Pablo ma racje,czasem wystarczy "spojrzeć" i wszystko jasne,kolego omron8 jajo to dopiero jak dojdzie do spotkania panewki z czopem i wali metal o metal.W silnikach 2.0 JTS są panewki 3-stopowe i są o wiele droższe od tych do TS16V,różnią się znacznie,poza tym wał czopy są innej twardości niż TS.
Po prostu kupując TS który ma około 10 lat warto zrobić taki zabieg podczas większej obsługi dla świętego spokoju
Bynajmniej ja tak robie i gdybym kupił jeszcze TS16V to zrobiłbym to od razu-potem zero zmartwień
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
A wydajnosc/awaryjnosc pompy oleju nie ma nic do tego?
Bo panewki podobno do innych samochodow pasujO
Owszem ma do tego ale to nie jest ot tak,każdy silnik jest inaczej eksploatowany przez kierowce i przy tym inaczej wyeksploatowany,pomijam fakt zaplanowanej nie przydatności czyli kiedy to ma się wyeksploatować ale zwyczajnie użyto materiałów słabszych i zarazem odrobine tańszych a w instrukcji napisano że do bardziej ekstremalnej jazdy należy zastosowac odpowiedni olej który w większej temperaturze jest w stanie zapewnić stale film olejowy właśnie między powierzchnią panewki a powierzchnia czopów itp.Nie którzy piszą poematy na ten temat na podstawie różnych historii,prawda jest taka że wystarczy zejść do poziomu silnika i zmierzyć się z tematem fizycznie a skakać z poziomu laika do profesora amatora-te sprawy są na prawde proste
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
A ktos tutaj jest w stanie wytlumaczyc fakt, ze przy temperaturach pozniej 5C* silnik przestaje zzrec olej ?
Ja,też zauważyłem że w zimę przy takim samym dzidowaniu,oleju ubywa symbolicznie a nie jak z dziurawego wiadra.
To ciekawe. Ludzie tutaj piszą że żre im olej, a ja mam 3/4 na bagnecie od ostatniej wymiany, jakieś 2,5 tys km wstecz.
Najlepsze jest to , że mi nie żarł oleju. Przy każdej wymianie był full![]()
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Tam nie kwestia gadki, czy zarł, czy nie zarl, bo u mnie w nowym sedici od wymiany do wymiany dupnie sobie 0.5l... Tylko kwestia tego, DLACZEGO przy niskich temperaturach tego oleju nie ubywa