Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Jeżeli cena Giuli jest tak świetnie skalkulowana to dlaczego nikt na tym forum nie zamierza jej nabyć po tej cenie....? Czytałem tylko posty o tym ze trzeba poczekać na rabaty albo do przeszłego roku to może jak się nie będzie sprzedawała to opuszcza cenę. Mazda rabatów nie daje a samochody się sprzedają . PS. Nie uważam Mazdy 6 za samochód premium ale czytając to forum wychodzi ze 6 stała się naturalnym konkurentem Giuli.
    Bo w Polsce znacznie mniejszy procent ludzi można uznać za wystarczająco zamożny? Bo generalnie u nas skromny procent nowo zarejestrowanych aut to auta nowe, a z tych nowych większość to floty/leasingi itp, ale w większości to małe metalowe często nieciekawe pudełka za 40-60tys.
    Na alfaowner.com jakoś nie marudzą na ceny. W zamożniejszej części świata troszkę inaczej to wygląda.

Ja bym może i kupił, ale zamiast robić lans z unikatowym/najnowszym modelem, wolę poczekać aż poprawią auto (zawsze coś na początku jest nie tak). Na razie nie ma perspektyw na Sport Wagona, a mi taki jest teraz potrzebny, no i nie ma benzyn 2.0 ani 4x4, a w taki bym celował. Poszło więc rozwiązanie pośrednie, tak byłem zakochany w poprzedniej 159 (sedan), że zmianę zrobiłem na kolejną 159 (SW), tyle że znacznie nowszą i dobrze ją sobie doposażyłem żeby cieszyła przez jakiś czas.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Jeżeli cena Giuli jest tak świetnie skalkulowana to dlaczego nikt na tym forum nie zamierza jej nabyć po tej cenie....? Czytałem tylko posty o tym ze trzeba poczekać na rabaty albo do przeszłego roku to może jak się nie będzie sprzedawała to opuszcza cenę. Mazda rabatów nie daje a samochody się sprzedają . PS. Nie uważam Mazdy 6 za samochód premium ale czytając to forum wychodzi ze 6 stała się naturalnym konkurentem Giuli.
    Ja zamierzam wersję 280KM a najlepiej 330KM jeśli będzie. Pod warunkiem że spodoba mi się na żywo i będzie chociaż małe łał. Bo że jeździ dobrze to nie wątpie.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Bo w Polsce znacznie mniejszy procent ludzi można uznać za wystarczająco zamożny? Bo generalnie u nas skromny procent nowo zarejestrowanych aut to auta nowe, a z tych nowych większość to floty/leasingi itp, ale w większości to małe metalowe często nieciekawe pudełka za 40-60tys.
    Na alfaowner.com jakoś nie marudzą na ceny. W zamożniejszej części świata troszkę inaczej to wygląda.

Ja bym może i kupił, ale zamiast robić lans z unikatowym/najnowszym modelem, wolę poczekać aż poprawią auto (zawsze coś na początku jest nie tak). Na razie nie ma perspektyw na Sport Wagona, a mi taki jest teraz potrzebny, no i nie ma benzyn 2.0 ani 4x4, a w taki bym celował. Poszło więc rozwiązanie pośrednie, tak byłem zakochany w poprzedniej 159 (sedan), że zmianę zrobiłem na kolejną 159 (SW), tyle że znacznie nowszą i dobrze ją sobie doposażyłem żeby cieszyła przez jakiś czas.
    BMW,Audi, Mercedes sprzedaja w Polsce rocznie wiecej aut niz Fiat. BMW do konca maja sprzedal w polsce 4600 samochodow Audi tez ponad 4000 i podobnie Mercedes. Wiec tak zle z ta sprzedaza marek premium nie jest i klienci sa. I jeszcze jedna ciekawa liczba, w maju u nas sprzedano 188 tipo a audi A3 173 szt.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Dla jednej osoby
    A może dlatego, że mazda jest niezawodna, jakoś wygląda plus nie jest szkopem i cenowo jest w zakresie 159 kiedyś?
    I skąd wiesz że nikt nie zamierza ? trochę znając Alfy logicznym jest żeby świeżej nie kupować, nie ze wzgl na rabaty, ale ze wzgl na to, że może dany zainteresowany nie ma czasu być testerem i nie lubi bywać w Polmozbycie co chwilę (4 lata... kurcze, dla twardzieli naprawdę ) ? Od zera zaprojektowany samochód, włoski, mimo że w założeniach świetny, to spora szansa na masę wychodzących w praniu problemów. Jak nie ma ciśnienia, to warto poczekać.
    @Gregi - no przegięcie chyba z tymi 40tys km,ale w lotto grał nie będę mimo tego trafienia , choć zastrzegają się że miasto itd. itp. - to częściej. Dzięki za linki , konkretna lektura, łącznie z wymianą żarówek i masą przyczepy
    O i jest wsk temperatury oleju, no no . Wody nie widzę na szybko, ale jakieś ostrzeżenie pewnie jest przewidziane, a olej ważniejszy w sumie. I regulacja szerokości fotela. W Maździe nie ma temperatury niczego. Ale Mazdy się nie przegrzewają

