Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

bartas82 wiekszosc krytykujacych cene Alfy mowi jedynie o tym ze marka w zasadzie wchodzi czy jak ktos napisal wraca do tego segmentu i nie moze startowac z tak wysokiego pulapu cen. Kolega mklimko w kilku postach zawarl to co my rozwleklismy na kilka stron .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

No to poczekajmy aż wejdzie i wtedy oceniajmy, czy jest za drogo, czy nie. Teraz jest tylko gdybanie. To nie jest kontynuacja istniejącego modelu, żeby bazować na wrażeniach ze 159 i móc oceniać nowszy/faceliftowy model.
    Ja tylko podałem co podnosi cenę modelu (czy to skrzynia ZF, czy napęd RWD, niska masa, dobre prowadzenie itp.) i dlaczego nie można porównywać z Oplami, Mazdami czy innymi masówkami - a czy będzie drogo względem tego co zaoferuje to się przekonamy za kilka tygodni mam nadzieję
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulek
    Auto
    Mito

Domyślnie

Z całym szacunkiem, ale skąd wiesz co podnosi cenę modelu? O ile w aspektach technicznych jestem w stanie zrozumieć, że skrzynia i materiały swoje kosztują... To skąd wiesz jak się prowadzi? Jaka jest jakość materiałów wykończenia? To wie garstka ludzi na świecie.
    A wiara w to, co różnej maści jutubowe misie mówią o aucie jest delikatnie rzecz ujmując mało roztropna. Życie pokazuje, że powiedzą tyle, za ile im się zapłaci.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Mogę zdradzić, że za system radio, audio w podstawie Alfa płaci 3 razy więcej niż w przypadku 159

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Ale nie jesteśmy na forum motoryzacyjnym na onecie, wp, czy jeszcze innym podobnym - tylko Alfaholikach. Dla mnie to ciągle coś znaczy, i do czegoś zobowiązuje. Choćby do tego, że tam gdzie ktoś bezmyślnie opluwa to co jest mi bliskie, to nie będę udawać że tego nie widzę - i uznam, że pada deszcz.
    Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Ty i większość piszących tu o swoich potrzebach, przeżyciach, odczuciach (i to po wielokroć, to samo i to samo) - słowem wszystkim tylko nie Giulii w sferze faktów - dla mnie nie szanuje pozostałych forumowiczów, zwłaszcza tych którzy próbowali tu pisać na temat lub dowiedzieć się czegoś o obecnie najważniejszym projekcie marki (przynajmniej do pojawienia się SUV-a).
    A co ma piernik do wiatraka? Czyli jeśli bezkrytycznie nie pieje z zachwytu nad Gulią to już nie mogę być fanem czy miłośnikiem marki? Nie uważam się za ortodoksa, nie zachłystuję się każdym napotkanym modelem AR bo nie każdy mi się podoba. Mało tego w mojej 159 znajduję wiele wad czy rozwiązań, które w innych samochodach podobnej klasy nie istnieją lub są mniej upierdliwe. 159 jest stosunkowo ciasna, ma mały bagażnik, pali trochę więcej od konkurencji, osiągi są trochę gorsze, środek potrafi trzeszczeć ale to co jest w niej najlepsze to jest to niedefiniowane coś co zmusza mnie do patrzenia z okna i odwracania głowy jak wysiadam i idę do domu.
    Gulia dla mnie, podkreślam dla mnie, nie ma tego czegoś co od razu przykuwa wzrok i sprawia, ze chce ją mieć. Tyle na temat faktów medialnojutubowyych bo na żywo jej nie widziałem. A co jest złego w pisaniu o odczuciach, potrzebach i przeżyciach. Przecież to jest kwintesencją bycia fanem marki i tylko to się w byciu fanem liczy. Wracając do Guli. Nie podoba mi się tak jak 159 ale podoba mi się co ma pod karoserią. I dalej będę uważał, że podstawowy model (cennik udostępniony przez kolegę Belfra o ile dobrze pamiętam) 2,2 z dyszlem, automatem i 180KM kosztujący 170tys., który posiada m.in. zwykłe światła, jest bez czujników parkowania itp. drobnych bajerów, które obecnie kosztują w sumie grosze, a za które ktoś każe sobie słono płacić to MOIM zdaniem lekka przesada. Nie tak się nagania klientów chyba, że celujemy jak to już ktoś przytoczył w Chiny i USA ale nawet i tam jeśli ktoś ma wydać 50tys. dolarów na samochód o beznadziejnej reputacji i nieznanej jakości i trwałości to co zrobi...kupi Lexusa. Pzdr.

Użytkownik Świeżak Avatar KarolAR
    Mieszka w
    LCH
    Auto
    166 3.2 TI 2005r. Q2, Była 166 2.4JTD 2000r.

