Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 119

Temat: WYMIANA akumulatora

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał mzpawel1 Zobacz post
    Podpowie ktoś jak zamknąć/otworzyć giulie bez akumulatora? Chcialem sobie go wyjąc, ale auto stoi pod chmurką, to otwartego na noc nie zostawie.
    Nie martw się, kradną te auta w minutę więc zamknięte auto przed niczym nie chroni

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Grotem otwórz drzwi, pod maską silnika przewodami rozruchowymi ze swojego naładowanego aku. podłącz się pod bolec "+" ( jest pod czerwoną przykrywką)"-" dowolny też tam znajdziesz. Po podpięciu aku. pilotem otworzysz bagażnik i wsadzisz go na swoje miejsce. O kręceniu kierą w skrajne położenia po wymianie aku. chyba wiesz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta Veloce / Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    Nie martw się, kradną te auta w minutę więc zamknięte auto przed niczym nie chroni
    Generalnie jak wszystkie samochody, czy jest coś specjalnego?

Cytat Napisał mzpawel1 Zobacz post
    Podpowie ktoś jak zamknąć/otworzyć giulie bez akumulatora? Chcialem sobie go wyjąc, ale auto stoi pod chmurką, to otwartego na noc nie zostawie.
    To jest w instrukcji :-).
    https://aftersales.fiat.com/eLumData...11.19_L_LG.pdf
    Strona 17 wedlug numeracji pliku PDF.
    Strona 15 według numeracji na stronach instrukcji.

(coś dodawanie obrazka nie zadziałało).
    Moja sztuka
    https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ne_veloce.html

Upłynnię zaślepki spryskiwaczy xeona do giulietty kolor 134b (czerwone), komplet lewa i prawa 200pln wysyłka free. Można w małopolce podjechać i popatrzeć czy kolor pasuje.

Oświadczenie
    Połowe problemów w alfie można rozwiazać nowym kablem, wtyczką i czujnikiem.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał gindek Zobacz post
    Generalnie jak wszystkie samochody, czy jest coś specjalnego?

To jest w instrukcji :-).
    https://aftersales.fiat.com/eLumData...11.19_L_LG.pdf
    Strona 17 wedlug numeracji pliku PDF.
    Strona 15 według numeracji na stronach instrukcji.

(coś dodawanie obrazka nie zadziałało).
    Witam, czy przy wymianie akumulatora trzeba wymienić klemę ujemną tkz. IBS.
    Podobno bez tego nie będzie działał start stop ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

To by chyba było dobrze jakby nie działał :-).
    Niestety będzie. Tylko reset/adaptację kierownicą musisz zrobić jak zawsze po odpięciu zasilania (chyba że zrobisz to z podtrzymaniem zewnętrznym). Do oporu w jedną stronę, do oporu w drugą i powrót na środek. "Stacyjka" off/on i powinno być wszystko ok.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    To by chyba było dobrze jakby nie działał :-).
    Niestety będzie. Tylko reset/adaptację kierownicą musisz zrobić jak zawsze po odpięciu zasilania (chyba że zrobisz to z podtrzymaniem zewnętrznym). Do oporu w jedną stronę, do oporu w drugą i powrót na środek. "Stacyjka" off/on i powinno być wszystko ok.
    No u mnie praktycznie od nowości nie działa więc trochę dziwne. Wiem że w BMW trzeba tą klemę wymienić.
    Kupiłem powystawowy egzemplarz stał dwa lata na salonie, na gwarancji wymienili aku ale i ten też nie działa start stop

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

A sprawdzałeś poziom naładowania w % ? Np. appką My Giulia.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Przyczyn kiedy nie działa start/stop jest od cholery ale, jak mówi kolega, % IBS na początek najważniejszy.
    Wymiana klemy, na pierwszy rzut oka wydaje się co najmniej dziwna. Po pierwsze IBS-y mają procedurę resetu (co prawda różnie realizowaną lub pomijaną). To co, po każdym odpięciu aku należałoby wymieniać klemę? Tak samo może po doładowaniu zewnętrznym chargerem? Z tego co kojarzę przez mgłę to w niektórych samochodach trzeba jakoś programować fakt wymiany aku ale to chyba tylko jeśli jego typ, a konkretniej parametry ładowania, mają być inne niż przed wymianą. Nie wiem czy w Alfie gdzieś w MES nie było programowane AGM/zwykły. Ale to też nie tak, że będziesz miał po wymianie błędy czy brak działania.

Sprawdź IBS na tym co masz i spróbuj go doładować jeżeli jest poniżej 65%. Dobrą ładowarką powinieneś osiągnąć w garażu 95% w ciągu doby - przynajmniej ja tak mam.
    Wtedy dopiero jeżeli się tego nie uda osiągnąć, co najmniej 80%, albo szybko siada to wymieniaj aku i się nie martw klemą.
    myGiulia sobie spraw - to naprawdę super pomocne narzędzie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Michal94 Zobacz post
    No u mnie praktycznie od nowości nie działa więc trochę dziwne. Wiem że w BMW trzeba tą klemę wymienić.
    Kupiłem powystawowy egzemplarz stał dwa lata na salonie, na gwarancji wymienili aku ale i ten też nie działa start stop
    U mnie też nie działa, bo zawsze po odpaleniu silnika naciskam przycisk "wyłącz".

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Przyczyn kiedy nie działa start/stop jest od cholery ale, jak mówi kolega, % IBS na początek najważniejszy.
    Wymiana klemy, na pierwszy rzut oka wydaje się co najmniej dziwna. Po pierwsze IBS-y mają procedurę resetu (co prawda różnie realizowaną lub pomijaną). To co, po każdym odpięciu aku należałoby wymieniać klemę? Tak samo może po doładowaniu zewnętrznym chargerem? Z tego co kojarzę przez mgłę to w niektórych samochodach trzeba jakoś programować fakt wymiany aku ale to chyba tylko jeśli jego typ, a konkretniej parametry ładowania, mają być inne niż przed wymianą. Nie wiem czy w Alfie gdzieś w MES nie było programowane AGM/zwykły. Ale to też nie tak, że będziesz miał po wymianie błędy czy brak działania.

Sprawdź IBS na tym co masz i spróbuj go doładować jeżeli jest poniżej 65%. Dobrą ładowarką powinieneś osiągnąć w garażu 95% w ciągu doby - przynajmniej ja tak mam.
    Wtedy dopiero jeżeli się tego nie uda osiągnąć, co najmniej 80%, albo szybko siada to wymieniaj aku i się nie martw klemą.
    myGiulia sobie spraw - to naprawdę super pomocne narzędzie.
    Mam wersję przedliftowa więc niestety apka nie działa :-/
    Nieraz doładowuję ale mam ładowarkę z lidla więc może trzeba by zmienić na coś mocniejszego bo ona ma tylko 4 ampery