No raczejChociaż w sumie obecnie moja ma już nawet więcej niż 170 KM
![]()
No raczejChociaż w sumie obecnie moja ma już nawet więcej niż 170 KM
![]()
Siema. Mam ten sam zestaw silnik + skrzynia, czyli 939B4000 + C635. Alfa 159 2.0 136KM z Holandii. Pytanie jak długo masz juz zrobionego u siebie chipa? Jakie efekty uzyskałeś? (przebieg momentu i mocy) , jakie masz sprzegło i jak sie sprawuje skrzynia po podkreceniu? Pozdro.
Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka
Chip był robiony na wiosnę, w kwietniu... jakoś w tych okolicach. Przebieg momentu jest płaski. Sprzęgło - nie mam pojęcia jakie, fabryczneNajechane w okolicach 183 tys. tys. a od chipa mniej więcej 8 tys. Skrzynia pracuje tak samo jak przed podkręceniem, czyli poprawnie.
Witam. Alfa 159 2.0 136 km rocznik 07.2011 nie mogę znaleźć jaki model skrzyni. W ePerze po wpisaniu vinu wyskakuje mi
że została zastąpiona od 07.2011 skrzynia 55231555 na 55239629.
ktoś coś wie na ten temat?
Czy ta skrzynia wytrzymuje ponad 350nm przy zmianie map na 200km?
Witam. Jeżeli chodzi o skrzynie to do 2.0 wkładali 2 rodzaje F40, c635. Ja mam 2.0 170KM myślałem ze mam F40 ,przy wymianie oleju zeszło tylko 1.9l. I to dało do myślenia, trochę sie naszukałem numeru i okazało sie ze jest c635. Jeżeli masz F40 to szukaj od góry patrząc dużego wytoczenia F40 na obudowie pod cięgnami. Jezeli c635 to numer jest wytłoczony nad mechanizmem różnicowym z prawej strony od góry nad tłumikiem na takim trójkącie obudowy skrzyni ciężko odczytać dlatego ja zrobiłem zdjęcie wkładając telefon nad mechanizm różnicowy.Skrzynia F40 ma wlew oleju bliżej akumulatora,c635 bezpośrednio nad mechanizmem różnicowym lepiej widać od góry. Jeżeli chodzi o CHIP to nie wiem jak o wytrzymałość też myśle o zmianie na 200KM bo jakoś tak średnio już mi się jeździ.
Dzięki za info i foty. Widzę w opisie że poprzednią AR 159 miałeś robioną w cinsofcie. Jak wrażenia? wszystko było ok po zmianie map?
właśnie tam chciałem robić chipa, ale trochę się waham, bo pisałem z gościem który robił tam GT i wszystko ok, a potem robił 159 2.0 i po 30kkm pękł mu tłok i za remont silnika dał 12k. i teraz jeździ na serii.
Sam już nie wiem co robić.
Czyli Bocian jednak obwinia chipa o swoją awarię?
W poprzedniej 1.9 zrobionej na 163KM w CINSOFT 3 lata jeździłem i zero problemów.Jedynie co to po ok 2 tyg.od CHIPA do wymiany komplet dwumasy i sprzęgło ale to raczej juz sie kończyło przy ok 190 tys.km dostało mocy i poszło.Później zero problemów. Teraz też mam ok.190 tyś. w 2,0 i trochę sie też boje jak podkręcę ,to że do wymiany będzie sprzęgło no i koszty. Na razie test do wakacji jak sie auto sprawuje i zobaczymy bo 2.0 mam ok.4 miesiące.