Domyślnie

Mówcie co chcecie, ale Giulia QV robi wrażenie wyglądem, niby taka podobna do innych a ja uważam, że na żywo nie sposób pomylić jej z żadnym innym autem. Przód nisko osadzony i szeroki, krótki zadek i ten spoiler + wydechy - majstersztyk! Widziałem ją dzisiaj na lotnisku w Monachium, stoi dostojnie i niczym nie odbiega od mietków i beemek. Cena uważam, ze jak na początek adekwatna do nowości i z czasem jak już koledzy wspomnieli zaczną się rabaty czy to mniejsze czy to większe i będzie ok. I nie porównujcie jej do mazdy 6, bo w środku czy na zewnątrz nie co porównywać.
    Przepraszam za jakość zdjęć, ale telefon nie ma 20Mpx i ręce lekko się telepały
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie186.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	76.0 KB
ID:	202160Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie187.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	89.0 KB
ID:	202161Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie189.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	63.8 KB
ID:	202162Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie190.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	70.5 KB
ID:	202163Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie193.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	83.2 KB
ID:	202164

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Oj co Ty wypisujesz.Przecież wszyscy którzy ogladali Giulie na zdjęciach mówią, że nie ma "tego czegoś" .Ludzie którzy widzieli ją na żywo są zachwyceni, ale co oni mogą tam wiedzieć
    Jak będzie kosztowała tyle co Passat z wyprzedaży rocznikowej to można by coś pomyśleć o kupnie.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Czyli jeśli bezkrytycznie nie pieje z zachwytu nad Gulią to już nie mogę być fanem czy miłośnikiem marki? Nie uważam się za ortodoksa, nie zachłystuję się każdym napotkanym modelem AR bo nie każdy mi się podoba.
    Możesz.
    Bądź.

Nie chodzi o bezkrytyczność, ale o konstruktywną krytykę.

Dla mnie taka może mieć miejsce w odniesieniu do faktów i doświadczenia. I tego brakuje w tym miejscu - bo nie może go być póki co, ale to nie powód żeby do zmęczenia gdybać tutaj o tym czy AR osiągnie taki czy inny poziom sprzedaży, bo komuś zdaje się to czy tamto (i nie piszę tu o Tobie).

Tego czego tu brakuje to cierpliwości i dystansu.

W nadmiarze jest za to potrzeba zaistnienia - nieważne jak, byle pisać.
    Doprowadziło to do takiego absurdu, że koledzy alfiści zaczęli tu toczyć wojnę o tak bliskie Giulii rzeczy jak prąd w gniazdkach domów i zasady jego działania. Dasz wiarę?

Wielokrotnie miałem dać sobie spokój z reagowaniem, ale jakoś tak mam, że nawet jeśli czuję że ktoś robi sobie tu jaja, troluje itd. (za zasłoną sieciowej bezimienności) to mając na uwadze nie tylko to, że (jak we wcześniejszym poście o tym pisałem) nie podoba mi się to - to robię to także z myślą o tych, co tu zajrzą z zewnątrz.

I nie piszę tego w odniesieniu do Twoich uwag, tylko do tych wszystkich wpisów, które zrobiły z tego wątku jeden wielki OT.

Przeglądając jego historię, zobaczyłbyś że nieraz już pojawiały się tu apele o trzymanie się tematu - bo innego o Giulii nie było. Pozostały bez echa, bo "nabijacze" postów nic sobie z nich nie robili. Wręcz przeciwnie, można odnieść wrażenie, że tym bardziej "bili pianę".

Każdy może napisać raz czy drugi, co myśli o Giulii - jej wyglądzie, technice, cenach - ale stałe powtarzanie tego samego niczego wartościowego do tematu nie wnosi; a jednak to nie Hyde Park gdzie obowiązują inne zasady.

Ja nie wiem, czy Giulia pozyska tylu klientów, aby uznać że jest udanym dla AR modelem. Jednym się spodoba, innym nie. Kogoś będzie na nią stać, kogoś nie. Ktoś zdecyduje się ją kupić (za gotówkę, na kredyt, w leasingu), ktoś inny wybierze model konkurencji. I ok.
    Tylko to są oczywistości, o których nie ma co pisać po wielokroć i na wyrost - bo to przed nami.

Ja nie znalazłem tu wpisów typu "Giulia to będzie hit", "tylko idiota nie kupi Giulii", "bierzcie kredyt hipoteczny na auto, bo czuję, że warto" albo "FCA uratowane" - i inne tego typu brednie, nie mające związku z rzeczywistością.

Za to mnóstwo tu wieszczenia jakim to "drogim byle czym" jest Giulia, że właściwie to "miało jej nie być" - ale prawdopodobnie KRS tak wjechał na ambicję Marchionne, że ten jednak zawziął się i wypuścił auto - i jest, ale to i tak najpewniej "koniec AR" bo "kto to kupi", i co z tego że się postarali w zakresie techniki, RWD "po co to komu" itd.

I kiedy piszesz jak wyżej o konkretach - to pomijając, że to nie temat o 159 - nie mam z tym problemu. Natomiast jak zaczyna się sprowadzać ten wątek do koncertu życzeń co by kto chciał (jak Twój wpis o premium i Mondeo, to dla mnie jest to w tym miejscu nieporozumienie).

