Strona 79 z 336 PierwszyPierwszy ... 29697071727374757677787980818283848586878889129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 3355

Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

dzięki za szybką odpowiedz, powiedz czy te wszystkie parametry mierzyć na jednym wspólnym wykresie? nie będzie za dużo kresek? czekam na odp i idę do auta zrobię parę km i wrócę z wynkami. Dodam jeszcze że jak silnik jest bardzo nagrzany to dymienie z mocno czarnego przechodzi w takie szarawe jak by mieszanka biało-szaro-czarnego.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Tak, razem. Chodzi o porównanie ich w czasie. Ważny jest pomiar na 4 lub 5tym biegu od około 2000 obr. z pedałem w podłodze do... czerwonego I trochę miejskiej jazdy. Dobrze by było jakbyś też na czwartym biegu jadąc na prostej depnął pedał na 100% do 2500 obr. do 3500 obr. i przy 3500 odpuścił. Tak z dwa trzy razy ale mierząc tylko ciśnienia doładowania z overboostem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

Wróciłem i zamieszczam pliki z prób drogowych mam wrażenie, że wtryskiwacz nr 4 do wymiany. Gdy auto dochodzi do 4000 brakuje mocy odcina, mocno dymi ciśnienie doładowania spada. Takie trochę dziwne. Auto nie bierze oleju i super wkręca się na obroty największym problemem jest ten start i rzucanie jak by na jeden cylinder nie palił.

Plik rar z testówForum fes.rar
    Ostatnio edytowane przez floor ; 13-08-2013 o 19:53

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał floor Zobacz post
    Wróciłem i zamieszczam pliki z prób drogowych mam wrażenie, że wtryskiwacz nr 4 do wymiany. Gdy auto dochodzi do 4000 brakuje mocy odcina, mocno dymi ciśnienie doładowania spada. Takie trochę dziwne. Auto nie bierze oleju i super wkręca się na obroty największym problemem jest ten start i rzucanie jak by na jeden cylinder nie palił.
    Jeśli chodzi o turbo. Nie wygląda na to aby można się było czegoś przyczepić. Problem jest z overboostem ale nie na tyle aby na niego zwalać winę, za wadliwe działanie silnika, a dokładnie o to, że dymi. Po prostu albo overboost jest lekko przybrudzony albo ten kto robił soft nie wiedział co się robi przy wycinaniu DPF-a.

Poniżej widać jak overboost faluje. To najczęściej efekt po wycięciu DPF i nie skorygowaniu N75

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	overboost-gaz.jpg
Wyświetleń:	369
Rozmiar:	57.5 KB
ID:	105352
    Potem są takie oto krzaki na doładowaniu:

Nazwa:	turbo.png
Wyświetleń:	387
Rozmiar:	59.0 KB
ID:	105354
    Takie krzaki występują też na wykresie powietrza:

Nazwa:	powietrze.png
Wyświetleń:	325
Rozmiar:	73.5 KB
ID:	105353

nie mniej da się z tym jeździć. Najwyżej będziesz miał na autostradzie efekt przyśpieszania i zwalniania (jakby sprzęgło ślizgało)

Ale to poniżej, to już nie jest takie wesołe. Wygląda na to, że czwarty się przyciera, a reszta idzie na minus aby wyrównać to co robi czwarty.

Nazwa:	korekty.jpg
Wyświetleń:	375
Rozmiar:	53.5 KB
ID:	105355

Teraz kwestia jest czy jest to faktycznie tylko problem przycieraniu wtrysku, czy problem silnika (a dokładnie cylindra). Konieczne by było zamienienie wtrysków miejscami np. 3 i 4 i zrobienie logu, czy zła korekta poszła za wtryskiem. Jeśli poszła, to winny jest wtrysk i być może pomoże mu zwiększenie smarowności ON przez dodanie 2T. Jeśli korekta nie pójdzie za wtryskiem, to jest gorsza sprawa. Uszczelka pod głowicą, głowica, tłok, pierścień lub zawory.
    Mam teraz nadzieję, że jestem złym prorokiem i źle łączę fakty, że ten biały dymek to efekt złej kompresji na czwartym cylindrze.
    Więc jeśli to nie wtrysk, to zrób pomiar kompresji na cylindrze.