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

[QUOTE=Andrzejsr;1832739]Dla jednej osoby
    A może dlatego, że mazda jest niezawodna, jakoś wygląda plus nie jest szkopem i cenowo jest w zakresie 159 kiedyś?
    I skąd wiesz że nikt nie zamierza ? trochę znając Alfy logicznym jest żeby świeżej nie kupować, nie ze wzgl na rabaty, ale ze wzgl na to, że może dany zainteresowany nie ma czasu być testerem i nie lubi bywać w Polmozbycie co chwilę (4 lata... kurcze, dla twardzieli naprawdę ) ? Od zera zaprojektowany samochód, włoski, mimo że w założeniach świetny, to spora szansa na masę wychodzących w praniu problemów. Jak nie ma ciśnienia, to warto poczekać.

No to jak kazdy tak podejdzie do tematu w europie jak ty to malo kto kupi Giulie w najblizszym roku a SM zamknie marke i bedzie po sprawie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    O i jest wsk temperatury oleju, no no . Wody nie widzę na szybko, ale jakieś ostrzeżenie pewnie jest przewidziane, a olej ważniejszy w sumie. I regulacja szerokości fotela. W Maździe nie ma temperatury niczego. Ale Mazdy się nie przegrzewają
    W BMW 3er E90 też nie było wskaźnika... Bardzo uciążliwe! I nie chodzi tu o przegrzewanie, ale o to, czy silnik już jest rozgrzany i można deptać mocniej (szczególnie przydatne w dieslach, które dłużej się nagrzewają).

"To activate the ignition device fig. 12 theelectronic key must be inside thepassenger compartment."
    Dobrze rozumiem, że kluczyk musi być w schowku pasażera, żeby odpalić auto? To nie wystarczy gdziekolwiek wewnątrz samochodu? No bez jaj...
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    W BMW 3er E90 też nie było wskaźnika... Bardzo uciążliwe! I nie chodzi tu o przegrzewanie, ale o to, czy silnik już jest rozgrzany i można deptać mocniej (szczególnie przydatne w dieslach, które dłużej się nagrzewają).

"To activate the ignition device fig. 12 theelectronic key must be inside thepassenger compartment."
    Dobrze rozumiem, że kluczyk musi być w schowku pasażera, żeby odpalić auto? To nie wystarczy gdziekolwiek wewnątrz samochodu? No bez jaj...
    Chodzi o przestrzeń pasażerską ... czyli w środku w aucie a nie w schowku. Także pochopne wnioski.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

w maju u nas sprzedano 188 tipo a audi A3 173 szt.
    No właśnie - a moim zdaniem A3 jest dobre 15 tys. za drogie, a jednak się sprzedaje...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    No dokładnie - Maździe (przynajmniej 3) jest chociaż kontrolka, która gaśnie, kiedy silnik się nagrzeje, za to w "premium" Volvo z analogowymi zegarami nie ma NIC. Żenada.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Mam nadzieję i myślę, że masz rację

Znalazłem jeszcze takie coś (DTC (Drive Train Control) SYSTEM):
    "Some versions of this vehicle areequipped with a four-wheel drive system(AWD), activated on request,"
    i dalej:
    "The driving mode, RWD or AWD, is shownon the instrument panel display"
    Pytanie, czy w takim razie samemu można przełączać tryb RWD/AWD? No i wiadomo już, że to Haldex raczej, a nie Torsen.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

PS. Nie uważam Mazdy 6 za samochód premium ale czytając to forum wychodzi ze 6 stała się naturalnym konkurentem Giuli.
    Nie tyle konkurentem, co autem drugiego wyboru. Bo jeśli nie Alfa, to co? Przecież nie Passat, ani Superb.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)