktoś tu wspomniał - nie tylko moc ma znaczenie. 200SX który miał zaledwie 200 koni dawał mega frajdę, ale trzeba było być czujnym jak ważka na zakrętach na mokrym asfalcie, a np. 350Z mając 280koni jest mega przewidywalny na szybkich łukach - i znacznie trudniej jest się nim bawić.
    Bokiem można było latać E46 320i w automacie, E91 320d, kwestia wyłączenia ESP
    A wrażenie, że E30 czy Sierra to rakieta i frajda mimo 120 koni czy iluś tam wynika przede wszystkim z tego, że takie stare konstrukcje przy 100kmh sprawiają wrażenie że mają zaraz odlecieć - zarówno poprzez hałas, jak i prowadzenie, zawieszenie. A wsiadasz w nowe BMW 7 i przy 200kmh chcesz wysiąść z auta bo ma się wrażenie, że nic się nie dzieje. Nawet w Julce QV przy 160kmh jest sennie i leniwie, podczas gdy w Megane II przy 140 jest jazda pełna wrażeń Takie są poprostu uroki coraz nowszych aut

- - - Updated - - -

A co do ceny Giulii w dieslu - jest ona o ok 15% droższa od konkurencji przednionapędowej - czyli dokładnie o tyle, ile wynosi różnica na akcyzie.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

No przeciez pisalem,ze aby miec poczucie ciagu w zakrecie,potrzeba mocy i momentu.

150 km i 250 km to tylko rozne skale wrazen o podobnym skutku powiadasz ? Jedz takim e 90 150km w zakret i dodaj gazu wychodzac z niegy,a zobaczysz jak mocno go zaciesnisz...
    Rwd ok,ale z para pod noga.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Nie jeździłem nowym Civiciem R, ale z tego co czytałem (a czytałem sporo bo mnie ten wóz interesował, zresztą nadal interesuje) to zbierał dość wysokie noty za komfort. Głównie dzięki elektronicznie sterowanemu zawieszeniu które w trybie codziennym jest bardzo ok, dopiero w trybie "R+" taczkuje i wtedy jest trochę zbyt twarde do codziennej jazdy.
    Ok, może rzeczywiście te naj najnowsze modele mają już lepszy komfort.

W Giuli też ma być w opcji adaptacyjne zawieszenie, ciekawe czy tryby dna będą wpływać też na silnik i układ kierowniczy, skrzynię.?!
    Pozdro,
    Bartas