P.S. Kto ci robił soft ?
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 13-08-2013 o 21:11
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz naprawdę sporo mi to wyjaśniło bo mam taki efekt jak ślizgające sprzęgło "jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia" te testy robiłem na ekspresówce i kawałku A2 wiec prędkości były różne od 80 do 180km/h.
    Ale tego problemu raczej nie rozwiąże ewentualna wymiana wtryskiwacza?

Co do softu to wgrywał znajomy elektryk ale on tylko zgrał moją oryginalną wysłał do człowieka co robi mapy(niewiem kto ) i potem przerobioną wgrał do sterownika oczywiście potem jeszcze były dwie poprawki i ostatecznie chodziło to całkiem całkiem trochę dymu było od wgrania ale podobno bez dpf i katalizatora troszkę dymić może. Myślę ze już z 10000km zrobiłem od softa.

Powiedz mi jeszcze @sdero czy nie lepiej było by kupić coś takiego:
    http://allegro.pl/tester-manometr-do...452304460.html
    zmierzyć kompresje we wszystkich cylindrach, a wtedy ewentualnie jak wszystko wyjdzie ok to wymienić końcówkę wtryskiwacza w "czwórce"
    Łatwiej będzie mi wymontować 2 - 3 świece żeby porówna sprężania niż wtryski zamieniać.

Czy test przelewowy ma sens bo przymierzałem się żeby jutro zrobić?

Ewentualnie może ktoś w Warszawie ma taki zestaw do sprawdzania ciśnienia i byłby chętny na test.

@sdero wielkie dzięki za zainteresowanie się tą sprawą.

- - - Updated - - -

pomyłka ten tester co dodałem lin jest do ciśnienia oleju, a nie kompresji. Do kompresji kosztuje min 200zł wiec chyba przełożę wtryski. Powiem szczerze, że przeczytałem wszystkie posty ale tyle było pytań odnośnie programowania i się już pogubiłem czy trzeba coś przestawiać w kompie żeby przełożyć na chwile wtryski w celu sprawdzenia korekt? Mam tylko kabel kkl wiec jest ograniczony i nie spotkałem się tam z opcją przypisywania wtrysku do cylindra.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz naprawdę sporo mi to wyjaśniło bo mam taki efekt jak ślizgające sprzęgło "jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia" te testy robiłem na ekspresówce i kawałku A2 wiec prędkości były różne od 80 do 180km/h.
    Ale tego problemu raczej nie rozwiąże ewentualna wymiana wtryskiwacza?
    Nie, to nie rozwiąże problemu. To kwestia softu w ECU.

Co do softu to wgrywał znajomy elektryk ale on tylko zgrał moją oryginalną wysłał do człowieka co robi mapy(niewiem kto ) i potem przerobioną wgrał do sterownika oczywiście potem jeszcze były dwie poprawki i ostatecznie chodziło to całkiem całkiem trochę dymu było od wgrania ale podobno bez dpf i katalizatora troszkę dymić może. Myślę ze już z 10000km zrobiłem od softa.
    Logował chociaż coś, czy tak "na czuja" to było robione ?

Czy test przelewowy ma sens bo przymierzałem się żeby jutro zrobić?
    Nie, nie ma sensu test przelewowy. Masz korekty i to po nich powinieneś diagnozować problem w CR z EDC16 i wyżej. Ale o tym już tyle pisałem, że wybacz ale po prostu mi się już nie chce powtarzać

- - - Updated - - -

pomyłka ten tester co dodałem lin jest do ciśnienia oleju, a nie kompresji. Do kompresji kosztuje min 200zł wiec chyba przełożę wtryski. Powiem szczerze, że przeczytałem wszystkie posty ale tyle było pytań odnośnie programowania i się już pogubiłem czy trzeba coś przestawiać w kompie żeby przełożyć na chwile wtryski w celu sprawdzenia korekt? Mam tylko kabel kkl wiec jest ograniczony i nie spotkałem się tam z opcją przypisywania wtrysku do cylindra.
    W FES/MES masz opcję wpisywania numerów. Same numery masz na cewkach wtryskiwaczy. Po zamianie przepisz to w MES.
    P.S. Wcześniej kup sobie miedziane podkładki pod wtryski. To nie wielki wydatek, a gwarantuję ci, że stare nie będą trzymać.