Giulia Ci się nie podoba. Ok. Nie jesteś zadowolony z cennika, mniej ok, bo faktycznie byłoby dobrze, gdyby jak najwięcej fanów marki było wewnętrznie przekonanych, że dostają od swojej marki to czego oczekują.

Z tym, że oczekiwania te są tak różne, jak my sami. Dlatego dla mnie ważniejsza jest rzetelna odpowiedź na pytanie, czy AR żąda za Giulię ceny, której to auto jest warte, i czy robi to w sposób uczciwy. I nie mam też problemu ze świadomością, że AR chce (i potrzebuje) zarobić na tym modelu jak najwięcej. Mam nadzieję, że odpowiednio skalkulowali światowe ceny, bo to pozwoli - mojej marce - na dalszy rozwój.

I nie jest to równoznaczne - jak to było imputowane - że chcę zapłacić więcej (przepłacić), i będzie mnie to dodatkowo cieszyć.

Inna rzecz, że patrząc na to z punktu widzenia snobizmu - ktoś kogo będzie stać na Giulię, a zechce ją kupić, może być zadowolony - że kogoś innego stać na ten model nie będzie. To jednak także zadanie księgowych FCA, ażeby w takim razie takich "snobów" pozyskać tylu - aby rachunek ekonomiczny zadowolił zarząd koncernu.

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    A co jest złego w pisaniu o odczuciach, potrzebach i przeżyciach. Przecież to jest kwintesencją bycia fanem marki i tylko to się w byciu fanem liczy.

Pełna zgoda. Różnice zdań dotyczą pewnie miejsca i formy. Forum jest jednak obszerne.

Jak pisałem, nie zauważyłem, żeby pojedyncze wypowiedzi - pozytywne czy negatywne - były jakoś nadmiernie sekowane czy zakrzykiwane.

Problem pojawiał się tam, gdzie ktoś nie licząc się z twoją opinią "proponował" ci "ogarnięcie się", "rozmowy z ludźmi" - dodając sugestie, że twoje odmienne zdanie musi mieć źródło w braku wykształcenia, obycia albo zdrowia psychicznego.

Szanuję Twoje prawo do własnego zdania. Liczę na wzajemność, nie tylko od Ciebie.

Tym razem mam nadzieję, że to mój ostatni wpis tutaj.

Czekam na zapowiedziany przez Belfra dział o Giulii, mając życzenie żeby szybko stał się równie rozbudowany jak ten wątek.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 27-05-2016 o 20:41
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Nie widzę żadnego realnego powodu, dlaczego ludzie mają ruszyć tłumnie do salonów. Powtórzmy: jak ktoś ma wydać około dwustu tysięcy, kilka razy obróci w ręku każdą złotówkę a ofertę na rynku ma wręcz ogromną.
    O powrót do łask trzeba się będzie sporo natrudzić.

W Polsce nie. Ale nasz rynek nie ma dla przyszłości AR ż a d n e g o znaczenia.
    I nie chodzi o uwielbienie dla niemieckiej motoryzacji ale o poziom zarobków.

Konkurencja jest ogromna ale paleta do wyboru nieduża - jeśli szukasz limuzyny RWD/Premium masz Mercedesa, BMW i Lexusa, w porywach przednionapędowe Volvo (w tym kontekście, porównując do Volvo - Giulia będzie droga czy tania?). I na tym koniec! Czy coś przeoczyłem?

O to czy to będzie dobra konstrukcja raczej się nie obawiam, ale nie obstawiał bym też w ciemno. O przyszłości Alfy zdecyduje j a k o ś ć. To banalnie proste.
    Jest sporo ludzi na świecie i nieco w Polsce którzy mogą wydać większe pieniądze za lepszy produkt - z tym że na ten lepszy produkt składają się:
    a) prestiż/opinia o marce,
    b) walory techniczne/użytkowe ,
    c) jakość,
    d) serwis w tym warunki w jakich się coś sprzedaje.

Cena nie jest składnikiem lepszego produktu - cena jest tylko pochodną poprzednio wymienionych.
    Cena w Polsce nie ma znaczenia dla marki, cena w ogóle - tylko w odniesieniu do tego co oferuje w porównaniu z bezpośrednią konkurencją.
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Śledząc ten wątek wychodzi na to, że Gulia jest za droga, słabo wyposażona, ma złą paletę silników i zły design. Ma złą świadomość marki i próbuje konkurować z niewłaściwymi samochodami. Ma za srebrną chłodnicę i niepotrzebnie kratkę w desce rozdzielczej. Za drogie wyposażenie. Równocześnie jest tania, ma za mocne silniki bazowe i za słabe silniki bazowe. Przy okazji wygląda jak BMW 3, Skoda Superb i wprawdzie to wcale nie wygląda. Ma za mało miejsca w środku i za małe felgi w podstawie. Reflektory halogenowe wołają o pomstę do nieba. Za wcześnie ma odcięcie i za mało cylindrów ma. No i już jest bardzo awaryjna. No i Sergio dowodzi marką.

Śledząc wasze posty po Polsce będą jeździć dwa egzemplarze - jeden jako samochód do jazd próbnych a drugi jako egzemplarz prasowy.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.