Suv za wiki to samochód sportowo terenowy. Czyli faktycznie trochę dwie skrajności wykluczające się.
Kto co lubi i na co go stać. Ja dla siebie nie widzę zalet takiego samochodu. Przeważnie jeżdżę po mieście w korkach. Jak wyjadę na trasę to jak mówi klasyk "lubię zapier..."Nierzadko podróżuję z prędkością trzycyfrową z 2 z przodu
Teraz jakbym kupił SUVa to w mieście spalanie dużo wyższe ze względu na masę a w trasie ze względu na rozmiary i opór powietrza. Do tego prowadzenie czegoś co ma wysoko środek ciężkości z pewnością do przyjemnych nie należy. Jeszcze osobiście nie jeździłem Stelvio ale zakładam, że będzie podobnie jak w innych tak dużych samochodach przy dużych prędkościach. Głośno. Parkowanie w mieście. Wszyscy chwalą, że wysoko zawieszony i po krawężnikach można jeździć. Nie wiem gdzie te osoby jeżdżą i gdzie parkują ale większość cywilizowanych miast jest dostosowana do normalnych samochodów i po krawężnikach jeździć nie trzeba. Jak jest krawężnik to prawdopodobnie nie jest to miejsce do parkowania a ty chcesz przycwaniaczyć i daruj sobie. Parkowanie takimi rozmiarami na parkingach galerii to udręka. Widoczność jest dobra ale do przodu. Do tyłu trzeba używać kamer.
Jak już kiedyś pisałem jedyna zaleta jaką widzę w SUV to wygoda wsiadania. Czyli można założyć, że taki samochód kupuje się dla pasażerów. Łatwo im się wsiada. Mają dużo miejsca. Po skończonej jeździe po prostu komfortowo wysiadają i mają wszystko w d. i nie muszą się bujać z całą resztą jak kierowca
Dlatego kupiłem Giulię bo jestem kierowcą a nie pasażerem i lubię jak jazda sprawia mi przyjemność Sedan bardziej spełnia moje oczekiwania i paradoksalnie dla mnie jest bardziej uniwersalny![]()