Grotem otwórz drzwi, pod maską silnika przewodami rozruchowymi ze swojego naładowanego aku. podłącz się pod bolec "+" ( jest pod czerwoną przykrywką)"-" dowolny też tam znajdziesz. Po podpięciu aku. pilotem otworzysz bagażnik i wsadzisz go na swoje miejsce. O kręceniu kierą w skrajne położenia po wymianie aku. chyba wiesz.
Generalnie jak wszystkie samochody, czy jest coś specjalnego?
To jest w instrukcji :-).
https://aftersales.fiat.com/eLumData...11.19_L_LG.pdf
Strona 17 wedlug numeracji pliku PDF.
Strona 15 według numeracji na stronach instrukcji.
(coś dodawanie obrazka nie zadziałało).
Moja sztuka
https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ne_veloce.html
Upłynnię zaślepki spryskiwaczy xeona do giulietty kolor 134b (czerwone), komplet lewa i prawa 200pln wysyłka free. Można w małopolce podjechać i popatrzeć czy kolor pasuje.
Oświadczenie
Połowe problemów w alfie można rozwiazać nowym kablem, wtyczką i czujnikiem.
To by chyba było dobrze jakby nie działał :-).
Niestety będzie. Tylko reset/adaptację kierownicą musisz zrobić jak zawsze po odpięciu zasilania (chyba że zrobisz to z podtrzymaniem zewnętrznym). Do oporu w jedną stronę, do oporu w drugą i powrót na środek. "Stacyjka" off/on i powinno być wszystko ok.
A sprawdzałeś poziom naładowania w % ? Np. appką My Giulia.
Przyczyn kiedy nie działa start/stop jest od cholery ale, jak mówi kolega, % IBS na początek najważniejszy.
Wymiana klemy, na pierwszy rzut oka wydaje się co najmniej dziwna. Po pierwsze IBS-y mają procedurę resetu (co prawda różnie realizowaną lub pomijaną). To co, po każdym odpięciu aku należałoby wymieniać klemę? Tak samo może po doładowaniu zewnętrznym chargerem? Z tego co kojarzę przez mgłę to w niektórych samochodach trzeba jakoś programować fakt wymiany aku ale to chyba tylko jeśli jego typ, a konkretniej parametry ładowania, mają być inne niż przed wymianą. Nie wiem czy w Alfie gdzieś w MES nie było programowane AGM/zwykły. Ale to też nie tak, że będziesz miał po wymianie błędy czy brak działania.
Sprawdź IBS na tym co masz i spróbuj go doładować jeżeli jest poniżej 65%. Dobrą ładowarką powinieneś osiągnąć w garażu 95% w ciągu doby - przynajmniej ja tak mam.
Wtedy dopiero jeżeli się tego nie uda osiągnąć, co najmniej 80%, albo szybko siada to wymieniaj aku i się nie martw klemą.
myGiulia sobie spraw - to naprawdę super pomocne narzędzie.