no więc te nr co obiecałemświeca zapłonowa : NGK- BKR5E-11 (była NGK- BKR6EKPA) Dopalająca świeca : NGK 5096 C7E to mam napisane na każdym pudełku a były (NGK- PMR7A) Ale te co były dopalające są takie same
![]()
no więc te nr co obiecałemświeca zapłonowa : NGK- BKR5E-11 (była NGK- BKR6EKPA) Dopalająca świeca : NGK 5096 C7E to mam napisane na każdym pudełku a były (NGK- PMR7A) Ale te co były dopalające są takie same
![]()
Świeca BKR5E, jak widac ma inną ciepłotę świecy niż BKR6EKPA.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Witam, dzięki za podpowiedź ale byłem u mechaniora w wzeszłym tygodniu posprawdzał mi w katalogu i powiedział, że nie ma do alfy małych świec innych niz platynowych:/ więc kupiłem 4platynowe Denso małe i 4zwykłe duże Denso, drogo, jak cholera ale mam nadzieje, że ja już tych małych nie będę wymieniałlatam 3tyś miesięcznie więc dam znać, jak to się sprawuje
![]()
Ach ci mechanicy i katalogi...
BKR6EKC
CR7EKC
idzie to zamienić na denso choćby w głupim inter carsie
Mam jedne i drugie na półce w garażu![]()
Jest "cień" szansy, że zanim szlag trafi świece, to szlag trafi silniklatam 3tyś miesięcznie więc dam znać, jak to się sprawuje![]()
Najważniejsza przy doborze świec jest ich ciepłota długość gwintu (za długa może zrobić "KUKU") rodzaj uszczelnienia w gnieździe, średnica i skok gwintu, reszta to sprawa drugorzędna, rodzaj materiału elektrody i ilość elektrod będzie tylko wpływał na trwałość świecy (szybkość zużywania się elektrody i powiększanie się szczeliny). Z własnego doświadczenia powiem , że najoptymalniejszą opcją byłyby świece zalecane przez producenta (NGK) ale cena w niektórych przypadkach za komplet może przewyższać połowę wartości samochodu. rozsądną alternatywą jest też DENSO ze swymi świecami irydowymi - zamienniki oryginałów można dobrać studiując katalogi - fakt cieńszą świecę trudniej podpasować. Przy świecach innych niż oryginalne może w ekstremalnych warunkach następować zakłócenie pracy silnika ale przy normalnej jeździe tego raczej nie odczujemy. Temat ze świecami głównymi i dopalającymi wypadałoby włożyć między bajki. W dwóch cylindrach świece grubsze są połączone z cewkami bezpośrednio za pomocą tzw fajki w dwóch następnych za pomocą kabli zapłonowych. konstruktorzy stosując system nazwany w AR TWIN SPARK mieli zapewne w założeniu zoptymalizowanie przebiegu spalania w cylindrze ( paliwo zapala się w cylindrze w dwóch miejscach jednocześnie przez co płomień rozchodzi się równomierniej co ma wpływ na występujące ciśnienie oraz emisję spalin a co z tym idzie nieznaczny wzrost osiągów silnika ( zauważalny raczej na wykresie z hamowni niż w jeździe codziennej). Dużym plusem w technologii TWIN SPARK jest to, że w momencie awarii jednej cewki samochód silnik pali dalej na 4 cylindry, mało tego awaria cewki 1 i 2 cylindra lub 3 i 4 cylindra nie wpłynie znacząco na pracę silnika - dalej będzie pracował na 4 cylindrach jedynie nie na 8 a jedynie na 4 świecach.
http://allegro.pl/swiece-brisk-alfa-...741393629.html
A co sądzicie o tym komplecie?? Przewody już kupiłem teraz czas na świece i się zastanawiam nad tymi... Może ktoś miał styczność lub coś wie na ten temat. a co do przewodów to kupiłem taki zestaw : http://allegro.pl/show_item.php?item=3729599076
Pozdrawiam
Do Alfy powinno się ładować tylko kable i świece firmy NGK, jest to sprawdzony i polecany zestaw, ewentualnie świece Denso. Nie wiem co to za firma tych Twoich kabli. Pierwszy raz widzę to coś na oczy. W dodatku zapłaciłeś za nie tyle, co za NGK. Nie wiem ile jeszcze lat potrzeba, żeby każdy zrozumiał, że świeca i kable wn powinny być jak najlepszej jakości, to nie jest temat do oszczędzania.
24.05.2013-05.05.2015 Alfa Romeo Gtv 2.0 Twin Spark
09.05.2015-20.09.2016 Alfa Romeo GT 2.0 JTS
21.09.2016- Alfa Romeo 156 SW '02 2.4 @ 180PS+
13.04.2021 - Alfa Romeo Giulietta Sportiva 2.0 jtdm 150@208PS
Nowicjusz, wskazane przez Ciebie świece Brisk u mnie sprawują się bez najmniejszego problemu.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Super to zamawiam i będę się cieszył z ich użytkowania![]()