A! Moment ! Czy aby ten czwarty wtrysk nie puszcza na podkładkach ? Nie słychać czasem cykania pod wtryskiem ? Zobacz tutaj http://tinyurl.com/7lmwvzu
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 13-08-2013 o 21:58

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    A! Moment ! Czy aby ten czwarty wtrysk nie puszcza na podkładkach ? Nie słychać czasem cykania pod wtryskiem ? Zobacz tutaj http://tinyurl.com/7lmwvzu
    Właśnie wróciłem mocna latarka i oglądałem gniazda wtrysków - jest sucho (piach i kurz)

W FES/MES masz opcję wpisywania numerów. Same numery masz na cewkach wtryskiwaczy. Po zamianie przepisz to w MES.
    P.S. Wcześniej kup sobie miedziane podkładki pod wtryski. To nie wielki wydatek, a gwarantuję ci, że stare nie będą trzymać.
    Czy dla zrobienia korekt muszę przepisywać wtryski?

Nie, to nie rozwiąże problemu. To kwestia softu w ECU.
    @sdero czy może zajmujesz sie naprawianiem softów po przejściach, oryginał zgrany ze sterownika mogę mieć bo mówił, że przechowuje zawsze.

Logował chociaż coś, czy tak "na czuja" to było robione ?
    Oczywiście autko było sprawdzane tyle, że nie w FES-ie a na jakimś profesjonalnym sprzęcie.

Tyle, że samochód przed wycięciem miał podobne objawy na wysokich obrotach jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia ale wtedy wyszło ze to wina filtra ze za duże ciśnienie robi się przed filtrem i odcina. Po wycięciu było znaczeni lepiej. Nierówna praca po zapaleniu to dopiero tak od 2-3tyś. km.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Właśnie wróciłem mocna latarka i oglądałem gniazda wtrysków - jest sucho (piach i kurz)
    Czy dla zrobienia korekt muszę przepisywać wtryski?
    Oczywiście autko było sprawdzane tyle, że nie w FES-ie a na jakimś profesjonalnym sprzęcie.
    Tyle, że samochód przed wycięciem miał podobne objawy na wysokich obrotach jedzie-zwalnia-jedzie-zwalnia ale wtedy wyszło ze to wina filtra ze za duże ciśnienie robi się przed filtrem i odcina. Po wycięciu było znaczeni lepiej. Nierówna praca po zapaleniu to dopiero tak od 2-3tyś. km.
    Odpal rano, jak będzie zimny i posłuchaj. Potem na ciepłym niech ktoś przygazuje, a ty nasłuchuj na czwartym.
    Tak, do zrobienia korekt musisz przepisać wtryski. Inaczej korekty się rozjadą.
    Zatkany w stanie agonii DPF czy jego brak po wycięciu to podobna sytuacja tyle, że w drugą stronę, więc i efekt jest podobny. To się koryguje.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

To się koryguje
    W jaki sposób czy muszę jechać do magików którzy robią chipy i wydać tyle co za zrobienie chip od zera.
    Czy może ktoś z was potrafi analizować mapy jak bym podesłał oryginalną i przerobioną dla wtajemniczonych pewnie błąd od razu będzie widoczny.

Jutro rano będę słuchał, a po południu zamieniam wtrysk i od razu zamieszczę logi, mam nadzieje, że to tylko wtrysk, a nie remont silnika. Bo jak coś to śliczna 159 na sprzedaż stan idealy, kupiona od niemieckiego emeryta

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

W jaki sposób czy muszę jechać do magików którzy robią chipy i wydać tyle co za zrobienie chip od zera.
    Czy może ktoś z was potrafi analizować mapy jak bym podesłał oryginalną i przerobioną dla wtajemniczonych pewnie błąd od razu będzie widoczny.

Jutro rano będę słuchał, a po południu zamieniam wtrysk i od razu zamieszczę logi, mam nadzieje, że to tylko wtrysk, a nie remont silnika. Bo jak coś to śliczna 159 na sprzedaż stan idealy, kupiona od niemieckiego emeryta
    Nie panikuj, tylko najpierw sprawdź
    To powyżej to tylko ukierunkowanie gdzie warto poszukać, a nie definitywna diagnoza. Może się okazać, że powodem jest jakaś "popierdółka".

Odnośnie falowania, to jeśli powodem jest mapa, to powinien ja poprawić ten kto ja robił. Oczywiście poprawka w ramach gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 14-08-2013 o 07:05